Κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία, λίγο πριν τις εκλογές, δημιουργεί η νέα τρομοκρατική επίθεση στο Μόναχο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να μιλήσει για τιμωρία και απέλαση του δράστη και την υπουργό Εσωτερικών να καυχηθεί για τις απελάσεις στο Αφγανιστάν που υλοποιεί μόνο η Γερμανία σε ολόκληρη την ΕΕ.
Την καταδίκη του δράστη της επίθεσης στο Μόναχο και την απέλασή του από την Γερμανία ζήτησε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Τη «μέγιστη αυστηρότητα του κράτους δικαίου» ζήτησε η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, ενώ ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την καγκελαρία Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι η ασφάλεια θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του.
Με δεδομένη την προσπάθεια τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, υποβοηθωντας παθητικά ή και ενεργά την άνοδο της ακροδεξιάς, το σκηνικό είναι εξαιρετικά ρευστό και ευμετάβλητο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η άνοδος της ακροδεξιάς, που βρίσκεται δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση, αλλά η καταβαράθρωση όλων των κεντροαριστερών κομμάτων. Το νέο σκηνικό περιορίζει δραστικά τα περιθώρια συνεργασιάς στην κεντροαρσιτερά, ενώ ενισχύει την προοπτική συνεργασιών των Χριστιανοδημοκρατών με την Ακρδεξιά.
Οι δηλώσεις
«Ο δράστης δεν μπορεί να ελπίζει σε καμία επιείκεια. Πρέπει να τιμωρηθεί και να φύγει από την χώρα. Μια τέτοια πράξη όπως αυτή στο Μόναχο δεν γίνεται ούτε ανεκτή ούτε αποδεκτή. Ως εκ τούτου, πρέπει να είναι πολύ σαφές ότι η δικαιοσύνη θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να λάβει σκληρά μέτρα εναντίον του δράστη», δήλωσε ο κ. Σολτς.
Παράλληλα, τόνισε ότι «όποιος διαπράττει εγκλήματα στην Γερμανία, όχι μόνο θα τιμωρηθεί αυστηρά και θα οδηγηθεί στη φυλακή, αλλά θα πρέπει να περιμένει και ότι δεν θα μπορέσει να συνεχίσει την παραμονή του στην Γερμανία και αυτό ισχύει ακόμη και για χώρες στις οποίες οι επιστροφές είναι δύσκολες». Ο καγκελάριος δήλωσε ακόμη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω πτήσεις απέλασης στο Αφγανιστάν για διαπιστωμένους εγκληματίες. «Αυτό θα συμβεί και με τον σημερινό δράστη, όταν τα δικαστήρια λάβουν τελικά την απόφασή τους», πρόσθεσε.
«Σκληρά μέτρα» και την «μέγιστη αυστηρότητα του κράτους δικαίου», ζήτησε και η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αυξήσει μαζικά τους νόμους για την απέλαση βίαιων παραβατών και για περισσότερες απελάσεις. «Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που απελαύνει ανθρώπους στο Αφγανιστάν παρά την κυριαρχία των Ταλιμπάν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», τόνισε.
«Η ασφάλεια των ανθρώπων στην Γερμανία θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Θα επιβάλουμε με συνέπεια τον νόμο και την τάξη. Πρέπει όλοι να αισθανθούμε και πάλι ασφαλείς στην χώρα μας. Κάτι πρέπει να αλλάξει στην Γερμανία», δήλωσε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.
Το πολιτικό σκηνικό
Η Γερμανία προετοιμάζεται για πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου 2025, μετά την κατάρρευση του τρικομματικού συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς τον Νοέμβριο του 2024. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο της χώρας.
Πρόθεση Ψήφου:
-
Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU): Προηγείται με ποσοστό περίπου 30-32,5%.
-
Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): Καταγράφει άνοδο, φτάνοντας το 18-22%, καθιστώντας την δεύτερη ισχυρότερη πολιτική δύναμη.
-
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD): Υποχωρεί στην τρίτη θέση με ποσοστά γύρω στο 16%.
-
Πράσινοι (Die Grünen): Συγκεντρώνουν περίπου 12-12,5%.
-
Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW): Νεοσύστατο κόμμα που καταγράφει ποσοστά γύρω στο 6-7%.
-
Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP): Βρίσκονται κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή με ποσοστά περίπου 4%.
-
Η Αριστερά (Die Linke): Καταγράφει ποσοστά γύρω στο 3-4%, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες εισόδου στη Βουλή.
Πιθανές Μετεκλογικές Συνεργασίες:
Δεδομένου ότι κανένα κόμμα δεν αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, οι μετεκλογικές συνεργασίες θα είναι απαραίτητες. Ο ηγέτης του CDU/CSU, Φρίντριχ Μερτς, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την AfD, παρά την άνοδο της τελευταίας. Πιθανές συνεργασίες περιλαμβάνουν:
-
CDU/CSU με SPD: Επαναφορά του “μεγάλου συνασπισμού”, αν και τα μειωμένα ποσοστά του SPD καθιστούν αυτή την επιλογή λιγότερο ισχυρή.
-
CDU/CSU με Πράσινους: Παρά τις διαφορές σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, αυτή η συνεργασία θεωρείται πιθανή, αλλά τα ποσοστά δεν το υποστηρίζουν.
-
CDU/CSU με FDP: Εφόσον το FDP καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή, αυτή η συνεργασία είναι πιθανή, αν και τα ποσοστά μπορεί να μην επαρκούν για πλειοψηφία.
Η άνοδος της AfD προκαλεί ανησυχία, με την πλειοψηφία των Γερμανών να επιθυμεί τον αποκλεισμό της από την κυβέρνηση.
Οι επερχόμενες εκλογές αναμένεται να καθορίσουν την πορεία της Γερμανίας, με τις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις να είναι κρίσιμες για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.