Την πέμπτη διαδοχική ανοδική εβδομάδα συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει σήμερα με άνοδο 0,95% στις 1.544,13 μονάδες, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ 14 περίπου ετών, καθώς σε αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις αρχές Απριλίου 2011.
- «Βλέπει» και τις 1.550 μονάδες το Χρηματιστήριο
- Μετά από καιρό, τα blue chips και τα μεσαία «νίκησαν» τις τράπεζες
- Ξύπνησε ο μεσαίος χώρος με άνοδο 2,81% το πενθήμερο και +6,24% το 2025
- Metlen, Εθνική, Πειραιώς, Αεροδρόμιο, Aktor, Premia, Ideal, Alpha Bank ξεχώρισαν σήμερα
Ο Γενικός Δείκτης μάλιστα κινήθηκε όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, φτάνοντας στο μέσο της συνεδρίασης και στις 14:17 μ.μ. έως το υψηλό των 1.549,43 μονάδων (+1,30%), για να κλείσει ελαφρώς χαμηλότερα. Μέσα σε ένα θετικό γενικά διεθνές κλίμα, ασχέτως με τη σημερινή ήπια διόρθωση των ξένων δεικτών, το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει γόνιμο και πολύ ενδιαφέρον προφίλ, εν μέσω διαρκών εναλλαγών στους πρωταγωνιστές, πολύ αυξημένης επιχειρηματικής κινητικότητας, πληθώρας πακέτων και placements.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως η εβδομάδα που έφυγε ήταν η πρώτη – εκ των πέντε σερί ανοδικών – που οι τράπεζες έκαναν ένα βήμα πίσω και στην κορυφή των αποδόσεων βρέθηκαν οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας, είτε από τον Large, είτε από τον Mid Cap. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης το πενθήμερο είχε άνοδο μόλις 0,17%, όταν ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,14%, ο Mid Cap κατά 2,81%, ενώ ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 1,28% το πενθήμερο.
Σε επίπεδο 2025 και στις πρώτες 15 συνεδριάσεις που έχουν γίνει έως τώρα, ο τραπεζικός δείκτης κρατάει τα ηνία των αποδόσεων με +10,29%, την ώρα που ο Γ.Δ. είναι στο +5,07%, ο FTSE 25 στο +5,38%, ενώ ο Mid Cap με την αφύπνιση του μεσαίου χώρου αυτής της εβδομάδας, κερδίζει πλέον 6,24% στο νέο έτος. Ο συγκεκριμένος χώρος έμεινε πίσω και το 2024, οπότε έχει λόγους βελτίωσης της εικόνας του.
Η εικόνα διεθνώς και οι «φωνές» για φούσκα
Διεθνώς η εβδομάδα ήταν ανοδική με τις αγορές να αντιδρούν όχι μόνο ψύχραιμα αλλά και θετικά στη νέα τάξη πραγμάτων όπως αυτή διαμορφώνεται παγκόσμια ύστερα από την ανάληψη της διακυβέρνησης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη από τον Ντόλαντ Τραμπ. Σε καμιά περίπτωση δεν επιβεβαιώθηκαν – τουλάχιστον προς το παρόν – οι ανησυχίες αναλυτών και άλλων παραγόντων για τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται μετά τις πρώτες εξαγγελίες του νέου προέδρου, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια.
Σήμερα διορθώνουν πολύ ήπια οι FTSE 100 του Λονδίνου και DAX της Φρανκφούρτης, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες πέτυχαν αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ (!!), δείχνοντας ότι οι αγορές και τα χρηματιστήρια έχουν τους δικούς τους νόμους και τις δικές τους «αλήθειες», μακριά από την ετυμηγορία των πολλών. Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν χθες και ο πανευρωπαϊκός EuroStoxx 600 που σήμερα διορθώνει μόλις κατά 0,08%, ενώ σε διαρκή ιστορικά ρεκόρ βρίσκεται και ο αποκαλούμενος και δείκτης των δεικτών, ο S&P 500, της Wall Street, ο βαρύτερος χρηματιστηριακός δείκτης της υφηλίου.
Αυτή την εβδομάδα επανήλθε ξανά πάνω από τις 6.000 μονάδες, ενώ χθες ξεπέρασε και τις 6.100 μονάδες, ευρισκόμενος σήμερα σιτς 6.120 μονάδες, με εναλλαγές στο πρόσημο. Μένει να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια στη διεθνή των αγορών, που συνεχίζουν να αγνοούν τα τεράστια οικονομικά, κυβερνητικά και γεωπολιτικά προβλήματα απανταχού, μέσα σε ένα κλίμα… νιρβάνας, δείχνοντας ότι κινούνται εν πολλοίς ανεξάρτητα από την οικονομική πραγματικότητα.
Το ερώτημα είναι αν οι αγορές προεξοφλούν κάτι παραπάνω, αν «βλέπουν» πιο μπροστά ή αν απλώς κινούνται με την κεκτημένη ταχύτητα του παγκόσμιου bull market, με τη θηριώδη ανακυκλούμενη ρευστότητα να συντηρεί το «γρανάζι», κάτι που εν πολλοίς έχει ακυρώσει τη φυσιογνωμία των αγορών όπως τις ξέραμε για δεκαετίες. Άλλωστε, μεγάλοι, διεθνούς βεληνεκούς παράγοντες, όπως ο επικεφαλής της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας του κόσμο, ο Τζέιμι Ντάιμον (Jamie Dimon) της JP Morgan, μίλησε ευθαρσώς αυτή την εβδομάδα για «φούσκα» στις αγορές και μεγάλες υπερβολές.
Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους και πλουσιότερους οικονομικούς παράγοντες της υφηλίου, που είναι τρίτης γενιάς Έλληνας, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, ενώ το ελληνικό του όνομα είναι Δημήτρης Παπαδημητρίου. Όπως και να ‘χει, θυμίζουμε πως οι αγορές είναι κατά 80% ψυχολογία, κάτι που έχει αποδειχτεί τα τελευταία 150 χρόνια που λειτουργούν τα χρηματιστήρια.
Η περίπτωση των Τιτάν και Metlen
Αυτό που είναι φθηνό σήμερα, αύριο μπορεί να φαντάζει ακριβό, ενώ το σημερινό ακριβό, κάτω από άλλες προϋποθέσεις φαντάζει πολύ φθηνό. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε εσχάτως ένα «τρελό» γαϊτανάκι αναβαθμίσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο, για δείκτες και μετοχές, με αναλυτές να δίνουν τιμές – στόχους τα 40 και τα 50 ευρώ για μετοχές όπως Τιτάν ή Metlen, ενώ πρωτοφανές «τράβηγμα» γίνεται και στις τράπεζες.
Η Τιτάν είναι μια μετοχή που «έχασαν» σύσσωμοι οι αναλυτές όλα τα προηγούμενα χρόνια, που στα 10 και στα 15 ευρώ που ήταν έως προ μόλις δύο ετών, ουδέποτε ασχολούνταν μαζί της, μένοντας μονοφασικά και μονοδιάστατα «κολλημένοι» στις τράπεζες και στα 3-4 ιδιαίτερα προβεβλημένα blue chips. Πριν ένα χρόνο η Τιτάν ήταν στα 22 ευρώ, ενώ πριν δύο ετών, ήτοι τον Ιανουάριο του 2023 ήταν στα 12,50 ευρώ. Πλέον όμως, βρίσκεται στα 45,30 ευρώ, με τους αναλυτές να την… κυνηγούν με νέες υψηλότερες τιμές – στόχους!
Η Metlen είναι μια μετοχή από τις ιδιαίτερα προβεβλημένες πλέον του ελληνικού χρηματιστηρίου, ίσως και η πιο προβεβλημένη, σήμερα έκλεισε στα 34,50 ευρώ με άνοδο 2,31%, ενώ ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στις 24 Ιανουαρίου 2024 είχε κλείσει στα ιστορικά υψηλά των 39,46 ευρώ. Αυτή η μετοχή που σήμερα «κυνηγούν» αναλυτές και επενδυτές, το 2023 είχε δώσει άνοδο 81,79%, ενώ από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020, στη «φωτιά» του Covid-19 όπου είχε κατέλθει έως τα 5,01 ευρώ, καταγράφει άνοδο +584%, επίδοση που δεν έχουν πολλές μετοχές στο ταμπλό του Χ.Α. Κάποιοι όμως ξεπουλούσαν και στα 10 ή 15 ευρώ, γιατί αυτό υπαγόρευε η εκάστοτε συγκυρία και η τότε ψυχολογία της αγοράς.
Το ταμπλό του Χ.Α. – Ποιοι έλαμψαν
Για να επανέλθουμε στο Χ.Α., σήμερα ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.762,45 μονάδες με άνοδο 1,18%, ο Mid Cap είχε άνοδο 0,74% στις 2.479,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, μετά την αιχμηρή διόρθωση -2,38% της Τετάρτης, την Πέμπτη αντέδρασε ήπια στο +0,25%, ενώ σήμερα με νέα ισχυρή άνοδο 1,85% έκλεισε στις 1.418,38 μονάδες, φτάνοντας ξανά μια ανάσα από το ρεκόρ 9ετίας.
Η αξία συναλλαγών σήμερα διαμορφώθηκε στα 125,90 εκατ. ευρώ, με τα 110,2 εκατ. ευρώ στον Large Cap εκ των οποίων 64 εκατ. στις τράπεζες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας οι μέσες συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στα 183,6 εκατ. ευρώ, εξαιτίας του placement της Eurobank. O μέσος τζίρος του 2025 διαμορφώνεται στα 144,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 4,2% έναντι του 2024.
Στις τράπεζες ξεχώρισε η Πειραιώς με άνοδο 2,60%, η Εθνική ενισχύθηκε κατά 2,04%, η Alpha Bank +1,63% και η Eurobank +1,46%. Στον ευρύτερο Large Cap ξεχώρισε η Metlen με άνοδο 2,31%, το Αεροδρόμιο κέρδισε 2,30%, Viohalco +1,91%, Motor Oil +1,52%, Aegean Airlines +1,40%, ΟΠΑΠ +1,67%, ενώ μόνο τέσσερις μετοχές του δείκτη έκλεισαν με μικρή μάλιστα πτώση.
Στον Mid Cap ξεχώρισε το ράλι +5,39% της Aktor, καθώς λαμβάνει ώθηση από την προοπτική εισόδου στον FTSE 25 στη θέση της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ πλέον έχει κεφαλαιοποίηση 1,077 δισ. ευρώ. Κέρδη 2% είχε η Ideal Holdings μετά την εξαγορά της Μπάρμπα Στάθης, η Lavipharm συνέχισε μετά το χθεσινό ράλι και σήμερα ανοδικά κερδίζοντας 1,43%, η Briq Properties +1,32%, Premia +3,52% και Intralot +1,30%. Στο σύνολο της αγοράς, 75 μετοχές είχαν άνοδο ένανιτ 35 με απώλειες.