Με “αγριάδες” επιχειρεί ο Τραμπ να δώσει το μήνυμα συνθηκολόγησης στην Ουκρανία, απειλώντας τον Πούτιν με νέες κυρώσεις αν δεν καθίσει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δηλώσεις όμως που στοχεύουν κυρίως στους Ευρωπαίους και τον Ζελένσκι.
Φωνάζει στον Πούτιν για να ακούσει ο Ζελένσκι και οι Ευρωπαίοι, ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς επιχειρεί να επιβάλλει συνθηκολόγηση στην Ουκρανία με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή.
Συμφωνία που προβλέπει περιορισμένες ανταλλαγές εδαφών και κυρίως του Κουρσκ με τμήματα κοντά στο Κίεβο, προωθεί η νέα αμερικανική διοίκηση, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιδίδεται στο γνωστό του σπορ των υψηλών τόνων, απευθυνόμενος αυτή τη φορά στον Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ στην πραγματικότητα το ακροατήριό του είναι ο Βόλοντμιρ Ζελένσκι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Η γεωπολιτική σκηνή πήρε δραματική τροπή με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην πρώτη του σημαντική κίνηση εξωτερικής πολιτικής, ο Τραμπ εξέδωσε αυστηρό τελεσίγραφο προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Η προσέγγιση του Τραμπ, αν και σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει να απευθύνεται στον Πούτιν, με μια πιο προσεκτική ματιά εστιάζει σε αυτούς που δεν θέλουν τη διακοπή των επιχειρήσεων σε αυτή τη φάση και επιδιώκουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στο πεδίο.
Με την απειλή να αξιοποιήσει δασμούς, κυρώσεις και άλλα οικονομικά εργαλεία, ο Τραμπ επιχειρεί τοποθετήσει την κυβέρνησή του ως κινητήρια δύναμη για μια πιθανή επίλυση μιας από τις σημαντικότερες συγκρούσεις της σύγχρονης εποχής. Αυτή η κίνηση συνιστά την εκ βάθρων αλλαγή της προσέγγισης των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς αντί για κλιμάκωση της σύγκρουσης προσπαθεί να επιβάλλει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, πολλά είναι τα πράγματα που παραμένουν θολά και ασαφή: Σε ποια βάση, εδαφικά, θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις, ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές και ποιοι και πως θα εγγυηθούν την τήρηση μιας εκεχειρίας, ποιοι θα αναλάβουν την παρακολούθηση και ποια θα είναι τα στάδια για την εξέλιξη της εκεχειρίας σε ειρήνη. Επίσης, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της επαναχάραξης συνόρων, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις και ανακατατάξεις, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, καθώς και στην Ευρασία.