Τις προτάσεις τους αναφορικά με τις μειώσεις στις τιμές του ρεύματος ανέλυσαν οι Ευστράτιος Σιμόπουλος, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Α’ Θεσσαλονίκης, Τάσος Νικολαΐδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ στον νομό Δράμας και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Δράμας.
“Είμαστε μακριά από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που παράγουν και αυτές ρεύμα. Έχουμε μία διασύνδεση με την Ουκρανία, η οποία είναι προβληματική γιατί το 80% με 90% του δυναμικού της έχει καταστραφεί”, τόνισε ο κ. Ευστράτιος Σιμόπουλος, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσθεσε: “Αυτή τη στιγμή υπάρχει η στρατηγική, υπάρχει το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο δεν υπήρχε. Θυμίζω ότι περάσαμε από τα μνημόνια μετά το 2009. Αρχίσαμε και σκεπτόμαστε πραγματικά όλη αυτή τη διαδικασία και τις μεγάλες επενδύσεις.
Με την αποθήκευση ενέργειας το υδρογόνο θα έρθει μετά το 2030 και φυσικά θα αφορά κυρίως τη βιομηχανία και τις μεταφορές, όχι τον απλό καταναλωτή. Είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε ως καύσιμο, το φυσικό αέριο.”
Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομών ηλεκτρικής διασύνδεσης, αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, ο κ. Τάσος Νικολαΐδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ στον νομό Δράμας, ανέφερε: “Προέρχομαι από τον νομό της Δράμας, στον οποίο η κυβέρνηση δεν ασκεί τη σωστή πολιτική για την ενέργεια, δεν υπάρχει χωροταξία. Ανεξέλεγκτα φωτοβολταϊκά πάρκα, πάρκα ανεμογεννητριών, τα οποία δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην τοπική κοινωνία.
Βλέπουμε ότι το ρεύμα είναι σε τιμή ανεξέλεγκτη. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι χωρίς χωροταξία. Ο καθένας μπορεί να κάνει ένα τοπογραφικό ώστε να πάρει μία γη για την παραγωγή ενέργειας, μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Δεν μπορούμε να είμαστε απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά πρέπει υπάρχει χωροταξία. Δεν μπορεί εκεί που έχουμε βοσκοτόπια να έχουμε φωτοβολταϊκά πάρκα… Εκεί που έχουμε αμπελώνες στον νομό της Δράμας να γίνονται αιτήσεις για μονάδες παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά πάρκα. Δεν γίνεται. Αν αυτό είναι πολιτική ανάπτυξης εγώ θα διαφωνήσω”, σχολίασε ο κ. Νικολαΐδης.
” Το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι ένα σκέτο εμπόρευμα. Αφορά την κοινωνία, τον μικρομεσαίο καταναλωτή και τα νοικοκυριά, αφορά όμως και την παραγωγική διαδικασία, τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία. Άρα είναι ένας τομέας στρατηγικού ενδιαφέροντος”, τόνισε ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Δράμας.
“Έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Η καθημερινότητα των πολιτών δεν περιμένει. Καταρχάς, η ΔΕΗ πρέπει να ασκήσει τον εξισορροπητικό της χαρακτήρα. Έχουμε κάνει παρέμβαση ως ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε καταθέσει και πρόταση νόμου ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα εύλογο κέρδος, ένα 5% ας πούμε για τους παραγωγούς.
Δεν είναι δυνατόν να αθροίζουν δισεκατομμύρια στην κυριολεξία οι εταιρείες παραγωγής και διανομής ενέργειας και αυτά τα υπερκέρδη να μένουν στο απυρόβλητο. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δεν είναι για να βγάζει κέρδη στο χρηματιστήριο και να ωφελούνται οι επενδυτές. Ο βασικός της ρόλος είναι να μπορεί να παρεμβαίνει για να κρατιούνται οι τιμές του ρεύματος σε χαμηλά επίπεδα. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει αν θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη. Τον ενδιαφέρει να μην πληρώνει ώστε να μην προέλθουν τα υπερκέρδη”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθόπουλος.