Δεκαπέντε μήνες αδιανόητης βίας και τρόμου έχουν μετατρέψει τη Γάζα σε κόλαση επί γης. Ενώ η συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών θα προσφέρει ανακούφιση στους εξαντλημένους κατοίκους της Γάζας, αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο μιας μόνιμης εκεχειρίας που θα σέβεται το δικαίωμα των Παλαιστινίων να καθορίζουν το μέλλον τους. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να ασκήσει τη μέγιστη πίεση σε όλες τις πλευρές ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο διαρκής τερματισμός αυτού του πολέμου.
Η βάναυση και αμείλικτη επίθεση του ισραηλινού στρατού έχει αφήσει πίσω της πάνω από 46.000 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με μόνιμες βλάβες και έχει μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε ερείπια, με περισσότερα από τα δύο τρίτα των κτιρίων να έχουν καταστραφεί. Μια εκεχειρία δεν μπορεί να επαναφέρει τα εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια που καταστράφηκαν, ούτε τις πόλεις που διαγράφηκαν από τον χάρτη, γι’ αυτό πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι προσπάθειες ανοικοδόμησης, ώστε να παρασχεθεί καταφύγιο στους χιλιάδες άστεγους και εκτοπισμένους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας.
Καθώς η εκεχειρία τίθεται σε ισχύ, όλες οι προσπάθειες πρέπει να στραφούν στην αντιμετώπιση των ασύλληπτων ανθρωπιστικών αναγκών στη Γάζα, όπου οι άνθρωποι λιμοκτονούν και τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο. Η ανθρωπιστική βοήθεια – ιδίως θρεπτικά τρόφιμα, καθαρό νερό, είδη στέγασης, φάρμακα και καύσιμα – πρέπει να σταλεί άμεσα στη Γάζα, ενώ, παράλληλα, γυναίκες και κορίτσια χρειάζονται είδη πρώτης ανάγκης, όπως προϊόντα υγιεινής, καθώς και ασφαλείς και ιδιωτικούς χώρους φιλοξενίας.
Παρόλο που ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία εκεχειρίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, απομένει αρκετός δρόμος για να επιτευχθεί η δικαιοσύνη και η λογοδοσία που δικαιούνται οι Παλαιστίνιες και οι Παλαιστίνιοι για τις αμέτρητες φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί.