Με τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές αγορές χθες να καταγράφουν πολύ ισχυρό ράλι, συνεχίζοντας και σήμερα ανοδικά, το ελληνικό χρηματιστήριο που στις αρχές του 2025 είχε υπεραποδώσει έναντι των ξένων δεικτών, εσχάτως παρουσιάζει κάποια σημάδια κόπωσης και αυξημένης επιφυλακτικότητας.
- Διπλάσιες οι πτωτικές από τις ανοδικές μετοχές – Κρατήθηκαν οι 1.500 μονάδες
- Ενδείξεις κόπωσης, αλλά σοβαρές ρευστοποιήσεις δεν βγαίνουν
- Coca Cola HBC, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς «έσωσαν» το Γενικό Δείκτη
- Μόλις στα 85,29 εκατ. ευρώ ο «καθαρός» τζίρος, πληθώρα πακέτων στην αγορά
- Μεγάλη επιχειρηματική κινητικότητα που προς το παρόν δεν έχει αντανάκλαση στο Χ.Α.
- Νέο ράλι +3,90% στον ΟΛΘ, κερδίζει άνω του 30% φέτος
- Νέα υψηλά 9ετίας για τον τραπεζικό δείκτη
Μολονότι ισχυρές ρευστοποιήσεις δεν καταγράφονται, ενώ είναι θετικό ότι η αγορά μετά την εύλογη διόρθωση επανήλθε γρήγορα πάνω από το όριο ψυχολογίας των 1.500 μονάδων, πραγματοποιώντας σήμερα το 6ο κλείσιμο πάνω από αυτό το επίπεδο στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις, εντούτοις στο ευρύτερο ταμπλό υπάρχει επιφυλακτικότητα.
Αυτό μαρτυρά άλλωστε το γεγονός ότι σήμερα, παρά την ήπια άνοδο Γενικού Δείκτη, FTSE 25 και τραπεζικού, μόνο έξι μετοχές του Large Cap έκλεισαν θετικά, έναντι 19 με πτώση, ενώ στο σύνολο της αγοράς, οι πτωτικές μετοχές ήταν διπλάσιες των ανοδικών, με το συσχετισμό στις 78 και 37 αντίστοιχα.
Ένα σύμπτωμα των τελευταίων ημερών είναι ότι δεν εισρέουν σημαντικά νέα κεφάλαια όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα, ενώ σήμερα ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 117,71 εκατ. ευρώ, όμως ο «καθαρός» ήταν μειωμένος πέφτοντας στα 85,29 εκατ. ευρώ, καθώς υπήρξαν και 32,42 εκατ. ευρώ πακέτα, που αποτέλεσαν σχεδόν το 28% των συνολικών συναλλαγών.
Επιχειρηματική κινητικότητα
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά διανύει μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο με μεγάλες εξελίξεις σε πολλά μέτωπα, ενώ είναι πολύ αυξημένη η επιχειρηματική κινητικότητα, όπως η «μάχη» που λαμβάνει χώρα στον ΟΛΘ, η εισαγωγή μιας δυναμικής εταιρείας media (Alter Ego) στο Χ.Α. μετά από 25 χρόνια, ενώ μεγάλοι επιχειρηματικοί – βιομηχανικοί – όμιλοι, ανοίγουν τα «φτερά» τους για ξένες αγορές, όπως οι Τιτάν, Metlen και Cenergy Holdings.
Σήμερα μάλιστα δέσποσε η είδηση για τη νέα μεγάλη επένδυση της Metlen στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, εντός των ορίων του ιστορικού εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος», αξίας 395,5 εκατ. ευρώ για την παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου. Μια επένδυση – ορόσημο στην ιστορία του Κλάδου Μεταλλουργίας, αφού θα αυξάνει σημαντικά την παραγωγική του δυνατότητα, ενώ πλέον εντάσσει σε βιομηχανική παραγωγή και το γάλλιο, ένα κρίσιμο υλικό για το μέλλον της Ευρώπης.
