Λίστες απελάσεων 1,5 εκατ. ανθρώπων έχει καταρτήσει η ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ (ICE), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 211 Έλληνες υπήκοοι.
Συνολικά 211 Έλληνες υπήκοοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής των ΗΠΑ, ICE που καταγράφει τους υπηκόους ξένων χωρών που έχουν λάβει οριστική εντολή απέλασης χωρίς όμως να τελούν υπό καθεστώς κράτησης.
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα απελαθούν όσοι σε βάρος τους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης, ο ICE έχει διευρύνει την επιχείρηση σκούπα χρησιμοποιώντας στοιχεία της FAA για τους εισερχόμενους στη χώρα, που δεν εξήλθαν σύμφωνα με τα στοιχεία βίζας που τους έχει ψορηγηθεί.
Στη λίστα των ατόμων που έχουν λάβει οριστική εντολή απέλασης βρίσκονται συνολικά 1.445.549 ξένοι υπήκοοι για την απέλαση των οποίων υπάρχει δικαστική απόφαση που έχει τελεσιδικήσει μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2024.
Ωστόσο, η ICE δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις ανά περίπτωση, για τους λόγους που δυσκολεύεται ή καθυστερεί ο επαναπατρισμός των συγκεκριμένων προσώπων.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η ICE ενδέχεται να μην μπορεί να ολοκληρώσει τις απελάσεις και μπορεί να απομακρύνει ξένους υπηκόους από τις ΗΠΑ που υπόκεινται σε τελική εντολή απέλασης που έχει εκδοθεί με απόφαση δικαστή μεταναστευτικών υποθέσεων.
Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται εκείνοι που είτε δεν έχουν εκφράσει φόβο για την επιστροφή τους είτε εκείνοι που έχει αξιολογηθεί αρνητικά ο ισχυρισμός τους από έναν δικαστή μεταναστευτικών υποθέσεων.
Οι μη πολίτες μπορούν να επιδιώξουν μια μορφή προστασίας από την απέλαση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την παραχώρηση άσυλου, την απαγόρευση απομάκρυνσης ή την προστασία βάσει της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και έτσι εάν χορηγηθεί σε έναν μη Αμερικανό πολίτη οποιαδήποτε μορφή προστασίας από την απέλαση, η ICE δεν είναι σε θέση να προχωρήσει τη διαδικασία.
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα με την απέλαση και τον επαπατρισμό μεταναστών, καθώς πολλές χώρες προέλευσης δεν τους αποδέχονται. Σε μια προσπάθεια να εντείνουν τις πίεση οι αμερικανικές αρχές έχουν καταρτήσει λίστες συνεργάσιμων και μη χωρών, έτσι ώστε να στείλουν μήνυμα για τη μετέπειτα αντιμετώπισής τους.
Επί του παρόντος, η ICE θεωρεί 15 χώρες μη συνεργάσιμες
- Μπουτάν
- Βιρμανία
- Κούβα
- Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
- Ερυθραία
- Αιθιοπία
- Χονγκ Κονγκ
- Ινδία
- Ιράν
- Λάος
- Πακιστάν
- Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
- Ρωσία
- Σομαλία
- Βενεζουέλα
Η ICE θεωρεί επίσης ότι 11 χώρες βρίσκονται σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης:
- Βοσνία-Ερζεγοβίνη
- Μπουρκίνα Φάσο
- Καμπότζη
- Γκαμπόν
- Γκάμπια
- Ιράκ
- Τζαμάικα
- Νικαράγουα
- Νότιο Σουδάν
- Αγία Λουκία
- Βιετνάμ