Αν και το κυρίαρχο αφήγημα αποδίδει την επεκτατική έξαρση του Ντόναλντ Τραμπ σε γεωπολιτικούς λόγους και την αμυντική βιομηχανία, στην πραγματικότητα η Γροιλανδία κυρίως και λιγότερο ο Καναδάς έχουν μεγάλο πλούτο σε σπάνιες γαίες, που αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη πολλών βιομηχανιών.
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε για άλλη μια φορά ότι επιθυμεί να αγοράσει τη Γροιλανδία, την αυτόνομη επικράτεια της Δανίας, επικαλούμενος ανησυχίες εθνικής ασφάλειας ως τον κύριο λόγο για τέτοιες επεκτατικές βλέψεις.
Η Γροιλανδία βρίσκεται σε στρατηγική θέση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο σε ό,τι αφορά την πυραυλική άμυνα όσο και το θαλάσσιο εμπόριο, το οποίο θα γίνει όλο και πιο σημαντικό καθώς ο πάγος της Αρκτικής συνεχίζει να λιώνει, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Παρατηρητές επισημαίνουν επίσης ότι η Γροιλανδία είναι γνωστή για τον πλούτο της σε σπάνια γαίες. Αυτές οι κοιτάσματα, όπως το λίθιο και το ζιρκόνιο, αποτελούν περιζήτητες πρώτες ύλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην ηλεκτρονική και στην παραγωγή μπαταριών που είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση στην πράσινη τεχνολογία. Δεδομένα από την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) δείχνουν ότι η Γροιλανδία διαθέτει τα όγδοα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών στον κόσμο, που ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύρια τόνους. Αυτό είναι συγκρίσιμο με τα γνωστά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών (1,8 εκατ. τόνοι).
Παρόλο που η Γροιλανδία διαθέτει σημαντικά αποθέματα, τα δεδομένα του USGS δείχνουν ότι δεν πραγματοποιήθηκαν εξορυκτικές δραστηριότητες για σπάνιες γαίες εκεί το 2023. Αν και εταιρείες της Γροιλανδίας είχαν αρχικά στραφεί στην Κίνα για επενδύσεις στην εξόρυξη, τα έργα σταμάτησαν μετά τις εκλογές του 2021 στη Γροιλανδία. Οι ψηφοφόροι αποφάσισαν ότι, ενώ η εξόρυξη θα μπορούσε να αποτελέσει βήμα προς μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και ακόμη και ανεξαρτησία από τη Δανία, το περιβαλλοντικό κόστος και η πιθανή αναστάτωση στις παραδοσιακές πρακτικές θα ήταν υπερβολικά μεγάλα σε σύγκριση με τα οφέλη. Ένα κύριο σημείο τριβής ήταν ότι το μεγάλο ορυχείο – το Kvanefjeld, κοντά στην πόλη Narsaq – που προοριζόταν για την εξόρυξη σπάνιων γαιών θα παρήγαγε επίσης ραδιενεργό ουράνιο, γεγονός που οι ντόπιοι φοβούνταν ότι θα οδηγούσε σε ραδιενεργή σκόνη να πέφτει στις κοντινές κοινότητες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η ψήφος οδήγησε σε απαγόρευση εξόρυξης ουρανίου και άφησε τα έργα εξόρυξης σπάνιων γαιών σε αναμονή. Το 2021, η Γροιλανδία σταμάτησε επίσης όλα τα σχέδια για μελλοντική εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του USGS, η Κίνα διαθέτει μακράν τα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών, που εκτιμώνται σε 44 εκατομμύρια τόνους, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% των γνωστών παγκόσμιων αποθεμάτων.
You will find more infographics at Statista