Μετά από δύο ήπια διορθωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων μάλιστα μειώθηκε σημαντικά ο τζίρος, ένδειξη ότι δεν καταγράφηκε διάθεση να «σηκωθούν» σημαντικά κεφάλαια από την αγορά, σήμερα Τετάρτη το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε μόνιμα ανοδικά, με αύξηση του τζίρου που ξεπέρασε τα 155 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 1.560 μονάδες και σε νέο ρεκόρ 14 ετών.
- Ξεπέρασε και τις 1.560 μονάδες το Χ.Α. με νέο υψηλό 14 ετών
- Κέρδη άνω του 2% για Πειραιώς, Jumbo, Σαράντης, ΟΛΠ, AVAX, Attica Bank, EXAE, Κρι Κρι
- Τρίτο σερί άδειασμα στην Τιτάν με ισχυρό τζίρο καθώς δεν μπήκε στον MSCI
- Τέταρτο σερί ξεφόρτωμα (-9,49%) στις Αττικές Εκδόσεις
- Νέα ιστορικά υψηλά για DAX, FTSE 100 και Stoxx 600 – Πτωτικά η Wall Street
Οι long εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο της αγοράς και εν μέσω εναλλαγής στους πρωταγωνιστές και μικροδιορθώσεις που δημιουργούν «σκαλιά» επανεισόδου της κερδισμένης ρευστότητας, οδηγούν την αγορά υψηλότερα, με το Γενικό Δείκτη να απέχει λιγότερο από 38 μονάδες για να πιάσει και το όριο των 1.600 μονάδων. Φυσικά, συγκρίσεις με άλλες εποχές σε επίπεδο Γενικού Δείκτη δεν είναι δόκιμες, δεδομένου ότι έχει αλλάξει σημαντικά η σύνθεσή του, ενώ εξαϋλώθηκε ο τραπεζικός δείκτης έχοντας χάσει τη δεκαετία από το 2010 και μετά έως και το 99% της αξίας του, κάτι που δεν επιτρέπει συγκρίσεις σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.
Πάντως, ήδη πολλά blue chips της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται σε υψηλά 15 ή 17 ετών, ή και ιστορικά υψηλά, πιάνοντας δηλαδή επίπεδα που είχαν όταν ο Γ.Δ. (το 2007) ευρίσκονταν πάνω από τις 5.000 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση, το momentum παραμένει θετικό, εν μέσω επιχειρηματικής κινητικότητας και εναλλαγής στους πρωταγωνιστές, κάτι που προσδίδει νέο ενδιαφέρον και φέρνει φρέσκιες ιδέες, καθώς βλέπουμε να ξυπνούν και μετοχές της μεσαίας ή και μικρότερης αποτίμησης, δίνοντας καλές αποδόσεις.
Άκρως θετικό το κλίμα στην Ευρώπη
Άκρως υποστηρικτικό παραμένει το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές που συμπεριφέρονται σαν να μην έχει ξεκινήσει κανένας πόλεμος δασμών, καλπάζοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, αγνοώντας σε πρωτοφανή στα χρονιά βαθμό ακόμα κάθε μικρή ή μεγαλύτερη κρίση σε οικονομικό, πολιτικό, γεωστρατηγικό και επιχειρηματικό επίπεδο.
Παρά την ανακοίνωση των δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου προς τις ΗΠΑ, άνευ εξαιρέσεων, που αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προκαλώντας την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών που θα απαντήσουν τις επόμενες ημέρες, οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται σε νέα υψηλά.
Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης που χθες ξεπέρασε για πρώτη φορά στα χρονικά τις 22.000 μονάδες, σήμερα έκλεισε κοντά στις 22.148,03 μονάδες (+0,50%) με νέο ρεκόρ όλων των εποχών, ο βρετανικός FTSE 100 ξεπέρασε σήμερα και τις 8.800 μονάδες επίσης με νέο εμφατικό ρεκόρ, ο γαλλικός CAC 40 κινείται προς τις 8.050 μονάδες επίσης με νέο ρεκόρ, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoχχ 600 βελτίωσε περαιτέρω το ιστορικό ρεκόρ του. Στον αντίποδα, πτωτικά κινούνται και οι τρεις δείκτες της Wall Street, αλλά με διάθεση μαζέματος τις τελευταίες ώρες, με τον Nasdaq να παλεύει για θετικό γύρισμα.
