Να σκιαγραφήσει την επόμενη ημέρα της Θεσσαλίας επιχείρησε ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, παρουσιάζοντας ένα πλέγμα δράσεων με έμφαση στα έργα αποκατάστασης και πρόληψης, με πρωτοβουλίες που εκτείνονται στην αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και την προσέλκυση επενδύσεων.
Ο κ. Κουρέτας από τη μια παρουσίασε τη δημιουργία νέου πρότυπου μοντέλου διαχείρισης κρίσεων, ανέλυσε την εξέλιξη και την προοπτική τους, ενώ από την άλλη πρόβαλε τη στρατηγική για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο κ. Κουρέτας παρουσίασε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων και άλλων εκτάκτων καταστάσεων, ενώ εμβάθυνε στα έργα που έχουν υλοποιηθεί και έχουν δρομολογηθεί για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της περιοχής.
Τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάζει η Περιφέρεια για να δημιουργήσει μία ανθεκτική Θεσσαλία, η στήριξη της δημόσιας υγείας και των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, η ενίσχυση της αγροδιατροφής και η σύνδεσή της με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, καθώς και η κατασκευή αθλητικών κέντρων σε περιοχές που τα έχουν ανάγκη, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής του Δημήτρη Κουρέτα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο κ. Κουρέτας έκανε εκτενή αναφορά στα έργα ύψους 117 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία «Ντάνιελ». Τα υλοποιηθέντα έργα μετά τον Ντάνιελ σε 432 σημεία παρέμβασης σε όλη τη Θεσσαλία ανέρχονται σε 75 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2024 τα έργα προς υλοποίηση ανέρχονται σε 42 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, ο Περιφερειάρχης έδωσε τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των αιτούντων, έχει ήδη λάβει τις επιχορηγήσεις. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 43.447 αιτήσεις, εκ των οποίων οι αιτήσεις με διαπιστωμένες ζημιές ανέρχονται σε 28.830. Εξ αυτών, οι 19.365 έχουν λάβει ήδη την επιχορήγηση.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι έχει αναδιαρθρωθεί και η Περιφέρεια με τη δημιουργία διεύθυνσης Αρωγής και Πολιτικής Προστασίας, για τον πιο αποτελεσματικό συντονισμό.
Όσον αφορά στη συνεργασία με την κυβέρνηση, ο κ. Κουρέτας έκανε λόγο για καλό συντονισμό και κοινή προσπάθεια, διευκρίνησε ότι όπου υπήρχε ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις η Περιφέρεια ανέλαβε τον έλεγχο, ενώ στα συναρμόδια υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Υποδομών έμειναν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Να σημειωθεί ότι επέμεινε ότι υπολείπεται ακόμη η υλοποίηση μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων, χωρίς τα οποία η αντιμετώπιση φαινομένων όπως ο Ντάνιελ παραμένει πρόκληση και σε πολλές περιοχές. Σημείωσε ότι με τις υποδομές που έχουν αναπτυχθεί έως τώρα η ανθεκτικότητα του συστήματος κινείται περίπου στο 40% του Ντάνιελ. Ωστόσο, αυτό που έχει πλέον βελτιωθεί είναι η δυνατότητα έγκαιρης ανταπόκρισης και πρόληψης.
Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, η Περιφέρεια διαχειρίστηκε την κρίση της πανώλης, για την οποία ανέπτυξε νέα τεχνογνωσία και
Ανοιχτό ζήτημα παραμένει η καταγραφή των αυθαίρετων κατασκευών και δραστηριοτήτων, με τον Περιφερειάρχη να σημειώνει ότι το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των δήμων. οι οποίοι μπορούν να κάνουν την καταγραφή και διατηρούν το δικαίωμα της αποκάλυψης ή της απόκρυψης.
Πολιτική Προστασία
Στο επίκεντρο της συνέντευξη βρέθηκε το πρώτο Κέντρο Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΣΥΠΠ), το οποίο δημιουργήθηκε στο κτήριο της Περιφέρειας στη Λάρισα. Το ΚΕΣΥΠΠ λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος σχεδιασμού και διαχείρισης κρίσεων, με στόχο την έγκαιρη πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, το ΚΕΣΥΠΠ αξιοποιεί ένα υπερσύγχρονο Γεωπληροφοριακό Σύστημα Δεδομένων (GIS), το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση μετεωρολογικών δεδομένων και φυσικών φαινομένων σε πραγματικό χρόνο. Το δίκτυο περιλαμβάνει 50 μετεωρολογικούς σταθμούς σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, 7 σταθμούς μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας, 14 σημεία μέτρησης της στάθμης των ποταμών και πάνω από 70 κάμερες σε ευαίσθητες περιοχές της Περιφέρειας. Μέσω αυτής της υποδομής επιτυγχάνεται η έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών για επικίνδυνα φαινόμενα.
