Το TikTok κατέβασε διακόπτες στις ΗΠΑ αναστέλλοντας τις υπηρεσίες του για τους 170 εκατ. χρήστες, καθώς η ByteDance εντείνει την πίεση στον Τραμπ που είχε υποσχεθεί τη “σωτηρία” του μέσου προεκλογικά, στο πρώτο γεωπολιτικό ταγκό ΗΠΑ – Κίνας, μια ημέρα πριν την ανάληψη των καθηκόντων από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.
Από τις 19 Ιανουαρίου 2025, το TikTok έχει επισήμως αναστείλει τη λειτουργία του στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η μητρική εταιρία ByteDance αποφάσισε να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αν και η διοίκηση Μπάιντεν είχε πει ότι δεν σκόπευε να την επιβάλλει, πετώντας το μπαλάκι στον Τραμπ.
Η ByteDance, που παράλληλα συζητούσε με ομάδα επενδυτών υπό τον Έλον Μασκ για το ενδεχόμενο πώλησης των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, επέλεξε την τακτική αυτή σε μια προσπάθεια να εντείνει την πίεση στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αποφύγει να εξειδικεύσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για τη διάσωση του μέσου.
Η απόφαση της ByteDance οδήγησε στην αφαίρεση της εφαρμογής από τα μεγάλα καταστήματα εφαρμογών και στην απαγόρευση πρόσβασης για τους χρήστες στις ΗΠΑ.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η Κίνα προσπαθεί να κάνει επίδειξη επιρροής με τη διοργάνωση κινημάτων και ομάδων πίεσης για το TikTok, ενώ ο Τραμπ επιχειρεί να επιβάλλει τον Μασκ ως νέο ιδιοκτήτη ή συνέταιρο της ByteDance στις ΗΠΑ, αποκτώντας ο ίδιος προνομιακή πρόσβαση στο μέσο που διαθέτει τεράστια επιρροή στην αμερικανική κοινή γνώμη και διαμορφώνει τάσεις στη νεολαία στις ΗΠΑ και παγκοσμίως,
Ενώ το TikTok έχει σταματήσει τη λειτουργία του για τους 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, η εφαρμογή συνεχίζει να λειτουργεί σε άλλες χώρες. Η εταιρεία δήλωσε το 2021 ότι είχε πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως.
Λίγο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι δημιουργοί και οι χρήστες της εφαρμογής κατέφυγαν στο TikTok για να θρηνήσουν την απώλεια και να αναλογιστούν το τέλος μιας εποχής.
Οι δημιουργοί και οι συνεργάτες του TikTok είχαν εβδομάδες για να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας της εφαρμογής στις 19 Ιανουαρίου. Πολλοί έθεσαν σχέδια για να μεταφερθούν σε άλλες πλατφόρμες, ξεκινώντας από τη λήψη όλων των βίντεό τους.
Οι επιχειρηματικοί συνεργάτες του TikTok Shop άρχισαν επίσης να μειώνουν τη δραστηριότητά τους στην εφαρμογή, διακόπτοντας τις αποστολές στις ΗΠΑ ή σταματώντας τη διανομή δωρεάν δειγμάτων.
Παρά το κλίμα απογοήτευσης, υπάρχει ελπίδα ότι το TikTok μπορεί να αναβιώσει.
Ο Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι «κατά πάσα πιθανότητα» θα παραχωρήσει στο TikTok προθεσμία 90 ημερών για να βρει μη κινεζικό αγοραστή για την πλατφόρμα.
Το Timeline της προαναγγελθείσας κρίσης
- Δεκέμβριος 2019: Ο Στρατός και το Ναυτικό των ΗΠΑ απαγορεύουν το TikTok σε κυβερνητικές συσκευές, μετά από αναφορά του Υπουργείου Άμυνας ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια.
- Αύγουστος 2020: Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκδίδει εκτελεστικό διάταγμα για την απαγόρευση του TikTok, εκτός εάν η μητρική του εταιρεία, ByteDance, πουλήσει τις αμερικανικές της δραστηριότητες.
