Χώρο για την επανεμφάνιση αναθεωρητικών ρευμάτων δίνει και στα Βαλκάνια η εκλογή Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι να δηλώνει ότι «υπάρχει “μακεδονικό ζήτημα” και είναι άλυτο», αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές κατά της εδαφικής ακεραιότητας όλων των γειτονικών χωρών.
Βέβαια, ρόλο στην έξαρση του εθνικισμού στη Βόρεια Μακεδονία έπαιξε και η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν έχει κυρώσει τα Μνημόνια, υπονομεύοντας τη θετική ατζέντα και εγκαταλείποντας σειρά πρωτοβουλιών, όπως η δημιουργία υπηρεσίας πληροφοριών και η εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της γειτονικής χώρας.
Αρνητικό ρόλο έχει παίξει και η Βουλγαρία, η οποία μπλοκάρει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, για το θέμα της Μακεδονίας του Ίλιντεν και άλλα διμερή ζητήματα.
Η ομιλία Μίτσκοσκι
Ο Μίτσκοσκι έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις από το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ομογενείς της χώρας του, οι οποίοι, μαζί αυτούς της Αυστραλίας, αποτελούν το πιο σκληρό και επιθετικό κομμάτι της γείτονος χώρας.
«Πρέπει να καταγάγουμε νίκες και εδώ, στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη και σε άλλες πρωτεύουσες του κόσμου, αν θέλουμε να λυθεί επιτέλους το μακεδονικό ζήτημα, διότι αυτό δεν έχει επιλυθεί. Σιγοκαίει επί αιώνες και συνεχίζει να υπάρχει», είπε ο κ. Μίτσκοσκι.
Πρόκληση οι δηλώσεις Μίτσκοσκι λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Στις δηλώσεις Μίτσκοσκι, περί «άλυτου και υπαρκτού μακεδονικού ζητήματος», απαντά σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνοντας ότι οι εν λόγω δηλώσεις αποτελούν πρόκληση για την Ελλάδα, ενώ τονίζει ότι ο Μίτσκοσκι «επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που έχει επιλυθεί, ως γνωστόν, οριστικά και αμετάκλητα».
«Η Ελλάδα υπενθυμίζει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς της σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και η ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος προϋποθέτουν τον πλήρη σεβασμό της συμφωνίας των Πρεσπών και, βεβαίως, την αποχή από αλυτρωτικές διακηρύξεις και αξιώσεις εις βάρος γειτονικών χωρών», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.