Ζημιά αντίστοιχη με αυτή της κατάρρευσης της Ασπίς Πρόνοια, φαίνεται ότι θα καταλήξει να κάνει το ζήτημα με τις υπέρογκες αυξήσεις ασφαλίστρων εξαιτίας των υψηλών -όπως καταγγέλλεται- χρεώσεων από τις ιδιωτικές κλινικές, όπου μετά τις μαζικές εξαγοράς από το CVC έχει δημιουργηθεί ολιγοπωλιακή αγορά με χαρακτηριστικά που κατατείνουν σε… καρτέλ.
Πριν αρκετά χρόνια, η κατάρρευση των Ασπίς Πρόνοια, και Commercial Value έπληξαν την καίρια την ιδιωτική ασφάλιση. Και ενώ οι μνήμες παραμένουν νωπές, την στιγμή που η ιδιωτική ασφάλιση βρίσκεται στο απόγειο της, οι υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα πυροδότησαν εκρηκτικό κύμα ακυρώσεων ασφαλιστηρίων, υπονομεύοντας ευθέως την εμπιστοσύνη στην αγορά και υποσκάποντας τις προοπτικές της.
Το θέμα με τις υπέρογκες αυξήσεις ασφαλίστρων είναι όμως αποτέλεσμα κυβερνητικών πρακτικών και αστοχιών του ΙΟΒΕ, που επέτρεψαν στις ασφαλιστικές τη μετακύλιση του κόστους, χωρίς έλεγχο στους ασφαλισμένους, με πρόσχημα έναν μάλλον… επιλεκτικό δείκτη κόστους που είχε καταρτίσει το ΙΟΒΕ. Τη δυναμική αυτή, που δημιούργησε ο νόμος του Άδωνι Γεωργιάδη, επιχειρεί τώρα να ανασχέσει με κυβερνητική παρέμβαση ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ωστόσο, το μεγάλο ζήτημα παραμένουν τα προβλήματα εποπτείας των ιδιωτικών κλινικών, επιτρέποντας έτσι τη λειτουργία τους σε γκρίζα ζώνη.
Το φλέγον ζήτημα των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας, που αφορά περίπου ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους (ισόβια και ετήσια συμβόλαια) πήρε τεράστιες διαστάσεις μετά από μπαράζ καταγγελιών από την ΕΑΔΕ, το ΕΕΑ, την ΕΚΠΟΙΖΩ και την ΕΛΣΤΑΤ, επερωτήσεις στην Βουλή και έφτασε στο απροχώρητο εξαναγκάζοντας το χέρι της κυβέρνησης, μέσα από το υπουργείο Ανάπτυξης, που έθεσε πλαφόν στις αυξήσεις στα ισόβια ασφάλιστρα στο 7%, αποτρέποντας στο παραπέντε αυξήσεις έως και 15% που είχαν προγραμματιστεί.
Να σημειωθεί ότι το περιθώριο κέρδους των ασφαλιστικών πάνω στα ισόβια συμβόλαια στην Ελλάδα είναι 18% και εκτιμάται από την KPMG ότι είναι το υψηλότερο μεταξύ των άλλων Ευρωπαϊκών κρατών.
Το θέμα που ανέδειξε το crisismonitor.gr από τα μέσα του 2024 θα μπορούσε να έχει τεθεί υπό έλεγχο, αν οι Επαγγελματικές Ενώσεις υπό την διαιτησία της κυβέρνηση είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με στόχο την προστασία του καταναλωτή και την πλήρη αποκατάσταση της χαραγμένης από την Ασπίς Πρόνοια φήμης της ασφαλιστικής αγοράς.
Φύλο συκής το πλαφόν και οι… δηλώσεις
Σήμερα το θέμα αυτό, παρά τις δημόσιες έγγραφες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή Δημήτρη Σπυράκου, του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκου Βέττα για το κόστος των ασφαλίστρων υγείας και τις τροπολογίες του υπουργείου Ανάπτυξης παραμένει άλυτο καθώς οι περιορισμοί της αύξησης των ασφαλίστρων αφορούν τα ισόβια ασφαλιστήρια συμβόλαια και αυτά είναι 300.000,τα υπόλοιπα 700.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια είναι ετήσια και παίρνουν κάθε χρόνο τεράστιες αυξήσεις.
Για το θέμα αυτό το οποίο παραμένει εν μέρει άλυτο ως προαναφέρθηκε παραπάνω τα μηνύματα από το μέτωπο τόσο των ιδιωτικών κλινικών όσο και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων παραμένουν οξύμωρο και αμφίσημα.
Οι μεν ιδιωτικές κλινικές υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια προέβησαν σε αυξήσεις μόνο 4% κατηγορώντας τις ασφαλιστικές για αυθαιρεσίες, δεν παραδέχονται ότι οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα προέρχονται από τις δικές τους -καταχρηστικές- όπως υποστηρίζεται αυξήσεις, ενώ δεν απαντούν σχετικά με τα ιατρικά πρωτόκολλα. Οι δε ασφαλιστικές διατείνονται ότι πρέπει να αποκατασταθεί ο υγιής ανταγωνισμός στον κλάδο της υγείας δείχνοντας με το δάχτυλο το ολιγοπώλιο των ιδιωτικών κλινικών και τα υψηλά κόστη των υλικών και κατηγορώντας ανοικτά τις ιδιωτικές κλινικές για χρεώσεις τρεις φορές επάνω σε ιδιωτικά ασφαλισμένους.
Το crisismonitor.gr αφού δημοσίευσε τις θέσεις της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, της Ενωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), ζήτησε να συνομιλήσει με τον εκπρόσωπο των ιδιωτικών κλινικών ο οποίος όμως δεν απάντησε επί ημέρες.