Αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε τα απαιτούμενα κονέ για να αποκτήσει τις δέουσες προσβάσεις στον Λευκό Οίκο…, καθώς στήριξε ανοιχτά Μπάιντεν, βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, δεν έχει καλές σχέσεις με το Φανάρι, ενώ οι προσβάσεις στην ομογένεια δεν είναι από την πλευρά του δισεκατομμυριούχου Κατσιματίδη.
Παρά την τεραστίων διαστάσεων πολιτική αστοχία του Μαξίμου να βρει προσβάσεις στο περιβάλλον Τραμπ, το οποίο έχει δείξει προτίμηση ακόμα και στην Αφροδίτη Λατινοπούλου, περιλαμβάνοντάς την σε βίντεο, η Ελλάδα ίσως να είναι και ωφελημένη, καθώς η αναβίωση του σχεδίου γεωοικονομικής σταθεροποίησης την ευνοεί.
Στην Αθήνα, ακόμα και τα φιλοκυβερνητικά και συντηρητικά media αναγνωρίζουν ότι παρά τις προσπάθειες για την δημιουργία ερεισμάτων, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πρόσβαση στον στενό πυρήνα της ομάδας Τραμπ.
Η Ελλάδα έχει προσδεθεί από την κυβέρνηση Τσιπρα σφιχτά στο άρμα των ΗΠΑ, διαθέτει υψηλές αμυντικές δαπάνες και έχει κάνει και επί Μητσοτάκη πολλές παραχωρήσεις στις ΗΠΑ, οπότε δεν κινδυνεύει να χάσει προνόμια. Ωστόσο, η προσέγγιση Τραμπ – Ερντογάν θεωρείται βέβαιη και προδιαγεγραμμένη και θα τροφοδοτήσει, αναπόδραστα, ανακατατάξεις.
Οι ισορροπίες
Στην Αθήνα ο Τραμπ στέλνει την οικογενειακή φίλη, δικηγόρο, πρωτοστάτρια στη συγκέντρωση κεφαλαίων και πρώην παρουσιάστρια του Fox Κίμπρρλι Γκίλφοιλ ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής. Ταυτόχρονα, στην Τουρκία διόρισε τον στενό του φίλο και χρηματοδότη Τομ Μπαράκ. Το διαμέτρημα των δύο προσωπικοτήτων δεν είναι το ίδιο, ωστόσο αμφότεροι έχουν απευθείας πρόσβαση στον Λευκό Οίκο.
Στο μεταξύ η Ελλάδα έχασε την υποστήριξη στη Γερουσία, καθώς ο Γερουσιαστής Μενέντεζ καταδικάστηκε ως πράκτορας της Αιγύπτου και αντιμετωπίζει πολυετή ποινή φυλάκισης. Οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον συν αυτώ με το περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ είναι περιορισμένες, γι αυτό και το συγχαρητήριο τηλεφώνημα άργησε να πραγματοποιηθεί, δεν έλαβε πρόσκληση για την ορκωμοσία, ούτε κατάφερε να πραγματοποιήσει ραντεβού πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ.
Χωρίς στρατηγική
Το Μαξίμου προσπαθεί να διατηρήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε θεσμικό μονοπάτι, αποφεύγοντας μεγάλες αποκλίσεις από την ατζέντα του, τουλάχιστον όχι πριν έρθει η ώρα.
Σε μια προσπάθεια να δείξει διάθεση προσέγγισης με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις σε διεθνές δίκτυο κατακρίνοντας την woke ατζεντα στις ΗΠΑ…
Στο μεταξύ και αφού αυτό δεν εξασφάλισε …τίποτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε και στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του 2025 άφησε αιχμές κατά του Έλον Μασκ, με αφορμή τις πολιτικές παρεμβάσεις στην Ευρώπη. Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για «παγκόσμιους οικονομικούς παράγοντες που διεκδικούν τον ρόλο διαμορφωτή της κοινής γνώμης σε πολλές χώρες, ένα φαινόμενο το οποίο και με τη συνδρομή της ακόρεστης κατανάλωσης fake news πολιορκεί τον δυτικό πολιτισμό του ορθού λόγου και της δημοκρατίας».
Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου έστειλε μήνυμα σύνταξης στον άξονα των Βρυξελλών, πίσω από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αυτό όμως δεν πήγε καλά, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να απαξιώσει την πρόεδρο της Κομισιόν και την Επιτροπή συλλήβδην, στέλνοντας μήνυμα ότι επιθυμεί διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες κατά μόνας. Γι’ αυτό άλλωστε και συναντήθηκε με τη Μελόνι και άλλους ηγέτες μεμονωμένα.
Επίσης, οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους παράγοντες της ομογένειας που βρίσκονται κοντά στον Τραμπ δεν είναι… ιδανικές. Με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο έχει ανοιχτή σύγκρουση, το ίδιο και με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Οι σχέσεις δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο ούτε με τον Τζον Κατσιματίδη, τον δισεκατομμυριούχο άρχοντα των οπωροπωλείων.
Η σύνθετη εξίσωση της ακροδεξιάς
Διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η ομάδα Τραμπ υποστηρίζει φίλιες και φυγόκεντρες δυνάμεις, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερο άγχος στο Μαξίμου.
Στη Γερμανία ο Μασκ επιτέθηκε στον καγκελάριο Σολτς. στήριξε ανοιχτά με άρθρο του το ακροδεξιό και φιλοναζιστικό AfD και φιλοξένησε σε podcast στο X την επικεφαλής του. Στη Βρετανία ο Μασκ, ως αιχμή του δόρατος, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, στήριξε την ακροδεξιά και προσπάθησε να επιλέξει και ηγέτη.
Στην τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ παραβέθηκαν ηγέτης που στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται ακροδεξιοί, όπως η Τζόρτζια Μελόνι και ο Βίκτορ Όρμπαν. Από τη Γαλλία προσκεκλημένος ήταν ο Ερίκ Ζεμούρ, εκ των δεξιών υποψηφίων των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, και η Μαριόν Μαρεσάλ, ευρωβουλευτής και ανιψιά της Μαρίν Λεπέν.
Από ελληνικής πλευράς στις ΗΠΑ βρέθηκε πρώτα -αμέσως μετά τη διαγραφή του από τη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, και για την ορκωμοσία Τραμπ δύο γνωστοί ακροδεξιοί: Ο Πάνος Καμμένος, που συναντήθηκε με την Κίμπερλι Γκίλφοιλ και η Αφροδίτη Λατινοπούλου που έκανε διαρροές για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.