Τονίστηκε ακόμη η σημασία της συμμετοχής των εθελοντών στις δράσεις Πολιτικής Προστασίας. Η Περιφέρεια έχει αναπτύξει δίκτυο συνεργασιών με εθελοντικές ομάδες, αερολέσχες και ραδιοερασιτέχνες, ενισχύοντας τις δυνατότητες άμεσης κινητοποίησης σε περιπτώσεις πυρκαγιών και άλλων έκτακτων αναγκών.
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας των πολιτών της, αξιοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία και καλλιεργώντας συνεργασίες με φορείς και εθελοντικές ομάδες. Η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών παραμένει αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Αυτό που θα ήθελα να αφήσω είναι η σφραγίδα της ανθεκτικότητας. Δηλαδή να μπορέσουμε να χτίσουμε όχι μόνο υποδομές αντιπλημμυρικών έργων, αλλά όλη την κουλτούρα της ανθεκτικότητας», υπογράμμισε ο κ. Κουρέτας.
Η ανθεκτικότητα της Θεσσαλίας
Ερωτηθείς για τις αντοχές της Θεσσαλίας σε έντονα καιρικά φαινόμενα, σημείωσε πως «η αίσθηση της θωράκισης της Θεσσαλίας θα ενισχυθεί εκτός από τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάζει η Περιφέρεια (με καθαρισμούς ποταμών, ρεμάτων κ.λπ.) και με τα έργα ορεινής υδρονομίας – αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2026 -, ενώ σχεδιάζεται και η δημιουργία δομημένων πλημμυρικών ζωνών κατά μήκος των ποταμών.
Επιπλέον, επισημάνθηκε η συμβολή της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση επιζωοτιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χαρτογράφηση της εξάπλωσης της πανώλης και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Μέσα από στοχευμένες δράσεις, η Περιφέρεια συνέβαλε στην οριοθέτηση των ζωνών επιτήρησης και στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας.
Προβλήματα από τα έργα μέχρι τα… ΠΟΠ
Ο κ. Κουρέτας επιχείρησε να εστιάσει στη δυναμική και το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, ωστόσο απαντώντας σε ερωτήσεις αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο στη συνεργασία με το κεντρικό κράτος, όσο και σε αυτά που παρέλαβε. Σε αυτή τη φάση μείζον πρόβλημα αποτελεί η μεγάλη καθυστέρηση στα μεγάλα έργα, τα οποία εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Υποδομών. Σε αυτά έχουν καταγραφεί μεγάλες καθυτερήσεις στην ωρίμανση, αν και οι μελέτες θα εκπονηθούν από τους κατασκευαστές που θα τα αναλάβουν. Αν και προσφάτως το υπουργείο ανέθεσε τα έργα στις τέσσερις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, επικαλούμενο τη διαδικασία του κατεπείγοντος, οι καθυστερήσεις θα συνεχιστούν, καθώς οι μικροί κατασκευαστές προσέφυγαν κατά της απόφασης ζητώντας μερίδιο από την πίττα. Επί του θέματος, ο κ. Κουρέτας επισήμανε τους λάθος χειρισμούς από το υπουργείο και πρότεινε μια ελαφρώς διαφορετική κατανομή μέσα από την οποία θα συμμετείχαν και οι μικροί στο 8-10% των έργων, διεκδικώντας έτσι αντικείμενο της τάξης των 100-150 εκατ.
Ζητήματα εντοπίζονται όμως και σε άλλους τομείς, καθώς όπως είπε ο κ. Κουρέτας οι υποδομές της περιφέρειας ήταν παρηκμασμένες σε όλα τα επίπεδα. Δεν υπήρχαν ούτε καν μελέτες για την θωράκιση της περιοχής, ούτε διαδικασίες για τη διαχείριση κρίσεων.