Επάνοδος τραπεζών, αγορές σε blue chips
Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε όλη την ημέρα σε ανοδική τροχιά, έχοντας χαμηλό ημέρας στο άνοιγμα στις 1.550,50 μονάδες, ενώ κατόπιν σταδιακά ανέβασε στροφές, κορυφώνοντας στο κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και 14 ετών, στις 1.562,04 μονάδες με άνοδο 0,85%.
Εξαιρετική κίνηση και από τους άλλους δείκτες, με τον FTSE 25 να κλείνει στις 3.814,54 μονάδες με άνοδο 1,03%, ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 1,05% στις 2.506,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με σημαντική άνοδο 1,58% στις 1.413,63 μονάδες.
Στις τράπεζες, μετά την παροδική κόπωση και ήπια διόρθωση προηγούμενων ημερών, οι αγοραστές ανέκαμψαν, καθώς το μπαράζ των εκθέσεων – αναβαθμίσεων συνεχίζεται καθημερινά. Η Πειραιώς ξεχώρισε με άνοδο 2,26%, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 1,50%, η Εθνική +1,47% και η Eurobank +1,39%. Η Attica Bank κέρδισε 3,10%, η Κύπρου +0,40% και η Optima Bank +0,45%. Στο χώρο των μετοχών της πραγματικής οικονομίας, κέρδη 2,63% είχε η Σαράντης και +2,19% η Jumbo, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν τίτλοι όπως ΟΤΕ, Motor Oil (+1,77%), Metlen, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ.
Τριήμερο απωλειών στην Τιτάν, λόγω MSCI
Αντιθέτως, η Τιτάν, υποχώρησε για τρίτη σερί συνεδρίαση, καθώς μετά το -4,11% χθες και -1,64% τη Δευτέρα, σήμερα έχασε 1,27% πέφτοντας στα 42,60 ευρώ, με φόντο τη διάψευση των προσδοκιών για είσοδο στο δείκτη – βιτρίνα του Χ.Α., τον MSCI Standard Greece. Η απόφαση ανακοινώθηκε χθες τα μεσάνυχτα, αλλά φαίνεται πως κάποιοι insiders γνώριζαν κάτι παραπάνω, ρευστοποιώντας τη μετοχή το προηγούμενο διήμερο.
Πλέον, ο MSCI Standard Greece παραμένει με εννέα μετοχές, οι οποίες είναι οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Metlen, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Jumbo. Οι όποιες αλλαγές στις σταθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου, οπότε και θα λάβει χώρα το αναμενόμενο rebalancing, καθώς πάντα υπάρχουν αλλαγές στη βαρύτητα χωρών, που οδηγούν σε μετατοπίσεις και εναλλαγές θέσεων από ισχυρά χαρτοφυλάκια που επενδύουν με γνώμονα αυτούς τους δείκτες.
Ράλι για AVAX, EXAE, ΟΛΠ, Κρι Κρι
Στον Mid Cap κυριάρχησε η AVAX που έκλεισε με ράλι +4,59% με φόντο τη νέα αναβάθμιση από τη Euroxx Χρηματιστηριακή, η οποία ανέβασε το στόχο στα 3,40 ευρώ, ενώ ο τίτλος σήμερα έκλεισε στα 2,05 ευρώ. Καλή εικόνα και από την ΕΧΑΕ που κέρδισε 3,34%, στο +2,17% ο ΟΛΠ που έφτασε αισίως τα 32,90 ευρώ, στο +2,13% η Κρι Κρι με νέα ιστορικά υψηλά, ενώ κέρδη είχαν και οι Premia, Autohellas, Intracom Holdings, Intralot, Noval Property κ.α.
Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 155,16 εκατ. ευρώ, με τα 137 εκατ. ευρώ να διακινούνται από τις 25 μετοχές του Large Cap, εκ των οποίων τα 78,1 εκατ. στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές αξίας 8,63 εκατ. ευρώ.
Τέλος, η μετοχή των Αττικών Εκδόσεων, μετά το ράλι άνω του +250% που έκανε έως πρότινος μέσα στο 2025, σήμερα συμπλήρωσε την τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση ξεφορτώματος, χάνοντας 9,49%, μετά το -7,43% χθες, το -9,20% τη Δευτέρα και το -8,94% την Παρασκευή. Στο σύνολο της αγοράς, 68 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 39 με πτώση.