Να καβαλήσει το κύμα της ανάκαμψης του βρετανικού Χρηματιστηρίου, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ορατότητα για τη Metlen, προσπαθεί ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.
Η απόφαση του Βαγγέλη Μυτιληναίου να επιλέξει το City έναντι της Wall Street βασίζεται αφενός σε κριτήρια αγοράς και αναγνωρισημότητας της εταιρίας και αφετέρου στην διαφορά δυναμικής των δύο χρηματιστηρίων. Ο CEO και ιδρυτής της Metlen υποστηρίζει ότι το City «πέρασε δύσκολα, μετά το Brexit, και τώρα ανακάμπτει», ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι το NYSE είναι στην κορυφή, με μεγάλη ζήτηση και πιθανώς πληθωρισμένο».
Μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Μυτιληναίος σημειώνει ότι στρατηγικά επιλέγει διαχρονικά να μην τοποθετεί εαυτόν στο τέλος της ουράς.
Γιατί Λονδίνο
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου αποτελεί καλύτερη επιλογή από τη Νέα Υόρκη για εισαγωγή, καθώς στο NYSE οι εταιρίες διατρέχουν τον κίνδυνο να «χαθούν» μέσα στο πλήθος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο που ηγείται μιας από τις μεγαλύτερες προγραμματισμένες εισαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, επικεφαλής της ελληνικής Metlen Energy and Metals, δήλωσε επίσης ότι το ταλαιπωρημένο χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης μετά από μία από τις πιο ήσυχες χρονιές για δημόσιες εγγραφές το 2024.
«Χιλιάδες εταιρίες από όλο τον κόσμο συρρέουν για να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Υπάρχει ο κίνδυνος να εξαφανιστείς μέσα στο πλήθος», δήλωσε στους Financial Times.
«Ποτέ στη ζωή μου δεν μου άρεσε να βρίσκομαι στο τέλος της ουράς — αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τεράστια ουρά για τη Νέα Υόρκη. Οι αποτιμήσεις των εταιριών είναι στα ύψη».
Στόχος η είσοδος στον FTSE 100
Ο Μυτιληναίος πρόσθεσε: «Θα το προτιμούσα, αν καταφέρναμε να εξασφαλίσουμε μια θέση στον FTSE 100. Προτιμώ να βρίσκομαι στις οθόνες όλων των traders σε όλο τον κόσμο».
Τα σχέδια της Metlen για πρωτογενή εισαγωγή στο Λονδίνο αποτελούν ώθηση για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς λιγότερες από 20 εταιρίες εισήχθησαν στο χρηματιστήριο πέρυσι — ο χαμηλότερος αριθμός από την οικονομική κρίση του 2009. Άλλες εταιρίες, όπως ο όμιλος τυχερών παιχνιδιών Flutter, έχουν μεταφέρει την κύρια εισαγωγή τους στις ΗΠΑ.
Η ελληνική εταιρία υπέβαλε τον Δεκέμβριο αίτηση για πρωτογενή εισαγωγή εντός 18 μηνών στο Λονδίνο και, με κεφαλαιοποίηση ύψους 5 δισ. ευρώ, είναι αρκετά μεγάλη για να πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στον δείκτη FTSE 100.
Από το 1995 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου σχεδιάζει να διατηρήσει δευτερεύουσα εισαγωγή.
Δένεται με την αναβίωση του City
Ο Μυτιληναίος δήλωσε ότι «δεν υπήρχε άλλη επιλογή» στην Ευρώπη όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε το Λονδίνο. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Το ερώτημα θα μπορούσε να είναι: γιατί όχι η Νέα Υόρκη; Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα».
«Οπότε πρέπει να αποφασίσεις — αν θα πας σε ένα χρηματιστήριο που είναι στην κορυφή των κορυφών [Νέα Υόρκη], ή αν θα επιλέξεις μια αγορά που πέρασε δύσκολα χρόνια μετά το Brexit και πολιτικές αναταράξεις, και τώρα αρχίζει να ανακάμπτει».
«Είναι μια καλή ευκαιρία να συμμετέχεις στην αναβίωση της City και του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου».
Δραστηριότητες και διεθνής παρουσία της Metlen
Η Metlen απασχολεί περισσότερους από 6.500 εργαζομένους σε 40 χώρες. Εκτός από το βασικό εργοστάσιο αλουμινίου, αλουμίνας και βωξίτη στην Ελλάδα, εγκαθιστά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και καλωδίων, εμπορεύεται φυσικό αέριο και προμηθεύει ενέργεια σε νοικοκυριά.
Τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε σχέδια για επένδυση 296 εκατ. ευρώ για την αύξηση της παραγωγής αλουμίνας και βωξίτη στην Ελλάδα, καθώς και για την παραγωγή γαλλίου, ενός βασικού μετάλλου που χρησιμοποιείται ευρέως στα ηλεκτρονικά, για πρώτη φορά.
Η εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα για το γάλλιο
Ο Μυτιληναίος δήλωσε ότι ήταν «λάθος» της Ευρώπης να εξαρτηθεί τόσο από την Κίνα για το μέταλλο, συγκρίνοντάς το με την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία εκτέθηκε όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν μετά τη γενικευμένη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ωστόσο, ο Μυτιληναίος, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του ευρωπαϊκού εμπορικού οργανισμού Eurometaux, τόνισε την ανάγκη των βιομηχανιών για φθηνό φυσικό αέριο ώστε να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Θα επιστρέψει η Ευρώπη στο ρωσικό φυσικό αέριο;
Όταν ρωτήθηκε αν η Ευρώπη θα έπρεπε να επιστρέψει στο ρωσικό φυσικό αέριο, όπως συζητούν αυτή τη στιγμή οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, επισήμανε το κύμα κλεισιμάτων ευρωπαϊκών μεταλλουργικών εργοστασίων.