Εντείνεται και κλιμακώνεται η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, ενώ παράλληλα διευρύνεται και το κύμα αποχώρησης κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, καθώς οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει ισχυρότερος σεισμός.
Από τις 24 Ιανουαρίου 2025, η Σαντορίνη και οι γύρω περιοχές έχουν καταγράψει πάνω από 1.200 σεισμικές δονήσεις, με τις ισχυρότερες να φτάνουν τα 5,1 Ρίχτερ. Η πιο πρόσφατη δόνηση σημειώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, με περίπου 100 νέους σεισμούς, ο ένας εκ των οποίων μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Περίπου 12.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων κατοίκων και τουριστών, έχουν εγκαταλείψει τη Σαντορίνη λόγω των συνεχών σεισμών. Οι αναχωρήσεις πραγματοποιούνται μέσω πλοίων και αεροπλάνων προς την Αθήνα.
Τα Μέτρα
Οι τοπικές αρχές έχουν λάβει τα εξήρολτικά μέτρα:
- Κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη Σαντορίνη, την Ίο, την Αμοργό και την Ανάέ την Παρασκευή.
- Σύσταση προς τους πολίτες να αποφεύγουν μαζικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
- Απαγόρευσπρόσβασης στα λιμάα Αμμουδίου και Παλαιού Λινα Φηρών λόγω κινδύνου σε περίπτωση ισχυρότερων δονήσεων.
- Ενθάρρυνση για άδειασμα των πισινών, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στις κατυές σε περίπτωση σεισμού.
Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί ομάδες έκτακτης ανάγκης για την παροχή βοήθειας και την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών.
Οι ειδικοί
Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα οφείλεται σε τεκτονικά φαινόμενα και όχι σε ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει ό η περιοχή βρίσκεται σε έντονη προσεισμική φάση, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες. Ο Ντέιβιντ Πάιλ, γεωεπιστήμονας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χαρακτηρίζει τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα ως “ασυνήθιστη” και επισημαίνει δυσκολίες στην πρόβλεψη της εξέλιξής της, δεδομένου ότι όλα συμβαίνουν υποθαλάσσια.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews για τις εξέλιξη των σεισμικών δονήσεων άνω των 4 Ρίχτερ που προκαλούν μια πρωτοφανή ακολουθία με το επίκεντρο να παλινδρομεί μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού.
«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για κύριο σεισμό», τόνισε αρχικά ο κ. Λέκκας. Πρόσθεσε πως, «δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε σε ποιο σενάριο θα πάμε. Η φύση λειτουργεί με διαφορετικούς νόμους, διαφορετικές συνθήκες. Έτσι λοιπόν διατυπώνουμε σενάρια για να προετοιμάσουμε επιχειρησιακά ουσιαστικά την αντίδραση μας και τις δράσεις μας, για να έχουμε τις μικρότερες επιπτώσεις».
Εξήγησε πως, «ίσως και κάποιους μήνες να διαρκέσει το σεισμικό φαινόμενο» ως ένα πιθανό σενάριο.
Ο κ. Λέκκας είπε πως ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί και πως οι πιθανότητες για ένα ακραίο σενάριο είναι «εξαιρετικά μικρές».
«Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να υπάρχει σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Κίνδυνοι από την παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα
Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί, οι συνεχείς δονήσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε κατολισθήσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της καλντέρας. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος ισχυρότερου σεισμού, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη μεγάλη δόνηση.
Οι αρχές και οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, παρέχοντας τακτικές ενημερώσεις και οδηγίες προς το κοινό.