Μια ομάδα επενδυτών που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 6,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ (6,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) καλεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μην υποκύψουν στις αυξανόμενες πιέσεις για περιορισμό των κανονισμών ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση) στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με την ομάδα, η οποία περιλαμβάνει την Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC), το European Sustainable Investment Forum (Eurosif) και τις Principles for Responsible Investment (PRI), οι σχεδιαζόμενοι κανόνες αναφοράς είναι απαραίτητοι για να βοηθήσουν τους διαχειριστές κεφαλαίων και τους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων να εντοπίσουν πού να κατανείμουν τους πόρους τους.
Πιέσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία για αναστολή των κανονισμών ESG
Το αίτημα αυτό έρχεται τη στιγμή που η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε., πιέζουν για χαλάρωση των κανονισμών ESG, υποστηρίζοντας ότι οι απαιτήσεις αποτρέπουν τις εταιρίες της Ένωσης από το να ανταγωνιστούν ελεύθερα τις ομότιμές τους στις ΗΠΑ και την Ασία.
Τον περασμένο μήνα, η Γαλλία ζήτησε μια “μαζική” ρυθμιστική παύση και κάλεσε τους αξιωματούχους της Ε.Ε. να διασφαλίσουν ότι οι μικρομεσαίες εταιρίες δεν θα επιβαρύνονται υπερβολικά από τις υποχρεώσεις αναφοράς. Από την πλευρά της, η Γερμανία θέλει καθυστέρηση δύο ετών στην εφαρμογή των κανονισμών της Οδηγίας για την Εταιρική Βιωσιμότητα (CSRD) και αλλαγές σε αρκετές λεπτομέρειες.
Οι πιέσεις αυτές έρχονται καθώς και οι δύο χώρες βλέπουν την παραγωγή τους να μειώνεται. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ούτε η γερμανική ούτε η γαλλική οικονομία κατέγραψαν αύξηση του ΑΕΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2024, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την ανάπτυξη ολόκληρης της ευρωζώνης.
Παρέμβαση επενδυτών προς την Κομισιόν
Οι οργανισμοί IIGCC, Eurosif και PRI περιέγραψαν την έκκλησή τους ως “παρέμβαση”, σημειώνοντας ότι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους βασικούς επιτρόπους.
Όπως δήλωσαν, οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. χρειάζονται “έγκαιρη πρόσβαση σε ποιοτικές και συγκρίσιμες αναφορές” από τις εταιρίες, χαρακτηρίζοντας αυτά τα δεδομένα ως “απαραίτητα για την πληροφόρηση και καθοδήγηση” των επενδυτικών αποφάσεων.
Το πλαίσιο των κανονισμών ESG περιλαμβάνεται στη λεγόμενη “διαδικασία omnibus” της Ε.Ε., η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του μήνα με στόχο την απλοποίηση πολλών νομοθετικών ρυθμίσεων ταυτόχρονα.
Δέσμευση της Ε.Ε. για το Πράσινο Σύμφωνο, αλλά με πιθανές προσαρμογές
Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η νέα Επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Ε.Ε., Maria Luis Albuquerque, δήλωσε ότι η Ένωση παραμένει προσηλωμένη στο Πράσινο Σύμφωνο. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι ορισμένες πτυχές των κανονισμών πιθανώς χρειάζονται “λεπτομερή προσαρμογή”.
«Το ζητούμενο είναι η “προσαρμογή του ρυθμού”, διατηρώντας παράλληλα το θεμέλιο του συστήματος”», δήλωσε.
Ο Alexander Burr, επικεφαλής πολιτικής ESG στη Legal and General Investment Management, προειδοποίησε ότι η ανατροπή των κανονισμών “θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητά μας να κατανοήσουμε τους κινδύνους ESG και βιωσιμότητας”.
Συνάντηση της Ε.Ε. χωρίς εκπροσώπους βιώσιμων επενδύσεων
Αυτήν την εβδομάδα, αξιωματούχοι της Ε.Ε. πρόκειται να συναντηθούν με επιχειρηματίες και εμπορικούς φορείς για να συζητήσουν πιθανές αλλαγές στους κανόνες ESG. Ωστόσο, η συνάντηση δεν θα περιλαμβάνει εκπροσώπους βιώσιμων επενδύσεων, κάτι που ο Burr χαρακτήρισε ως “ατυχές”.
«Εάν πρόκειται να δοκιμάσετε κάτι νέο, θα πρέπει να συλλέξετε ανατροφοδότηση από όλη την αγορά και να δώσετε την ευκαιρία να εκφραστούν όλες οι απόψεις», δήλωσε.
Το κόστος συμμόρφωσης με την CSRD
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligence, το συνολικό διοικητικό κόστος για τις εταιρίες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της CSRD εκτιμάται σε:
- 2,1 δισ. ευρώ σε εφάπαξ κόστη
- 2,4 δισ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενα ετήσια κόστη
Για τις εταιρίες εισηγμένες στην Οδηγία Μη Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (NFRD), το μέσο κόστος ανέρχεται σε:
- 287.000 ευρώ εφάπαξ για την προσαρμογή
- 320.000 ευρώ σε ετήσια βάση
Οι μη εισηγμένες εταιρίες που δεν εμπίπτουν στην NFRD αντιμετωπίζουν τα χαμηλότερα διοικητικά κόστη, λόγω του μικρότερου μεγέθους τους:
- 36.000 ευρώ εφάπαξ κόστος
- 40.000 ευρώ ετήσιο κόστος
Σημείο καμπής για τη βιώσιμη χρηματοδότηση
Η Ε.Ε. δεν εξετάζει μόνο την CSRD, αλλά και πιθανές αλλαγές στον Κανονισμό Ταξινομίας και την Οδηγία για τη Δέουσα Επιμέλεια Εταιρικής Βιωσιμότητας, η οποία αφορά τις εφοδιαστικές αλυσίδες των εταιριών.
Ο Philippe Zaouati, CEO της Mirova, τόνισε ότι “βρισκόμαστε σε ένα καθοριστικό σημείο για τη βιώσιμη χρηματοδότηση”.
«Παρόλο που οι ανησυχίες για το κλίμα συχνά παραμερίζονται λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών κρίσεων, είναι επιτακτικό να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους βιωσιμότητας», δήλωσε.