Συνεχίζει να σείεται η γη στις Κυκλάδες. Στις 15:04 σημειώθηκε νέα δόνηση, 5 Ρίχτερ, 22 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού. Οι κάτοικοι κρέμονται από τα χείλη των ειδικών που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η σεισμική δραστηριότητα να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες ίσως και εβδομάδες, ή την περίπτωση ακόμα να μην έχει γίνει ο κύριος σεισμός.
Με δεδομένο ότι είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα αυτό που συμβαίνει -όπως λένε οι όλοι όσοι παρακολουθούν το φαινόμενο δύσκολα μπορεί να γίνει κάποια ασφαλής πρόβλεψη.
Τα τελευταία 24ώρα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο τα 5. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έξαρση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
«Το θετικό θα ήταν να γίνει ένας σεισμός 5 μέχρι 5,5 ο οποίος δε θα μας προβληματίσει, ούτε να κάνει ζημιές προκειμένου να αρχίσει η σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου» τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.
Οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για το τι μπορεί να γίνει και εκφράζουν τον προβληματισμό τους.
Ο Βασίλης Καραστάθης, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε: «ακόμα δεν έχει διαφανεί αποκλιμάκωση του φαινομένου, αντίθετα βλέπουμε μια ενίσχυση της συχνότητας και των μεγεθών που καταγράφονται. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί αυτό όμως δε σημαίνει κατά ανάγκη ότι περιμένουμε κάποιο μεγάλο σεισμό».
Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι σεισμολόγοι την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
«Ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε σεισμό μεγαλύτερο, δηλαδή σιγά – σιγά το δυσμενές σενάριο περνάει σε 2η προτεραιότητα από πλευράς πιθανοτήτων. Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δεν το έχουμε ξανασυναντήσει, έχουμε πάνω από 41 σεισμούς μεγαλύτερους των 4 μέσα σε διάστημα 72 ωρών» υπογράμμισέ ο Αθανάσιος Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και οι ντόπιοι στη Σαντορίνη, στην Αμοργό και στα γειτονικά νησιά βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και εγρήγορσης με το φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ανησυχία και στην Αμοργό
Το επίκεντρο των δονήσεων δείχνει να μετακινείται προς την Αμοργό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι Αρχές λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, στο νησί βρίσκονται διασώστες και κλιμάκιο της πυροσβεστικής. Η δημοσιογράφος του ΕΡΤNews, Χριστιάνα Μανιάτη μετέδωσε από την Αμοργό ότι «δεν έχουμε σταματήσει να μετράμε σεισμικές δονήσεις από χθες τα ξημερώματα όπου φτάσαμε και εμείς στο νησί. Για κάτι πρωτόγνωρο μιλούν εδώ οι κάτοικοι του νησιού.
