Η Κίνα δεν ενέδωσε στις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ ώστε να καθίσει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων υπό την απειλή δασμών, που θα την έθετε de facto σε μειονεκτική θέση, με αποτέλεσμα να ανοίξει το πρώτο πραγματικό μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ, με εκατέρωθεν δασμούς και επιθετικές ενέργειες κατά επιχειρήσεων.
Μπορεί οι απειλές για δασμούς 25% να ανάγκασαν Μεξικό και Καναδά να κάνουν κινήσεις καλής θέλησης και να δεχτούν επαναδιαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών, η Κίνα όμως επέλεξε τη σκληρή γραμμή, απαντώντας στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ με δικούς της. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ πειθανάγκασαν τον Παναμά να μην ανανεώσει τη συμμετοχή του στο Belt and Road Initiative (BRI) της Κίνας.
Το Πεκίνο, είχε αποφύγει δημόσιες απαντήσεις και συγκρούσεις με τον Τραμπ, είχε όμως εξ αρχής δηλώσει ετοιμότητα να απαντήσει. Ο Τραμπ μετά την εκλογή του είχε δηλώσει ότι διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο, οι οποίοι αποδείχθηκαν λειτουργική στην υπόθεση του TikTok, μέτωπο που φαίνεται ότι κέρδισε η Κίνα, καθώς ο Τραμπ έδωσε παράταση στη λειτουργία του όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις.
Οι εξελίξεις αναγκάζουν τις αγορές να παραμείνουν στο roller coaster mode, καθώς χθες κινήθηκαν πτωτικά μέχρι το απόγευμα, στη σκιά της επιβολής δασμών σε Μεξικό και Καναδά και ανέκαμψαν αργότερα όταν ανακοινώθηκε η παράταση κατά ένα μήνα. Μετά το κλείσιμο της Wall Street ανακοινώθηκε η επιβολή δασμών στην Κίνα με το Πεκίνο να απαντά με νέους δασμούς, αλλάζοντας ξανά το κλίμα στις αγορές, καθώς οι εξελίξεις σηματοδοτούν την έναρξη του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Η Ευρώπη έχει δηλώσει έτοιμη να απαντήσει εφόσον δεχθεί εμπορική επίθεση από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Background note
Το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ διέταξε την επιβολή καθολικών δασμών στις κινεζικές εξαγωγές, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης στις ΗΠΑ, επικαλούμενος την αποτυχία του Πεκίνου να αποτρέψει τη ροή παράνομων ναρκωτικών. Οι εντολές περιλάμβαναν ρήτρες αντιποίνων που θα αύξαναν περαιτέρω τους δασμούς, εάν η Κίνα απαντούσε με αντίστοιχα μέτρα.
Η αντίδραση της Κίνας, πάντως, αφήνει περιθώρια για διαπραγματεύσεις καθώς οι δασμοί που ανακοίνωσε τίθενται σε ισχύ σε μια εβδομάδα, περίοδος που εκτιμάται ότι θα εκμεταλλευτούν οι δύο πλευρές για παρασκηνιακές διεργασίες.
Η κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας
Μια πιο επιθετική απάντηση από το Πεκίνο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, οι οποίες είχαν σταθεροποιηθεί από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ και ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο του 2023.
Παρότι οι εντάσεις σχετικά με την πρόσβαση στην τεχνολογία και τις εδαφικές διαφορές παραμένουν, οι δύο χώρες έχουν επανεκκινήσει τις υψηλού επιπέδου διπλωματικές επαφές. Ο Σι και ο Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά πριν από την ορκωμοσία του τελευταίου, συζητώντας για το εμπόριο, το TikTok και το φαιντανύλη.
Τη Δευτέρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν ξανά «πιθανότατα μέσα στις επόμενες 24 ώρες», μια αναφορά στην οποία το Πεκίνο δεν έχει ακόμη απαντήσει δημόσια.
Η απάντηση του Πεκίνου
Σε απάντηση στην επιβολή δασμών 10% από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις κινεζικές εισαγωγές, η Κίνα ανακοίνωσε μια σειρά από αντίμετρα:
- Αντίποινα με δασμούς: Από τις 10 Φεβρουαρίου, η Κίνα θα εφαρμόσει δασμούς από 10% έως 15% σε διάφορα αμερικανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), του άνθρακα, του αργού πετρελαίου, αγροτικού εξοπλισμού και ορισμένων αυτοκινήτων.
- Έρευνα Αντιμονοπωλιακής Πολιτικής: Οι κινεζικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα αντιμονοπωλιακής πολιτικής εναντίον της Google (Alphabet), εξετάζοντας τις εμπορικές πρακτικές της εταιρίας εντός της Κίνας.
- Περιορισμοί στις εξαγωγές: Η Κίνα ανακοίνωσε έλεγχο εξαγωγών σε κρίσιμα μέταλλα, όπως το βολφράμιο και το μολυβδαίνιο, τα οποία είναι απαραίτητα για προηγμένες τεχνολογίες και εφαρμογές εθνικής ασφάλειας.
- Λίστα “Μη αξιόπιστων οντοτήτων”: Η κινεζική κυβέρνηση πρόσθεσε τις αμερικανικές εταιρίες PVH Corp. (ιδιοκτήτης των Calvin Klein και Tommy Hilfiger) και Illumina Inc. στη λίστα “μη αξιόπιστων οντοτήτων”, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμούς στη δραστηριότητά τους στην Κίνα.
Επιπλέον, η Κίνα κατέθεσε επίσημη καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), υποστηρίζοντας ότι οι δασμοί των ΗΠΑ παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες εμπορίου.
(apnews.com)
Τα παραπάνω μέτρα καταδεικνύουν την κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τις αγορές.
Στο στόχαστρο και η Google
Στο πλαίσιο της αντίδρασης του Πεκίνου στους δασμούς Τραμπ εντάσσεται και η έναρξη αντιμονοπωλιακής έρευνας κατά της Google. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, η έρευνα θα επικεντρωθεί στις πρακτικές της Google στην κινεζική αγορά, εξετάζοντας πιθανές παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανονισμών.