Αμεσα και έμμεσα συμβάλλει ο τουρισμός στο ΑΕΠ της Ελλάδος λόγω των συνεργειών με άλλους τομείς. Συμπεράσματα της μελέτης του ΙΤΕΠ που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, (ΞΕΕ) συνηγορούν ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στον κλάδο των ξενοδοχείων αυξάνει κατά 1,55 το συνολικό προϊόν της ελληνικής οικονομίας με το 44% των εισοδημάτων που δημιουργούν τα ξενοδοχεία κατανέμεται σε άλλους κλάδους.
Ένα δις ευρώ παραγόμενου προϊόντος από τον ξενοδοχειακό κλάδο συνεπάγεται βελτίωση των υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 552 εκατ. ευρώ ενώ για κάθε 1 εκατ. ευρώ που παράγεται από τον ξενοδοχειακό κλάδο δημιουργεί περίπου 30 θέσεις πλήρους εργασίας. Τέλος, κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, αυξάνει τις συνολικές εισαγωγές στην ελληνική οικονομία κατά 0,16 ευρώ.
Το 74% της συνολικής δαπάνης για την προμήθεια τροφίμων και ποτών των ξενοδοχείων είναι από ελληνικά προϊόντα. Το 97% και 80% των κρασιών και μπύρας αντίστοιχα που καταναλώνονται στα ξενοδοχεία είναι ελληνικά.
Περί τα 800 εκατ. ευρώ επενδύουν τα ξενοδοχεία για ανακαινίσεις με το 93% των ξενοδοχείων να χρησιμοποιούν υπηρεσίες από την τοπική κοινωνία και το 71% της συνολικής δαπάνης να πραγματοποιείται σε τοπικό επίπεδο.
Αλ. Βασιλικός: Το 2025 ιστορική επέτειος για ΞΕΕ
Η Φιλοξενία για την Ελλάδα σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Βασιλικό, πρόεδρο του ΞΕΕ επιμερίζει τα οφέλη της σε όλους σχεδόν του κλάδου της οικονομίας από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι και την μεταποίηση και τις κατασκευές από το εμπόριο μέχρι και τις νέες τεχνολογίες, στηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη ενώ ανοίγει το δρόμο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Το 2025 το ΞΕΕ γιορτάζει τα 90 χρόνια λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιήσει πρωτοβουλίες ουσίας υπό τον τίτλο «Φιλοξενία με Αξία για Ολους». Οι πρωτοβουλίες αυτές θα λάβουν χώρα καθ όλη την διάρκεια του έτους.
WTTC: Στο 19% του ΑΕΠ η συνεισφορά του τουρισμού
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού στην Ελλάδα (WTTC) υπολογίζεται στο 19,2% ενώ η ζήτηση για το τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα επικεντρώνεται σε τέσσερις περιφέρειες, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, στην Κρήτη, την Αττική, και τα νησιά του Ιονίου. Αυτές οι περιοχές συγκεντρώνουν το 83% των συνολικών εσόδων και το 66% των αφίξεων. Η ζήτηση προέρχεται κυρίως από την Ευρώπη και διαμορφώνεται κοντά στο 55%.
Την ίδια ώρα, περίπου το 35% της αύξησης του προϊόντος που προκαλείται από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου διαχέεται σε άλλους, πλην του ξενοδοχειακού, κλάδους της οικονομίας. Περίπου το 27% της αύξησης της απασχόλησης που προκαλείται από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου διαχέεται σε άλλους, πλην του ξενοδοχειακού, κλάδους της οικονομίας.
Για κάθε 1 ευρώ που παράγεται από τον ξενοδοχειακό κλάδο, δημιουργείται συνολική (άμεση και έμμεση) αξία παραγωγής περίπου 1,55 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, οι 5 κλάδοι που ωφελούνται περισσότερο από τον ξενοδοχειακό κλάδο (σε όρους παραγωγής) είναι: χονδρικό & λιανικό εμπόριο (21%), τρόφιμα (20%), γεωργία (15%), διαχείριση ακίνητης περιουσίας (6%) και ενέργεια (4%).
Αναφορικά με τη διασύνδεση και η σημασία του ξενοδοχειακού κλάδου για τον αγροδιατροφικό τομέα, από την μελέτη προκύπτει ότι το 74% της συνολικής δαπάνης για την αγορά F&B αφορά σε ελληνικά προϊόντα το 28% της οποίας αφορά σε αγορές F&Β από τοπικούς παραγωγούς.
Για κάθε 1 εκατ. ευρώ που παράγεται από τον ξενοδοχειακό κλάδο, δημιουργούνται συνολικά (άμεσα και έμμεσα) περίπου 30 θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ελληνική οικονομία. Αναλυτικότερα, οι 5 κλάδοι που ωφελούνται περισσότερο από τον ξενοδοχειακό κλάδο (σε όρους απασχόλησης) είναι: γεωργία (35,5%), χονδρικό και λιανικό εμπόριο (27,1%), τρόφιμα (9,2%), επαγγελματικές, επιστημονικές & τεχνικές δραστηριότητες (6,5%), διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες (3,4%).
Τα ελληνικά ξενοδοχεία επενδύουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Συγκεκριμένα, το 87% των ελληνικών ξενοδοχείων εμπιστεύεται και απασχολεί εργαζόμενους από την τοπική κοινωνία. Το 65% του συνόλου των εργαζομένων στα ελληνικά ξενοδοχεία προέρχεται από την τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με την μελέτη, η συνολική συμβολή (%) των κλάδων-κλειδιών στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στο ακαθάριστο προϊόν και στην απασχόληση είναι: ξενοδοχία 4,5% και 6,6% αντίστοιχα, εστίαση 6,3% και 9,3% αντίστοιχα και γεωργία 3,6% και 8% αντίστοιχα.
Επιπλέον, λόγω της εξωστρέφειας του ξενοδοχειακού κλάδου (πάνω από το 70% των πελατών των ξενοδοχείων είναι κάτοικοι της αλλοδαπής) και της χαμηλής του εξάρτησης από εισαγόμενες εισροές ο ξενοδοχειακός κλάδος συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε 1 δισ. ευρώ εισπράξεων του ξενοδοχειακού κλάδου συνεπάγεται μία βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 552 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τη συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στη δημιουργία εισοδημάτων σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι περίπου το 44% των εισοδημάτων που δημιουργεί ο ξενοδοχειακός κλάδος κατανέμεται σε άλλους, πλην του ξενοδοχειακού, κλάδους. Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό των άλλων κλάδων της οικονομίας είναι 28%
Η έρευνα του ΙΤΕΠ εξετάζει τη συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στα φορολογικά έσοδα. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα ο ξενοδοχειακός κλάδος συμβάλλει σημαντικά στα δημόσια έσοδα μέσω της είσπραξης έμμεσων φόρων από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου. Σημειώνεται ότι οι καθαροί φόροι που επιβαρύνουν άμεσα και έμμεσα το κόστος παραγωγής του τελικού ξενοδοχειακού προϊόντος αποτελούν το 19,1% του συνολικού κόστους παραγωγής, έναντι 10,2% που είναι, κατά μέσο όρο, η αντίστοιχη επιβάρυνση για τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, σε κάθε 100 ευρώ ξενοδοχειακού προϊόντος αντιστοιχούν περίπου 20 ευρώ έμμεσων φόρων, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.