Επίσης, η Περιφέρεια είχε εγκαταλείψει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, με αποτέλεσμα για τουλάχιστον 20 χρόνια να μην έχει κατοχυρωθεί ούτε ένα προϊόν με Προστασία Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Το σκηνικό είναι πολύ χειρότερο σε περιοχές που έχουν πληγεί βάναυσα, καθώς συνολικά 250 οικογένειες παραμένουν σε καθεστώς επιδότησης ενοικίου, καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των σπιτιών τους. Τρεισήμισι χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό στον Τύρναβο, ακόμη σεισμοπαθείς μένουν ακόμη σε κοντέινερ. Και στις δύο περιπτώσεις το θέμα όμως άπτεται της κεντρικής κυβέρνησης, με την Περιφέρεια να έχει ευθύνη μόνο για έργα υποδομής και την υποστήριξη των οικογενειών.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Κουρέτας πρόβλημα παραμένει η λειψυδρία και ότι έως τώρα την τελευταία διετία αντιμετωπίστηκε με την συγκέντρωση νερού από τον Daniel στη Λίμνη Πλαστήρα. Ωστόσο, τα προσεχή χρόνια υπάρχει ανησυχία και γι αυτό η Περιφέρεια προωθεί έργα που συνολικά θα καλύψουν δυναμικότητα αντίστοιχη με τη λίμνης, με στόχο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της άρδευσης.
Οι προτεραιότητες για το 2025
Ο Περιφερειάρχης μίλησε για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας μέσω της προώθησης των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ της Θεσσαλίας με στόχο να πιστοποιηθούν 15 νέα προϊόντα. Τα προϊόντα συνδέονται άμεσα με την ιστορία και την παράδοση της περιοχής, ενώ ορισμένα από αυτά όπως τα Μήλα Αγιάς, τα Ακτινίδια Δέλτα Πηνειού, το Αχλάδι Κρυστάλλι Τυρνάβου και τα Κάστανα Μελιβοίας, Αμπελακίων και Ζαγοράς αποτελούν βασικά εξαγώγιμα αγαθά της Θεσσαλίας. Σήμερα το απόγευμα η Περιφέρεια εκθέτει στο Μετρό στο Σύνταγμα τα προϊόντα αυτά, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της προβολής. Η Περιφέρεια θα συμμετέχει ενεργά σε αντίστοιχα προγράμματα προώθησης αγροδιατροφικών προϊόντων.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει δυναμικά της πολιτιστικές δράσεις με περισσότερες από 400 εκδηλώσεις πολλές από τις οποίες χρηματοδοτήθηκαν για πρώτη φορά, ενισχύοντας τοπικούς φορείς καλλιτέχνες και συλλόγους, ενώ καθιέρωσε θεσμούς που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε περιοχής, όπως είναι «Οι μέρες Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο», ο Διεθνής Διαγωνισμός Φωτογραφίας Τ. Τλούπα στη Λάρισα, τα Τσιτσάνεια στα Τρίκαλα, το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου κάτω των 30 ετών, κ.ά.
Στον τουρισμό δημιουργήθηκε η νέα ταυτότητα της Θεσσαλίας και σε σύντομο διάστημα και η νέα ιστοσελίδα, ενώ οι επενδύσεις που προγραμματίζονται θα αφήσουν έντονο το αποτύπωμά τους από τη νέα χρονιά. Επίσης αναμένεται η έκδοση τουριστικού προγράμματος για το παραλιακό μέτωπο Μαγνησίας, ύψους 300.000 ευρώ.
Εκτός των έργων υποδομής, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και στην οδική ασφάλεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την υπογραφή συμβάσεων εντός του 2024 ύψους 12,4 εκατ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, κάθετη σήμανση, διαγραμμίσεις οδικών αξόνων και ασφαλτοστρώσεις, ενισχύοντας το δίκτυο οδικής ασφάλειας της περιοχής.
Η Περιφέρεια ποντάρει στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για προγράμματα 30 εκατ. ευρώ που «τρέχουν» μέσα από το πρόγραμμα Θεσσαλία 2021-2027.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμη στα νέα έργα που έχουν προγραμματιστεί για το 2025, τα οποία περιλαμβάνουν την κατασκευή κλειστών κολυμβητηρίων και γυμναστηρίων σε περιοχές της Θεσσαλίας, την ανέγερση νέων αστυνομικών και πυροσβεστικών κτηρίων, νέου γηροκομείου Λάρισας καθώς και τη βελτίωση των νοσοκομειακών υποδομών. Οι νέες επενδύσεις που ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην ενίσχυση της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας σε όλη την Περιφέρεια.
Ερωτηθείς τέλος για την παρακαταθήκη που θέλει να αφήσει στη Θεσσαλία, ο Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε ότι «θέλει να λύσει οριστικά το πρόβλημα της λειψυδρίας, να αποκτήσει ταυτότητα η Θεσσαλία στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, αλλά κυρίως να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στο μοντέλο Δημόσιας Διοίκησης».