Μπορεί Τραμπ, Μπάιντεν και Χαμάς να έχουν ανακοινώσει τη συμφωνία επί σχεδίου εκεχειρίας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου όμως επιμένει να κωλυσιεργεί, αρνούμενος να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ άλλα στελέχη της κυβέρνησης δηλώνουν ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, που επετεύχθη την Τετάρτη, αντιμετωπίζει «κρίση της τελευταίας στιγμής», ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός ηγέτης κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υπαναχώρησε σε ορισμένα ζητήματα που είχαν συμφωνηθεί με τους μεσολαβητές και δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα ορίσει ημερομηνία έγκρισης της συμφωνίας, έως ότου οι διαπραγματευτές διασφαλίσουν ότι η Χαμάς έχει αποδεχθεί όλους τους όρους. Σε απάντηση, εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση είναι «δεσμευμένη στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία ανακοινώθηκε από τους μεσολαβητές».
Ειδικότερα, σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, το υπουργικό Συμβούλιο δεν ήταν πιθανό να συνεδριάσει πριν από την Παρασκευή για να επικυρώσει τη συμφωνία, καθώς ο Νετανιάχου επικαλείται υπαναχώρηση της Χαμάς. Η καθυστέρηση προκάλεσε φόβους για περαιτέρω αναβολές στην εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τους μεσολαβητές Κατάρ, Αίγυπτο και Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι μεσολαβητές ευελπιστούν ότι η συμφωνία – η οποία θα ξεκινήσει με 42 ημέρες ανακωχής και την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατουμένους – θα τερματίσει τελικά τον πόλεμο που ξεκίνησε με την επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι στο Ισραήλ και 250 πάρθηκαν όμηροι. Η επακόλουθη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους και έχει αναγκάσει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό του θύλακα να εγκαταλείψει τα σπίτια του.
Την Πέμπτη, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τμήματα της συμφωνίας. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Όμερ Ντόστρι, δήλωσε ότι η Χαμάς απαίτησε αλλαγές στην ανάπτυξη των ισραηλινών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, καθώς και την απελευθέρωση «ορισμένων τρομοκρατών» που είναι απαράδεκτοι για το Ισραήλ.
«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Ντόστρι σε μήνυμα κειμένου. «Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου».
Αντιδράσεις
Σε ανακοίνωσή του, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν χαρακτήρισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «μεγάλη νίκη για την Παλαιστίνη». Εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης δήλωσε ότι η ομάδα θα συμμορφωθεί με τη συμφωνία και θα σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες και drones στο Ισραήλ, ενώ η φιλοϊρανική παραστρατιωτική οργάνωση Χαρακάτ Χεζμπολάχ αλ-Νουτζάμπα δήλωσε επίσης ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Η οργάνωση Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ καλωσόρισε επίσης τη συμφωνία.
Ο Ιζάτ αλ-Ρίσκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε ότι η οργάνωση παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία. Αξιωματούχοι της Χαμάς δεν απάντησαν άμεσα σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τις τελευταίες διαφωνίες.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι η ομάδα της συνεχίζει να εργάζεται με Ισραηλινούς αξιωματούχους και μεσολαβητές για να διευθετήσει τις υπόλοιπες λεπτομέρειες. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «μια στιγμή ιστορικής δυνατότητας για την περιοχή και πέρα από αυτήν».
Καθώς οι κάτοικοι της Γάζας εξέφραζαν συγκρατημένη ανακούφιση για τη δυνατότητα μιας συμφωνίας, οι μάχες συνεχίζονταν: Ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 80 Παλαιστίνιους την τελευταία ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών.
Στο Ισραήλ, ορισμένα μέλη της ακροδεξιάς κυβέρνησης του κ. Νετανιάχου έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία. Ωστόσο, εάν τεθεί σε ψηφοφορία, αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ακόμα και χωρίς την υποστήριξη των δύο ακροδεξιών κομμάτων της συμμαχίας, τα οποία δεν έχουν πλειοψηφία στο υπουργικό συμβούλιο.
Ισραηλινή αποδοκιμασία
Το Ισραήλ δήλωσε ότι «απορρίπτει πλήρως» τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Συρία. Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε την Τουρκία «ιμπεριαλιστική» δύναμη στη Συρία και δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά του από απειλές.