Έτος δύσκολων γεωπολιτικών και γεωοικονομικών αποφάσεων θα είναι το 2025 για τη Helleniq Energy, καθώς η εκλογή Τραμπ και η δυναμική που προωθεί την ατζέντα του σε όλα τα επίπεδα φαίνεται ότι θα έχουν αντίκτυπο στις επενδυτικές αποφάσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, όπου η εταιρία μαζί με την Exxon έχουν αποκτήσει δικαιώματα.
Helleniq Energy και Exxon θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις που θα έχουν πολυεπίπεδο αντίκτυπο, ενώ θα είναι επηρεασμένες από γεωπολιτικά και γεωοικονομικά κριτήρια όχι καθαρά από επενδυτικές παραμέτρους.
«Τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης και όχι το ανάθεμα» είναι το μήνυμα που έστειλε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιαμίσιης, παίρνοντας θέση στη συζήτηση που έχει ανοίξει διεθνώς για μια πράσινη μετάβαση πιο ρεαλιστική και χωρίς ιδεοληψίες που την κάνουν πιο ακριβή και εξυπηρετούν τους αρνητές της.
Η προσέγγιση του CEO της Helleniq Energy απηχεί τη νέα δυναμική που διαμορφώνεται όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή κρίση και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια του εφοδιασμού και κατ επέκταση την σταθερότητα χωρών και την κοινωνική συνοχή.
Οκ. Σιαμισίης, υπογράμμισε την ανάγκη να πάψει να δαιμονοποιείται το φυσικό αέριο, όταν γνωρίζουμε ότι θα το χρειαζόμαστε για τις επόμενες πολλές δεκαετίες, είπε ότι ο όμιλος συνεχίζει αλλά με προσοχή στο «πράσινο» μονοπάτι, ενώ μίλησε και για τις έρευνες υδρογονανθράκων.
Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί στο παρελθόν και ο CEO της Metlen Βαγγέλης Μυτιληναίος, σημειώνοντας ότι απαιτείται η διαμόρφωση βιώσιμων λύσεων για την διασφάλιση της ενεργειακής μετάβασης.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η Helleniq Energy ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στις επενδύσεις της στην πράσινη ενέργεια, εστιάζοντας σε φωτοβολταϊκά κυρίως, ενώ θα είναι η πρώτη εταιρία που θα λειτουργήσει μπαταρία για την αποθήκευση ενέργειας στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του έτους.
Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και η δυναμική αναδιάταξης των πολιτικών ισορροπιών στην Ευρώπη, οδηγούν πλέον Helleniq Energy και Exxon, καθώς και την ελληνική κυβέρνηση, να αξιολογήσουν την προοπτική γεώτρησης στο Αιγαίο υπό διαφορετικό πρίσμα. Ωστόσο, αν και η γεωοικονομική αναγκαιότητα είναι τώρα πιο καίρια, υπάρχουν και γεωπολιτικές αβεβαιότητες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην αξιολόγηση τέτοιων επενδύσεων.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, οι περιφερειακές εντάσεις, η δυνατότητα ουσιαστικής διευθέτησης διαφορών και τα περιβαλλοντικά ρίσκα τέτοιων επενδύσεων δεν μπορούν ποτέ να παραγνωρίζονται. Στο παρελθόν ο νυν υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις στο Αιγαίο. Ενδεχόμενη αλλαγή της θέσης αυτή θα είχε ουσιαστικό αντίκτυπο τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και στην πολιτική προοπτική του ίδιου του κ. Δένδια.
Η ώρα των αποφάσεων
Ο CEO της Helleniq Energy διαφοροποίησε ελαφρώς το timeframe για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, για ερευνητική γεώτρηση στα μπλοκ της Κρήτης. Ενώ αρχικά είχε προσδιοριστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2025, ο κ. Σιαμισίης διεύρυνε τον ορίζοντα σε “εντός του 2025”, καθώς, όπως είπε, τα σχέδια της ExxonMobil, που είναι ο leader της κοινοπραξίας, φαίνεται ότι ωριμάζουν με μεγαλύτερη καθυστέρηση απ’ ό,τι αναμένονταν.
«Η Exxon, που είναι ο leader στην κοινοπραξία έχοντας το 70%, δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε τελική απόφαση, δεν πιστεύω ότι είναι μακριά, ωστόσο ακόμη δεν έχει ληφθεί», είπε ο κ. Σιαμίσιης στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση του «Πρότυπου Κέντρου Αριστείας». Ενα είδος think tank για την ενέργεια, που φιλοδοξεί να φέρει στο ίδιο τραπέζι την πολιτεία, την αγορά και τα πανεπιστήμια και το οποίο ιδρύουν από κοινού η Helleniq Energy και το Alba Graduate Business School at The American College of Greece.
Προοπτικές και κινητικότητα στην Ελλάδα
Τα ενθαρρυντικά πάντως ευρήματα από τις μέχρι τώρα έρευνες της Exxon στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης είναι και το νήμα που έβαλε τη Chevron στο παιχνίδι των ελληνικών υδρογονανθράκων, διεκδικώντας το μπλοκ στη Νότια Πελοπόννησο, το οποίο εφάπτεται με την περιοχή «Α2» που έχει ζητήσει η Helleniq Energy.
Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού ομίλου, το μπλοκ «Α2» ακριβώς επειδή γειτνιάζει με το οικόπεδο «10» παρέχει τη δυνατότητα στην εταιρεία για καλύτερη εκμετάλλευση, εφόσον αποδειχθεί ότι πρόκειται για δομή με τα ίδια ενθαρρυντικά γεωλογικά χαρακτηριστικά. Κατά τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός που θα προκηρύξει το ΥΠΕΝ για το «Α2» θα τρέξει σχετικά γρήγορα.
Αθροιστικά και τα τρία συνεχόμενα οικόπεδα, Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης και αυτό της Νότιας Πελοποννήσου, αποτελούν μια κοινή περιοχή 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κομμάτια της ίδιας γεωλογικής λεκάνης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα σχέδια των τωρινών και αυριανών παραχωρησιούχων, όπου ο αμερικανικός παράγοντας φαίνεται ότι θα είναι κυρίαρχος.
Η πράσινη μετάβαση
Η διοίκηση της Helleniq Energy προσέγγιζε πάντα με ρεαλισμό το στόρι της πράσινης μετάβασης, αποφεύγοντας την επιθετική επέκταση στις ΑΠΕ και διαμορφώνοντας ένα αρκετά ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο, με προοπτική. Πλέον, ο όμιλος έχει επιτύχει σημαντική διαφοροποίηση, χωρίς όμως να έχει υπονομεύσει τη βασική του δραστηριότητα, τη διύλιση.
Σήμερα, τα καύσιμα αποτελούν το 60% του τζίρου για τον όμιλο της Helleniq Energy, ενώ παράλληλα υλοποιεί επιχειρηματικό σχέδιο για την εγκατάσταση ΑΠΕ 2 GW έως το 2030 και 1 GW έως τα τέλη του 2026.
Πηγές του ομίλου, μάλιστα, εξέπεμψαν ανησυχία για την υπερτροφοδότηση της αγοράς με ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα χτίζονται 4 GW φωτοβολταϊκών, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός κα δυνατότητα για την απορρόφηση της ενέργειας αυτής.