Μια εξαιρετικά σημαντική όσο και κρίσιμη επένδυση, που καθιστά την Ελλάδα κρίσιμο παράγοντα για την επάρκεια της Ευρώπης, που όμως, προς το παρόν, τουλάχιστον χρηματιστηριακά, δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση από την αγορά, καθώς η μετοχή της Metlen έκλεισε με 0,12%.
Η κίνηση των δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης πάντως κινήθηκε όλη την ημέρα πάνω από το όριο των 1.500 μονάδων, φτάνοντας στο ξεκίνημα και στις 10:47 π.μ. στο υψηλό των 1.509,62 μονάδων (+0,43%), στις 14:17 μ.μ. είδε το χαμηλό των 1.501,82 μονάδων (-0,09%), ενώ έκλεισε στις 1.506,83 μονάδες με άνοδο 0,24%. Πρόκειται για το 2ο υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 14 ετών, ύστερα από τις 1.510,93 μονάδες που έκλεισε ο Γ.Δ. την προηγούμενη Πέμπτη 9 Ιανουαρίου.
Ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.665,36 μονάδες με άνοδο 0,25%, ο Mid Cap υστέρησε ξανά καταγράφοντας πτώση 0,31% στις 2.415,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με νέα άνοδο 0,68% στις 1.375,41 μονάδες, που είναι νέα υψηλά 9ετίας.
Σήμερα όπως προαναφέρθηκε καταγράφηκαν ξανά αρκετά πακέτα σε Eurobank (δύο πακέτα συνολικά άνω των 15 εκατ. ευρώ), Metlen, Εθνική, Aktor, Τρ. Κύπρου, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΠΑΠ και Πειραιώς. Στον Large Cap έγιναν συναλλαγές αξίας 101,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 57,1 εκατ. στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγινε τζίρος 5,66 εκατ. ευρώ.
Στις μετοχές, από πλευράς τζίρου, η Eurrobank κυριάρχησε με 22,09 εκατ., η Εθνική διακίνησε 17,87 εκατ., η Metlen 12,07 εκατ., η Jumbo 9,79, η Πειραιώς 8,49 και η Alpha Bank 8,49 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα των μετοχών
Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισαν θετικά οι Eurobank και Coca Cola HBC έχοντας άνοδο 1,79% και 1,68% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, Εθνική, Lamda Development και Πειραιώς. Αυτές οι έξι μετοχές κράτησαν το θετικό πρόσημο για το Γενικό Δείκτη. Στον αντίποδα, διόρθωση 2,42% είχε η Cenergy Holdings, 1,58% υποχώρησε η ElvalHalcor μετά το πρόσφατο ράλι, στο -1,47% η Σαράντης, -1,46% η Aegean Airlines, ενώ μικρότερη πτώση είχαν οι Viohalco, Ελλάκτωρ, Helleniq Energy, Motor Oil, ΔΕΗ, Αεροδρόμιο, Optima Bank κ.α.
Στο χώρο του Mid Cap ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Dimand, Aktor, EXAE, Lavipharm, Briq Properties, Trade Estate και Fourlis, ενώ πιέσεις δέχτηκαν οι Ideal Holdings (-1,82%), Quest Συμμετοχών, Intracom Holdings, ΟΛΠ, Πλαστικά Θράκης, Intralot κ.λπ.
Η μετοχή του ΟΛΘ όπου συνεχίζεται η μετοχική «μάχη» έκανε νέο ράλι +3,90% φτάνοντας στα 29,30 ευρώ, ενώ κερδίζει άνω του 30% το 2025. Η μετοχή της Τρ. Κύπρου ενισχύθηκε κατά 3,54%, ενώ καλή εικόνα είχαν οι Πλαστικά Κρήτης, Ιατρικό, Κλ. Ναυπάκτου και Φούντλινκ. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Χαϊδεμένος, Frigoglass, Δρομέας, Quality & Reliability, CPI, Εβροφάρμα, Κυριακούλης, ΕΚΤΕΡ, Ικτίνος, Ίλυδα και Alumil Μυλωνάς.