Σαν έτοιμη από καιρό η ΕΚΤ ανακοίνωσε stress tests για το 2025 που εστιάζουν στην ανθεκτικότητα των τραπεζών στα γεωοικονομικά σοκ και τους κλυδωνισμούς από την εμπορική πολιτική που αρχίζει να ξεδιπλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) ξεκίνησαν τη διαδικασία stress tests για το 2025, μια σημαντική άσκηση αξιολόγησης της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών υπό υποθετικές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.
Στη διαδικασία συμμετέχουν 64 τράπεζες, που καλύπτουν περίπου το 75% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ και της Νορβηγίας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025, με τα τελικά αποτελέσματα να καθοδηγούν στρατηγικές διαχείρισης κεφαλαίων και κινδύνων.
Από ελληνικής πλευράς στα stress tests συμμετέχουν η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Πειραιώς, ενώ εκτός βρίσκεται η Eurobank. Στόχος της επιλογής είναι η διαμόρφωση αντιπροσωπευτικού δείγματος και ικανής κάλυψης αγοράς. Αυτή τη χρονιά ο αριθμός είναι μειωμένος.
Κύρια Σημεία Εστίασης των Stress Tests του 2025
- Γεωπολιτικοί και Εμπορικοί Κλυδωνισμοί:
- Το δυσμενές σενάριο προβλέπει σοβαρή κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και εμπορικών πολέμων, οδηγώντας σε σωρευτική συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ κατά 6,3% έως το 2027.
- Οι εφοδιαστικές διαταραχές αναμένεται να αυξήσουν τον πληθωρισμό, με επιπτώσεις στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, την απασχόληση και τις δαπάνες.
- Ενσωμάτωση των Κανονισμών CRR3:
- Οι τράπεζες θα προσαρμόσουν τον υπολογισμό των σταθμισμένων κατά τον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων (RWAs) και των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας σύμφωνα με τον τρίτο Κανονισμό Κεφαλαιακών Απαιτήσεων της ΕΕ (CRR3), που τίθεται σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025.
- Αυτή η ενσωμάτωση διασφαλίζει τη συμμόρφωση των stress tests με τα πιο πρόσφατα ρυθμιστικά πρότυπα.
- Πιστωτικός Κίνδυνος Αντισυμβαλλομένου:
- Η ΕΚΤ θα διερευνήσει τον πιστωτικό κίνδυνο αντισυμβαλλομένων εξετάζοντας τις εκθέσεις των τραπεζών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως επενδυτικά ταμεία και ταμεία συντάξεων.
- Η εστίαση αυτή απορρέει από μαθήματα που αντλήθηκαν από παρελθόντα οικονομικά γεγονότα, όπως η κατάρρευση της Archegos και η αστάθεια στον τομέα των συντάξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
- Κυβερνοανθεκτικότητα:
- Μετά τα πρώτα stress tests κυβερνοασφάλειας το 2024, η άσκηση του 2025 δίνει έμφαση στη βελτίωση των μηχανισμών απόκρισης και ανάκαμψης των τραπεζών από αυξανόμενες κυβερνοαπειλές.
- Αξιολόγηση Κινδύνων Κλιματικής Αλλαγής:
- Η αξιολόγηση κινδύνων της ΕΚΤ για την κλιματική αλλαγή υπογραμμίζει τα οφέλη της επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης.
- Τα σενάρια θα αξιολογήσουν την ετοιμότητα των τραπεζών για την αντιμετώπιση οικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Επιπτώσεις για τις Τράπεζες
- Κεφαλαιακή Επάρκεια:
- Τα αποτελέσματα των stress tests θα καθοδηγήσουν τη Διαδικασία Εποπτικής Επισκόπησης και Αξιολόγησης (SREP), επηρεάζοντας τις απαιτήσεις και τις στρατηγικές των τραπεζών για τα Κεφάλαια Πυλώνα 2.
- Ποιότητα Δεδομένων και Διακυβέρνηση:
- Οι τράπεζες οφείλουν να δημιουργήσουν ισχυρά πλαίσια διακυβέρνησης δεδομένων για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τα πρότυπα BCBS 239 και την ακρίβεια των υποβολών.
- Λειτουργική Ανθεκτικότητα:
- Η βελτίωση των δυνατοτήτων απόκρισης σε κυβερνοεπιθέσεις και η ενσωμάτωση αξιολογήσεων κινδύνου για το κλίμα στις συνολικές πρακτικές διαχείρισης κινδύνων θεωρούνται ζωτικής σημασίας.
- Εποπτική Καθοδήγηση:
- Τα αποτελέσματα των stress tests θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των εποπτικών πολιτικών και την παροχή εξατομικευμένων οδηγιών στις τράπεζες, διασφαλίζοντας τη συνοχή με τους στόχους σταθερότητας.
Σημασία των Stress Tests
Τα stress tests του 2025 αποτελούν μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ικανότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα να αντέξει δυσμενείς συνθήκες, όπως γεωπολιτικές διαταραχές, κλιματικούς κινδύνους και συστημικές ευπάθειες.
Η διαδικασία, μέσω της ενσωμάτωσης κανονισμών CRR3 και της έμφασης στην κυβερνοασφάλεια, αναδεικνύει μια προοδευτική προσέγγιση στη διαχείριση των σύγχρονων χρηματοοικονομικών κινδύνων, προάγοντας τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.