Σε ανοδικό trade παρέμειναν οι ευρωαγορές, καθώς παρά το αυξημένο πολιτικό και γεωπολιτικό ρίσκο, οι προοπτικές για τις οικονομίες είναι καλές και η ρευστότητα επαρκής, επιτρέποντας την ηπιότερη ανατιμολόγηση του κινδύνου.
Κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2025, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν αξιοσημείωτες επιδόσεις, με αρκετούς δείκτες να καταγράφουν ιστορικά υψηλά.
O πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,7% την Παρασκευή, κλείνοντας στις 524 μονάδες, πλησιάζοντας το ιστορικό του υψηλό, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άνοδο 2,4%
Ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στις 20,897,5 μονάδες, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 3,4% και φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ, κλείνοντας στις 8,505,22 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 3,1%.
Οι κύριοι παράγοντες που επηρέασαν τις αγορές περιλαμβάνουν:
- Μειούμενος πληθωρισμός: Τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν χαμηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες citeturn0news25.
- Ισχυρή ανάπτυξη στην Κίνα: Η κινεζική οικονομία πέτυχε τον στόχο ανάπτυξης του 5% για το προηγούμενο έτος, γεγονός που ενίσχυσε την παγκόσμια επενδυτική διάθεση και ειδικά τις ευρωπαϊκές αγορές με ισχυρούς δεσμούς με την Κίνα.
- Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων: Οι αγορές προεξοφλούν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως οι προτεινόμενοι δασμοί από τις ΗΠΑ.
- Εταιρικά αποτελέσματα: Ισχυρά εταιρικά κέρδη, όπως αυτά της Richemont, συνέβαλαν στη θετική πορεία των αγορών, ιδιαίτερα στον τομέα των ειδών πολυτελείας.
Συνολικά, η συνδυασμένη επίδραση των θετικών οικονομικών δεδομένων και των προσδοκιών για χαλαρότερη νομισματική πολιτική συνέβαλε στην ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατά την εξεταζόμενη εβδομάδα.
Deep dive στις αγορές
Οι ευρωπαϊκές αγορές ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με ισχυρή άνοδο. Ο STOXX 50 αυξήθηκε κατά 0,8% κλείνοντας στις 5.146,7 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το 2000, ενώ ο STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7%, κλείνοντας στις 524 μονάδες.
Τα οικονομικά δεδομένα, όπως ο μειωμένος δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ, οι υποτονικές πωλήσεις λιανικής και οι ενδείξεις ανάπτυξης στην Κίνα, ώθησαν τις αγορές. Οι βιομηχανίες ηγήθηκαν των κερδών, με μετοχές όπως η Siemens, η Stellantis και η Airbus να αυξάνονται πάνω από 2%. Αντίθετα, η Novo Nordisk υποχώρησε κατά 4,3%.
Τέταρτη σερί άνοδος για τον Dax
Ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,2%, κλείνοντας στις 20.897,5 μονάδες την Παρασκευή, σημειώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου και φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά. Η βελτιωμένη επενδυτική διάθεση οφείλεται στα ισχυρά εταιρικά κέρδη και στις ενδείξεις επιβράδυνσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ η ισχυρή ανάπτυξη στην Κίνα ενίσχυσε περαιτέρω την αισιοδοξία.
Μεταξύ των μετοχών με τις υψηλότερες αποδόσεις ήταν οι Siemens Energy, Heidelberg Materials και Beiersdorf με κέρδη 2,8%-3,1%, ενώ οι Sartorius (-1,6%), Merck (-1,6%) και Brenntag (-1,2%) κατέγραψαν απώλειες.
Ο DAX σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 3,4%, την ισχυρότερη από τις αρχές Δεκεμβρίου 2024.
Υψηλό 17ετίας για το χρηματιστήριο του Μιλάνου
Ο FTSE MIB στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 1,3%, στις 36.268 μονάδες, φτάνοντας σε νέο υψηλό από τον Ιανουάριο του 2008.
Η αισιοδοξία κυριάρχησε στις αγορές, με αιχμή τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, τις ελπίδες για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων και την ισχυρή κινεζική ανάπτυξη. Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι μετοχές της Iveco Group και της Stellantis αυξήθηκαν κατά 5,7% και 2,8%, αντίστοιχα. Επιπλέον, η Azimut (+3%) επωφελήθηκε από τις θετικές προβλέψεις κερδών για το 2024-2025. Εβδομαδιαία, ο FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 3,4%, την καλύτερη απόδοση από τις αρχές Δεκεμβρίου 2024.
Σε υψηλά 16 μηνών το γαλλικό χρηματιστήριο
Στο Παρίσι, ο CAC 40 έγραψε κέρδη 1%, κλείνοντας στις 7.710 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2024 και σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 3,6%.
Η κάμψη του πληθωρισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενίσχυσαν τις ελπίδες για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. Οι μετοχές της Stellantis αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι L’Oréal, Schneider Electric και Air Liquide παρουσίασαν κέρδη 1,3%-2,3%. Ωστόσο, υπήρχε επιφυλακτικότητα λόγω πιθανών δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες.