Μηνύματα για τον τρόπο που θα διαπραγματευτεί με την Ευρωπη στέλνει ο Ντόναλντ Τραμπ, αγνοώντας και υποβαθμίζοντας τον ρόλο της Κομισιόν και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία δεν έστειλε προσκλητήριο για την τελετή ορκωμοσίας του, θυμίζοντας έντονα την κίνηση του Ερντογάν να μην της δώσει καρέκλα κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην προσκαλέσει την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν την αναγνωρίζει ως ηγέτιδα της Ευρώπης, ούτε ότι διαθέτει επαρκείς και θεσμικές εξουσίες.
Η στάση του Ντόναλντ Τραμπ θυμίζει σε μεγάλο βαθμό αντίστοιχη κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν όταν δεν προσέφερε στην πρόεδρο της Κομισιόν Καρέκλα στις διαπραγματεύσεις, αλλά έδωσε μόνο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Τώρα, η απόφαση του Τραμπ να μην στείλει πρόσκληση στην πρόεδρο της Κομισιόν έρχεται καθώς προσπαθεί να “σπάσει” την πολιτική ενοποίηση και να επιτύχει διαπραγματεύσεις με κάθε χώρα ξεχωριστά, όπου ως ισχυρότερος παίχτης έχει μεγαλύτερη επιρροή και δυνατότητα να δημιουργήσει διαφορετικά πλαίσια.
Ακολουθεί η ανάλυση για τη δεύτερη τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, καλύπτοντας τους βασικούς προσκεκλημένους, τις απουσίες και το γεωπολιτικό πλαίσιο που υποκρύπτεται πίσω από αυτές τις επιλογές:
Η ορκωμοσία του Τραμπ
Η λίστα προσκεκλημένων για τη δεύτερη ορκωμοσία του Τραμπ φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά επιλεγμένη, αντανακλώντας ένα μείγμα συμμάχων, στρατηγικών εταίρων και ηγετών με ιδεολογική σύγκλιση.
Κύριοι προσκεκλημένοι
- Κίνα: Η παρουσία του Αντιπροέδρου Χαν Τζενγκ αντί του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ είναι μια υπολογισμένη κίνηση. Δείχνει τη διάθεση της Κίνας να διατηρήσει επαφή με τις ΗΠΑ, παρά τις εντάσεις σχετικά με το εμπόριο, την τεχνολογία και την Ταϊβάν.
- Ιταλία: Η Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, μια λαϊκιστική ηγέτης με κοινές συντηρητικές αξίες, υπογραμμίζει την εστίαση της κυβέρνησης στη σύσφιξη δεσμών με ομοϊδεάτες κυβερνήσεις.
- Αργεντινή: Ο Πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι, ένας φιλελεύθερος ηγέτης, ευθυγραμμίζεται ιδεολογικά με τη βάση του Τραμπ, υποδεικνύοντας προτίμηση σε ηγέτες που είναι επικριτικοί απέναντι σε παγκοσμιοποιημένους θεσμούς.
- Ελ Σαλβαδόρ: Η πρόσκληση του Προέδρου Ναΐμπ Μπουκέλε αντικατοπτρίζει την εικόνα του ως μεταρρυθμιστή ηγέτη με τεχνολογική ευαισθησία.
- Ουγγαρία: Ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αποτελεί παράδειγμα της σύγκλισης του Τραμπ με εθνικιστικές και συντηρητικές μορφές στην Ευρώπη.
- Ινδία: Η συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Σ. Τζαϊσάνκαρ αντί του Πρωθυπουργού Μόντι υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Ινδίας για τις ΗΠΑ, ενώ επιτρέπει στην Ινδία να διατηρήσει ουδέτερη στάση.
Πρώην ηγέτες των ΗΠΑ
- Οι πρώην Πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον αναμένεται να παραστούν, τηρώντας την παράδοση της διακομματικής ενότητας.
- Η απουσία της πρώην Πρώτης Κυρίας Μισέλ Ομπάμα ξεχωρίζει, πιθανότατα αντικατοπτρίζοντας πολιτικές εντάσεις.
Τεχνολογικός τομέας
- Η παρουσία προσωπικοτήτων όπως ο Έλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ υπογραμμίζει την αναγνώριση της επιρροής του τεχνολογικού τομέα από τον Τραμπ.
Σημαντικές απουσίες
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο αποκλεισμός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι σημαντικός. Υπογραμμίζει τη δυσπιστία του Τραμπ απέναντι στην ΕΕ και την προτίμησή του για διμερείς συμφωνίες.
- Γαλλία και Γερμανία: Η απουσία ηγετών όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς ενισχύει τη ρήξη στις διατλαντικές σχέσεις.
- Προοδευτική Λατινική Αμερική: Η μη πρόσκληση ηγετών όπως ο Γκουστάβο Πέτρο (Κολομβία) και ο Γκαμπριέλ Μπόριτς (Χιλή) ευθυγραμμίζεται με τη συντηρητική κλίση του Τραμπ.
Γεωπολιτικές επιπτώσεις
Ενίσχυση δεσμών με συμμάχους
Η προσέγγιση ηγετών όπως ο Μιλέι, η Μελόνι και ο Όρμπαν αντικατοπτρίζει την ιδεολογική σύγκλιση του Τραμπ με λαϊκιστικά και συντηρητικά κινήματα παγκοσμίως. Αυτή η στρατηγική στοχεύει στη συγκρότηση ενός «αντι-παγκοσμιοποιητικού» μπλοκ.
Κίνα και Ασία
Η παρουσία του Αντιπροέδρου της Κίνας δείχνει προσεκτική διπλωματία, που ισορροπεί τον ανταγωνισμό με τη συνεργασία.
Σχέσεις με την ΕΕ
Η απουσία υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων υποδεικνύει στροφή προς διμερείς σχέσεις. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις προηγούμενες επικρίσεις του Τραμπ προς την ΕΕ.
Λατινική Αμερική
Με την πρόσκληση ηγετών όπως ο Μιλέι και ο Μπουκέλε, ο Τραμπ υπογραμμίζει τη συνεργασία με ηγέτες που θεωρούνται φιλικοί προς τα αμερικανικά συμφέροντα.
Συνεργασία με τον τεχνολογικό τομέα
Η προεξέχουσα παρουσία τεχνολογικών ηγετών δείχνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για την καινοτομία, την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.
Ευρύτερα μηνύματα
Η «Αμερική Πρώτα» επιστρέφει
Οι επιλεκτικές προσκλήσεις ενισχύουν την πολιτική «Πρώτα η Αμερική». Με έμφαση σε στρατηγικούς συμμάχους και ιδεολογικούς εταίρους, το γεγονός υπογραμμίζει την επιδίωξη ηγεσίας των ΗΠΑ σε ένα επαναπροσδιορισμένο παγκόσμιο σύστημα.
Παγκόσμια πόλωση
Η λίστα προσκεκλημένων υπογραμμίζει το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ λαϊκιστικών και προοδευτικών δυνάμεων. Η σύγκλιση του Τραμπ με συντηρητικούς ηγέτες τον τοποθετεί ως αντίβαρο σε φιλελεύθερες, πολυμερείς δομές.
Προτεραιότητα στην τεχνολογία και τις επιχειρήσεις
Η προβολή του επιχειρηματικού και τεχνολογικού τομέα αντικατοπτρίζει την εστίαση της κυβέρνησης σε συνεργασίες για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ανταγωνιστικότητα.