»Δεν έχουν ξαναδεί τόσες αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις τέτοιων εντάσεων. Οι ειδικοί μιλούν για ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει δείξει ακόμη την κύρια δόνηση. Οπότε δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο και γι’ αυτό το λόγο οι κάτοικοι φοβούνται εύλογα οι περισσότεροι έχουν ήδη προετοιμαστεί αναλόγως. Στα αμάξια τους βάζουν κουβέρτες, νερά, τρόφιμα, έτσι ώστε αν χρειαστεί να μπορέσουν να φύγουν από το νησί. Πολλοί χρειάστηκε να κοιμηθούν το βράδυ στο αμάξι τους, άλλοι σε ανοιχτούς χώρους, όπως στις βεράντες των σπιτιών τους ή στο γήπεδο του νησιού. Οι αρχές είναι σε επιφυλακή. Κατέφθασε ένα κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Νάξου με πέντε διασώστες κι ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προληπτικά, ενώ το βράδυ αναμένεται να καταφθάσει και γιατρός καθώς και δύο νοσηλευτές στο νησί για να υπάρχει ασφάλεια σε περίπτωση που χρειαστούν, τέσσερις νταλίκες, επίσης με υλικά από τον ΔΕΔΔΗΕ έφτασαν τα ξημερώματα έτσι ώστε αν υπάρξουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες για να μείνει το νησί με ρεύμα»
Η δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για το ενδεχόμενο ύπαρξης τσουνάμι. « Γι’ αυτό το λόγο οι άνθρωποι οι οποίοι μένουν σε περιοχές που είναι παραλιακά, έχουν φύγει από εκεί και μένουν σε άλλους ανθρώπους, φίλους τους και συγγενείς, καθώς συνίσταται να πηγαίνουν σε μεγαλύτερα, σε πιο υψηλά υψόμετρα για την ασφάλεια τη δική τους αλλά και των παιδιών τους. Το φαινόμενο που βλέπουμε στη Σαντορίνη δεν το βλέπουμε τόσο έντονα στην Αμοργό, καθώς δεν υπάρχει πολύ τουρισμός αυτή την περίοδο. Είναι οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι στο νησί, οπότε δεν έχουν φύγει πολλοί άνθρωποι, απλώς έχουν μετακινηθεί από σημεία τα οποία δεν είναι και τόσο ασφαλή» τόνισε ακόμα η Χριστίνα Μανιάτη.
15 πτήσεις και 4 δρομολόγια πλοίων σήμερα από τη Σαντορίνη
Άδειασε η Σαντορίνη, αφού οι περισσότεροι δεν άντεξαν την αγωνία με τους σεισμούς που δεν έχουν τελειωμό και έφυγαν. Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του ΕΡΤΝews, Λίνα Θεολογίτου το νησί παραμένει σε κατάσταση συναγερμού ενώ είναι συνεχείς οι συσκέψεις.
Όπως είπε «το πρωί είχαμε ενημερωθεί από ταξιδιωτικό γραφείο στο λιμάνι της Σαντορίνης ότι ως τώρα έχουν φύγει περίπου περισσότεροι από 5,5 με 6.000 άνθρωποι. Σε επικοινωνία μας πριν λίγο με άλλο ταξιδιωτικό γραφείο το οποίο εξυπηρετεί και αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια, μας μίλησαν για πολύ μεγαλύτερο νούμερο ανθρώπων που έφυγαν από το νησί, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που αναφέραμε το πρωί. Σήμερα έχουμε τέσσερις αναχωρήσεις πλοίων.
Ήδη τα δύο ήδη έχουν φύγει, σε λίγη ώρα αναχωρεί το επόμενο και το βράδυ το τέταρτο, ενώ είχαμε 15 πτήσεις από τη Σαντορίνη προς την Αθήνα. Φεύγουν όλα γεμάτα. Εχθές είχαμε ουρές έξω από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Σήμερα η κατάσταση είναι πιο ήρεμη.
»Προφανώς οι περισσότεροι που επιθυμούσαν να φύγουν έχουν ήδη φύγει. Είχαμε κάποιο κόσμο το πρωί και αυτή τη στιγμή τα ταξιδιωτικά πρακτορεία είναι σχεδόν άδεια. Ο κόσμος που παραμένει στη Σαντορίνη παραμένει και ψύχραιμος. Ενημερώνεται φυσικά και λαμβάνει όλα τα μέτρα. Είναι λίγος ο κόσμος που πηγαίνει και μένει στα αυτοκίνητά του το βράδυ, κυρίως πηγαίνουν και μένουν στα σημεία συγκέντρωσης που είχε ανακοινώσει ο δήμος. Μένουν εκεί, είναι κοντά και τα σωστικά συνεργεία. Υπάρχει και ένα σημείο στο δημοτικό γυμναστήριο όπου έχει στήσει το επιχειρησιακό του κέντρο το Ειδικό τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ, βρίσκεται και ένα διασωστικό όχημα του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και οι σκηνές των μονάδων της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ»
Πήγή: ertnews.gr