Συνεδρίαση μεικτών προσήμων, με επιμέρους διορθώσεις αλλά και νέα πονταρίσματα κυρίως σε μετοχές της μεσαίας αποτίμησης ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κινήθηκε σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης, κρατώντας όμως τα περισσότερα κεκτημένα, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.529,57 μονάδες με οριακή πτώση 0,07%.
- Διόρθωση για Aegean, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Κρι Κρι, Πλαστικά Θράκης
- Ξανά θετική διαφοροποίηση από τον Mid Cap καλύπτει μέρος του χαμένου εδάφους
- Ξεχώρισαν Σαράντης, Πειραιώς, ΔΕΗ, Lavipharm, Aktor, Noval Property, Εβροφάρμα
- Νέο ράλι +9,92% από τις Αττικές Εκδόσεις, κερδίζουν 56,5% από την αρχή του χρόνου
- Νέα ιστορικά υψηλά για FTSE 100 στο Λονδίνο και DAX στη Φρανκφούρτη
Η αγορά κρατάει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των κερδών της, εν μέσω πολύ αυξημένης επιχειρηματικής κινητικότητας, πακέτων και placements, με το κλίμα στις πρώτες 15 συνεδριάσεις του 2025 να είναι πολλά υποσχόμενο.
Ο FTSE 25 έχοντας παρόμοιο γράφημα με το Γ.Δ. έκλεισε στις 3.718,53 μονάδες με οριακή πτώση 0,02%, ο Mid Cap διαφοροποιήθηκε θετικά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση κερδίζοντας 0,40% στις 2.461,41 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, εν μέσω μεικτής εικόνας στον κλάδο, έκλεισε με μικρή άνοδο 0,25% στις 1.392,56 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 328,35 εκατ. ευρώ, όμως τα 224,48 εκατ. ευρώ έγιναν από τη Eurobank λόγω του placement από την πλευρά του Πρεμ Γουάτσα (Fairfax), ενώ συνολικά τα πακέτα της συνεδρίασης. Το placement της Eurobank ήταν αξίας 186 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει ότι έγιναν και άλλες μεγάλες κινήσεις στη μετοχή – leader του τραπεζικού κλάδου.
Συνολικά τα πακέτα της συνεδρίασης ανήλθαν στα 197 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος της συνεδρίασης ήταν στα 131,5 εκατ. ευρώ. Τα 312,4 εκατ. ευρώ των συναλλαγών έγιναν στον Large Cap, με τα 268,4 εκατ. στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγινε τζίρος 6,89 εκατ. ευρώ.
Νέα ιστορικά σε Λονδίνο – Φρανκφούρτη
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα, κυβερνήσεις, οικονομίες και χρηματιστήρια προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις εξελίξεις σε όλα τα πεδία, ύστερα από τις πρώτες εξαγγελίες του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί δασμών και άλλων μέτρων, που όμως, τουλάχιστον προς το παρόν, τις ευρωπαϊκές αγορές δεν τις έχουν επηρεάσει καθόλου, αντιθέτως…
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται και σήμερα ανοδικά και μάλιστα τα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ηπείρου, αυτό του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης, κινούνται – ξανά – σε νέα ιστορικά υψηλά, συνεχίζοντας να… τρελαίνουν επενδυτές, αναλυτές και χρηματιστές. Ο DAX της Φρανκφούρτης σήμερα έκλεισε πάνω και από τις 21.400 μονάδες και σε νέα ιστορικά ρεκόρ, ενώ ο FTSE 100 του Λονδίου επίσης έκλεισε σε νέο ιστορικό ρεκόρ και πάνω από τις 8.560 μονάδες! Από την άλλη πλευρά, ο CAC 40 του Παρισιού πλησίασε προς τις 7.900 μονάδες με νέα σημαντική άνοδο, μέσα σε ένα κλίμα… νιρβάνας, όπου οι αγορές δείχνουν να κινούνται εν πολλοίς ανεξάρτητα από την οικονομική πραγματικότητα.
Προς το παρόν, οι ευρωπαϊκές αγορές κάθε άλλο παρά δυσμενώς «διαβάζουν» τις εξελίξεις με τις εξαγγελίες Τραμπ και μένει να δούμε αν προεξοφλούν κάτι παραπάνω, αν «βλέπουν» πιο μπροστά ή αν απλώς κινούνται με την κεκτημένη ταχύτητα του παγκόσμιου bull market που εν πολλοίς έχει ακυρώσει τη φυσιογνωμία των αγορών όπως τις ξέραμε για δεκαετίες.
Τα στατιστικά, πρωταγωνιστές και χαμένοι
Στις τράπεζες η εικόνα ήταν μεικτή, καθώς η Πειραιώς διαφοροποιήθηκε θετικά με άνοδο 1,27% κάνοντας το δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά με 18,53 εκατ. ευρώ, η Εθνική έκλεισε στο +0,12%, ενώ μικρή πτώση 0,12% και 0,08% είχαν οι Alpha Bank και Eurobank. H Τρ. Κύπρου υποχώρησε κατά 0,79%, ενώ Optima Bank και Attica Bank έμειναν αμετάβλητες.
Στον ευρύτερο Large Cap θετικά ξεχώρισε η Σαράντης που είχε άνοδο 4,20%, με νέο υψηλό έξι μηνών, ύστερα από τη γενναία αναβάθμιση χθες από την Εθνική Χρηματιστηριακή που έδωσε τιμή – στόχο τα 15,30 ευρώ με σύσταση outperform. Κέρδη 1,26% με νέα υψηλά 14 ετών είχε η ΔΕΗ, ενώ ήπια άνοδο είχαν οι Viohalco, Cenergy Holdings, Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ και ElvalHalcor.
Στον αντίποδα, διόρθωση 2,64% έκανε η Aegean Airlines μετά το διήμερο ράλι, στο -1,33% η Helleniq Energy, -1% η Jumbo και -1,42% o OTE.
Στο χώρο της μεσαίας αποτίμησης καταγράφηκαν καλά πονταρίσματα, με τη Lavipharm να κερδίζει 5,14% με ισχυρότατο όγκο, με φόντο τη στρατηγική εμπορική συμφωνία της με την πολυεθνική iNova Pharmaceuticals για την παραγωγή του Betadine για σαράντα χώρες, η Aktor ενισχύθηκε κατά 4,38%, η Noval +4,22%, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι AVAX, Dimand και Premia.
Στην ευρύτερη αγορά, νέο ράλι +9,92% για τη μετοχή των Αττικών Εκδόσεων που κερδίζει 56,5% από την αρχή του χρόνου, ενώ κέρδη είχαν οι Μαθιός, Εβροφάρμα, Χαϊδεμένος, Έλαστρον, Βογιατζόγλου κ.λπ. Στον αντίποδα, πωλήσεις καταγράφηκαν σε Λανακάμ, ΕΚΤΕΡ, Δρομέα, ΟΛΘ, Κτήμα Λαζαρίδη, Centric κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 55 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 59 με απώλειες.