- Ιούνιος 2021: Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακαλεί τα εκτελεστικά διατάγματα του Τραμπ αλλά ξεκινά μια ευρύτερη επισκόπηση των εφαρμογών ξένης ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένου του TikTok, για την αξιολόγηση πιθανών απειλών ασφαλείας.
- Δεκέμβριος 2022: Ο Μπάιντεν υπογράφει τον νόμο “No TikTok on Government Devices Act,” απαγορεύοντας τη χρήση της εφαρμογής σε ομοσπονδιακές συσκευές.
- Μάρτιος 2024: Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εγκρίνει τον νόμο “Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act (PAFACA),” στοχεύοντας στην απαγόρευση του TikTok, εκτός εάν η ByteDance πουλήσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.
- Απρίλιος 2024: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπογράφει τον PAFACA σε νόμο, θέτοντας προθεσμία έως τις 19 Ιανουαρίου 2025 για την πώληση των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ από τη ByteDance.
- 18 Ιανουαρίου 2025: Το TikTok καθίσταται μη διαθέσιμο στις ΗΠΑ, με την Google και την Apple να αφαιρούν την εφαρμογή από τα καταστήματά τους και την Oracle να κλείνει τους διακομιστές που φιλοξενούν δεδομένα του TikTok στις ΗΠΑ.
Τρέχουσα Κατάσταση:
Η απαγόρευση έχει επηρεάσει σημαντικά εκατομμύρια χρήστες και δημιουργούς περιεχομένου στις ΗΠΑ, που βασίζονταν στο TikTok για κοινοτική αλληλεπίδραση και εισόδημα. Πολλοί εκφράζουν απογοήτευση και εξερευνούν εναλλακτικές πλατφόρμες.
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την πρόθεση να δώσει 90ήμερη παράταση, επιτρέποντας στο TikTok να συνεχίσει τη λειτουργία του, ενώ αναζητείται πολιτική λύση. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του TikTok σχεδιάζει να παραστεί στην ορκωμοσία του Τραμπ, ελπίζοντας σε πιθανή αναστολή της απαγόρευσης.
Πιθανά Σενάρια:
- Παράταση και Διαπραγμάτευση: Εάν ο Πρόεδρος Τραμπ χορηγήσει την παράταση, η ByteDance ενδέχεται να έχει επιπλέον χρόνο για να διαπραγματευτεί την πώληση των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ σε αμερικανική εταιρεία. Πιθανοί αγοραστές, όπως η Perplexity AI και ο Έλον Μασκ, έχουν δείξει ενδιαφέρον.
- Μόνιμη Απαγόρευση: Χωρίς παράταση ή επιτυχή πώληση, το TikTok μπορεί να παραμείνει απαγορευμένο στις ΗΠΑ, οδηγώντας τους χρήστες και τους δημιουργούς να μετακινηθούν μόνιμα σε εναλλακτικές πλατφόρμες.
- Εξαναγκασμός σε πώληση: Η παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας του TikTok θα δώσει χώρο σε άλλες πλατφόρμες να δημιουργήσουν αντίστοιχες υπηρεσίες, τροφοδοτώντας ανταγωνισμό για την απόκτηση δημιουργών και κοινού του TikTok. Η ByteDance υπό την πίεση πλήρους απαξίωσης του περιουσιακού της στοιχείου θα συμφωνήσει σε εξαγορά ή είσοδο στρατηγικού επενδυτή και τη νομική εδραίωση στις ΗΠΑ.
Συμπέρασμα:
Η κατάσταση παραμένει ρευστή, με το μέλλον του TikTok στις ΗΠΑ να εξαρτάται από τις αποφάσεις της επερχόμενης διοίκησης και τις πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ByteDance και των ενδιαφερόμενων αγοραστών. Συνιστάται στους χρήστες και στους δημιουργούς να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις για τις τελευταίες εξελίξεις.