Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού έως 6 ρίχτερ αναφέρει ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, τονίζει όμως ότι η επιστημονική παρατήρηση μέχρι στιγμής δείχνει πως η σεισμική ακολουθία δεν έχει προκαλέσει δραματικές εξελίξεις.
Ο καθηγητής, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην περιοχή, επισημαίνει επίσης ότι η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη δεν πρόκειται να προκαλέσει έκρηξη του ηφαιστείου με βάση τα επιστημονικά και ιστορικά δεδομένα.
Αναφορικά με τις τελευταίες σεισμικές δονήσεις, ο κ. Παπαζάχος εξηγεί ότι η ακολουθία, η οποία ξεκίνησε από το Κολούμπο και την Ανύδρο, έχει μετατοπιστεί βορειοανατολικά προς την Αμοργό και συνεχίζεται. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι σεισμοί έχουν αυξηθεί σε ένταση, με σεισμούς 4 και 5 Ρίχτερ από την 3η Φεβρουαρίου. Η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού, όπως εξηγεί, παραμένει ανοιχτή, καθώς η περιοχή είναι ακόμα σε φάση ενεργοποίησης.
Ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στην Καθημερινη, αναφέρει ότι η έκβαση ενός σεισμού εξαρτάται από μικρές, δύσκολα προβλέψιμες λεπτομέρειες, ενώ προσθέτει πως η Σεισμολογία δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον ακριβή μέγεθος ενός σεισμού όταν αυτός ξεκινάει. «Ο σεισμός, όταν αρχίζει, δεν ξέρει πόσο μεγάλος θα είναι», λέει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την πιθανότητα έκρηξης του ηφαιστείου, ο καθηγητής Παπαζάχος είναι κατηγορηματικός, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία» που να συνηγορούν σε μια τέτοια έκβαση, και αναφέρει ιστορικά παραδείγματα από άλλες μεγάλες σεισμικές δονήσεις που δεν προκάλεσαν ηφαιστειακή δραστηριότητα, όπως ο σεισμός του 1956.
Σε σχέση με τη διάρκεια της σεισμικής ακολουθίας, ο κ. Παπαζάχος εκτιμά ότι αυτή δεν θα περιοριστεί σύντομα, με την ακολουθία να συνεχίζεται για τουλάχιστον δύο έως τρεις εβδομάδες, και προσθέτει ότι μπορεί να υπάρξει και μετασεισμική δραστηριότητα, η οποία θα υποχωρήσει με το πέρασμα του χρόνου.
Όσο για τις πιθανές επιπτώσεις στην υποδομή της Σαντορίνης, σημειώνει ότι οι περισσότερες κατασκευές στο νησί είναι καλά χτισμένες και ανθεκτικές. Παρόλα αυτά, η κατάσταση παραμένει υπό παρακολούθηση, καθώς η ακριβής έκταση των σεισμικών δονήσεων παραμένει αβέβαιη.
Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ βρίσκεται σε επιφυλακή για ενδεχόμενο τσουνάμι που θα μπορούσε να προκληθεί από τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη. Η χώρα έχει συγκροτήσει επείγουσα σύσκεψη για να αξιολογήσει την κατάσταση και να προετοιμαστεί για τυχόν συνέπειες, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα αν χρειαστεί.