Ο φόβος ενός μεγάλου σεισμού έχει οδηγήσει στην καταβαράθρωση της οικονομικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, ενώ παράλληλα πλήττει και την ήδη αδύναμη κοινωνική συνοχή, καθώς κάτοικοι και επισκέπτες εγκαταλείπουν το νησί μαζικά, ενώ πίσω μένουν εργαζόμενοι που δεν έχουν άλλη λύση.
Η ελίτ των κατοίκων της Σαντορίνης έχει εγκαταλείψει το νησί της Σαντορίνης στη σκιά φόβου για μεγάλο σεισμό, με όσους μένουν πίσω να καταγγέλλουν εγκατάλειψη από την Πολιτεία, τον Δήμο και να αφήνουν υπόνοιες για μαζική έξοδο κεφαλαίων και μαύρου χρήματος.
Η καταιγιστική ειδησεογραφική κάλυψη των εξελίξεων στη Σαντορίνη ανεβάζει την πίεση, οδηγεί σε καταστάσεις πανικού και υπονομεύει τη φήμη του νησιού, πλήττοντας καίρια το αίσθημα ασφάλειας. Κατά πολλούς, η διαρκής ειδησεογραφική παρακολούθηση της Σαντορίνης και η πρωτόγνωρη ένταση στην κάλυψή του, μπορεί να αποτελεί ακόμη και …κυβερνητική οδηγία, στο πλαίσιο στρατηγικής για αποπροσανατολισμό από την υπόθεση των Τεμπών που στοιχίζει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ από τη Σαντορίνη, πρόδηλη είναι η απουσία του κεντρικούς κράτους και του Δήμου της Θήρας, που αρκούνται σε προειδοποιήσεις και οδηγίες. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν απουσία συνεργείων ελέγχου ακινήτων, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε -σύμφωνα με πληροφορίες- να οδηγήσει στον χαρακτηρισμό πολλών ως ακατάλληλα, επιφέροντας πλήγματα σε ελίτ και χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, σοκ για το οποίο φαίνεται έτοιμη η κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά ειδικοί αναφέρουν ότι είναι είναι αδύνατο και ενάντια στα πρωτόκολλα ασφαλείας να διενεργηθούν έλεγχοι σε σπίτια εν μέσω διαρκούς σεισμικής δραστηριότητας, καθώς ανεβάζει τον κίνδυνο. Οι ίδιοι συστήνουν στον κόσμο που έχει την παραμικρή αμφιβολία να διανυκτερεύει στους ειδικούς χώρους.
Η κυβέρνηση, στο μεταξύ, μερίμνησε για την αύξηση της αστυνομικής δύναμης στο νησί προκειμένου να αποφευχθεί πλιάτσικο σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Η κοινωνική συνοχή στη Σαντορίνη έχει δεχθεί επίσης ισχυρό πλήγμα, καθώς στο νησί έχουν μείνει λίγοι κάτοικοι πλέον, λόγω εργασιακής εξάρτησης, έλλειψης χρημάτων ή αδυναμίας μετακίνησης λόγω ηλικίας. Οι αμφίσημες πληροφορίες έχουν επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία κατοίκων, οι οποίοι ζητούν άμεση ενημέρωση καθώς ανησυχούν για τη ζωή τους.