Αύξηση που πλησιάζει το 10% καταγράφει ο συνολικός αριθμός αφίξεων το 2024 και 15% σχεδόν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις. Αντίθετα οι συνθήκες εργασίας –μισθοί, περιγραφή θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία της Αθήνας, αλλά και άλλων πόλεων, σύμφωνα με πληροφορίες του Crisismonitor, διώχνουν κυριολεκτικά το ανθρώπινο δυναμικό από τον τουρισμό παρά το γεγονός ότι οι θέσεις εργασίας παραμένουν ακάλυπτες. Με άλλα λόγια η προσφορά είναι μεγάλη από τα ξενοδοχεία, ενώ η ζήτηση για εργασία είναι πολύ χαμηλή λόγω των συνθηκών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για να καλύψουν ορισμένοι ξενοδόχοι θέσεις εργασίας με το κατώτατο μισθό προσλαμβάνουν στην Αθήνα ανειδίκευτο προσωπικό ακόμα και ταμίες από super market ενώ οι υποχρεώσεις περιγραφής θέσεις εργασίας απαιτούν εξειδίκευση. Το ηχηρό αυτό μήνυμα προστίθεται στην σειρά καταγγελιών που έχουν γίνει από τουρίστες για την εκμετάλλευση που επικράτησε στο χώρο της εστίασης για παράδειγμα σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Το crisismonitor επανειλημμένα έχει γράψει ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα κινδυνεύει από το πρόβλημα (έσοδα, διανυκτερεύσεις) των υποβαθμισμένων υπηρεσιών στον ευρύτερο χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας σε συνδυασμό με το άνοιγμα νέων αεροπορικών συνδέσεων και κατ’ επέκταση νέων τουριστικών αγορών αλλά και την έλλειψη logistics. Οι συνθήκες αυτές θέτουν σε τροχιά κινδύνου την οικονομία της χώρα καθώς όπως και εφέτος η Allianz σε οικονομική της μελέτη εφιστά την προσοχή των αρμοδίων γράφοντας ότι η οικονομία της Ελλάδος εξαρτάται καθαρά από τον τουρισμό.
Αεροπορικές αφίξεις 2024
Ο συνολικός αριθμός των αφίξεων το 2024 έφθασε τα 29,3 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση +2,6 εκατ. / +9,7% σε σχέση με το 2023 που είχαν καταγραφεί 26,7 εκατ. επιβάτες σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ. Το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων το 2024:στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (Δ.Α.Α.) διαμορφώθηκε σε 11,1 εκατ. έναντι 9,7 εκατ. το 2023, σημειώνοντας αύξηση +1,5 εκατ. επιβατών ή +15,3%. στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε σε 2,5 εκατ. έναντι 2,4 εκατ. το 2023, σημειώνοντας αύξηση +91 χιλ. επιβατών ή +3,9%. στα περιφερειακά αεροδρόμια άγγιξε τα 15,8 εκατ. έναντι 14,8 εκατ. το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση +1,0 εκατ. επιβάτες ή +7,0% . Οι διεθνείς αφίξεις στα πρώτα πέντε αεροδρόμια αντιπροσωπεύουν το 76% του συνόλου των διεθνών αφίξεων το 2024.
Στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης εξωτερικού διατηρήθηκε η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με 5,3 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση (+7,2%) ή +351 χιλ. σε απόλυτα μεγέθη. Η Γερμανία παρέμεινε στη δεύτερη θέση με 4,8 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτα μεγέθη +389 χιλ./+8,8%.
Αεροδρόμιο Αθηνών και Θεσσαλονίκης
Το top-5 κύριων αγορών για τον Δ.Α.Α: Ιταλία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Γαλλία και ΚύπροςΤο top-5 κύριων αγορών για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης: Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Κύπρος, Ιταλία και Πολωνία. Το top-5 κύριων αγορών για τα περιφερειακά αεροδρόμια: Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Γαλλία.
Ποσοστιαίες Μεταβολές
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε η Τουρκία με +25,3%. Ακολουθούν με μικρή διαφορά η Ουγγαρία +25% και οι ΗΠΑ +24,2%.