Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο Νετανιάχου που φαινόταν να κωλυσιεργεί τώρα δείχνει να αναδιπλώνεται και να είναι έτοιμος να συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο για την επικύρωση της Συμφωνίας Εκεχειρίας με τη Χαμάς την Παρασκευή.
Μετά από 15 μήνες ανελέητων βομβαρδισμών και σφοδρών συγκρούσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 47.000 Παλαιστίνιοι και να εγκαταλείψουν τις εστίες τους 1,9 εκατομμύρια, Ισραήλ και Χαμάς έφτασαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι τελικές διαφωνίες που καθυστερούσαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν επιλυθεί, ανέφερε την Πέμπτη το Axios, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται. Στην πραγματικότητα, νέες παρεμβάσεις από τις ομάδες Μπάιντεν και Τραμπ ήταν αυτές που ανάγκασαν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να αναδιπλωθεί, αποδεχόμενος τη συμφωνία όμως διαμορφώθηκε.
Οι μεσολαβητές ευελπιστούν ότι η συμφωνία – η οποία θα ξεκινήσει με 42 ημέρες ανακωχής και την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατουμένους – θα τερματίσει τελικά τον πόλεμο που ξεκίνησε με την επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι στο Ισραήλ και 250 πάρθηκαν όμηροι. Η επακόλουθη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους και έχει αναγκάσει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό του θύλακα να εγκαταλείψει τα σπίτια του.
Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υπαναχωρεί από κάποια σημεία της συμφωνίας εκεχειρίας στην οποία κατέληξαν χθες οι δύο πλευρές. Για τον λόγο αυτό η ισραηλινή κυβέρνηση ανέβαλε την έγκρισή της, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.
Η αναβολή αφορά τα ονόματα των Παλαιστίνιων κρατουμένων των οποίων την αποφυλάκιση ζητεί η Χαμάς σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αναφορές. Η διαφωνία για το ζήτημα αυτό αναμένεται να επιλυθεί σύντομα, δήλωσε νωρίτερα Αμερικανός αξιωματούχος.
Η συμφωνία προβλέπει ότι στην πρώτη φάση η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς αιχμαλώτους, ανάμεσά τους γυναίκες και νεοσύλλεκτους, καθώς και παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς και τραυματίες με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατουμένους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης.
Η δεύτερη φάση προβλέπει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτών. Η τρίτη φάση αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει την επιστροφή των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, υπό την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και του ΟΗΕ.
Αντιδράσεις
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι η ομάδα της συνεχίζει να εργάζεται με Ισραηλινούς αξιωματούχους και μεσολαβητές για να διευθετήσει τις υπόλοιπες λεπτομέρειες. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «μια στιγμή ιστορικής δυνατότητας για την περιοχή και πέρα από αυτήν».
Καθώς οι κάτοικοι της Γάζας εξέφραζαν συγκρατημένη ανακούφιση για τη δυνατότητα μιας συμφωνίας, οι μάχες συνεχίζονταν: Ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 80 Παλαιστίνιους την τελευταία ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών.
Στο Ισραήλ, ορισμένα μέλη της ακροδεξιάς κυβέρνησης του κ. Νετανιάχου έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία. Ωστόσο, εάν τεθεί σε ψηφοφορία, αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ακόμα και χωρίς την υποστήριξη των δύο ακροδεξιών κομμάτων της συμμαχίας, τα οποία δεν έχουν πλειοψηφία στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν την ελπίδα και την ανακούφισή τους από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας 120 εκατομμυρίων ευρώ για τη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Ελλάδα χαιρετίζει με θέρμη την πολυαναμενόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων», ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «σημείο καμπής για την εδραίωση διαρκούς σταθερότητας στην περιοχή».
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρέτζεπ Ταγίπ Ερντογάν, χαιρέτισε τη συμφωνία και τόνισε ότι η χώρα του ελπίζει σε μια «διαρκή ειρήνη», ενώ τη συμφωνία χαιρέτισαν πολλοί ηγέτες της Δύσης, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Ισπανίας και ο Γερμανός καγκελάριος, ενώ υπάρχουν πληροφορίες χρυσά ότι ήδη γίνεται και προετοιμασία υποδοχής προσφύγων στο Ισραήλ.