Μπορεί οι ηγέτες στην Ευρώπη να εμφανίζονται ψύχραιμοι μετά την αναστολή παραδόσεων ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, τη στάση αυτή όμως δεν συμμερίζονται οι αγορές, οι οποίες εστιάζου στη ραγδαία μείωση των αποθεμάτων, στην προοπτική αθέτησης των στόχων αποθήκευσης και στα προβλήματα ασφάλειας και επάρκειας εφοδιασμού.
Ο κόσμος ετοιμάζεται για μια μάχη για τις προμήθειες φυσικού αερίου φέτος, παρατείνοντας τον πόνο των υψηλότερων λογαριασμών για καταναλωτές και εργοστάσια στην ενεργοβόρα Ευρώπη και θέτοντας σε κίνδυνο φτωχότερες αναδυόμενες χώρες από την Ασία έως τη Νότια Αμερική, που μπορεί να βρεθούν εκτός αγοράς λόγω τιμών.
Για πρώτη φορά από τότε που η ενεργειακή κρίση επιδεινώθηκε λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη κινδυνεύει να μην πετύχει τους στόχους αποθήκευσης για τον επόμενο χειμώνα, θέτοντας το σκηνικό για έναν τελευταίο αγώνα για προμήθειες πριν η νέα δυναμικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αρχίσει να βελτιώνει την κατάσταση το επόμενο έτος.
Παρόλο που η Ευρώπη διαθέτει επαρκείς αποθέσεις φυσικού αερίου για να καλύψει τον τρέχοντα χειμώνα και οι τιμές έχουν μειωθεί από την αρχή του έτους, τα αποθέματα διαβρώνονται από το ψυχρό καιρό που σάρωσε την ήπειρο αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι επιλογές προμηθειών έχουν περιοριστεί από τις αρχές του έτους, όταν οι ρωσικές παραδόσεις μέσω αγωγών σταμάτησαν μετά τη λήξη της συμφωνίας μεταφοράς μέσω Ουκρανίας.
«Θα υπάρξει σίγουρα ενεργειακό κενό στην Ευρώπη φέτος», δήλωσε ο Francisco Blanch, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στη Bank of America Corp. «Αυτό σημαίνει ότι όλο το επιπλέον LNG που θα είναι διαθέσιμο παγκοσμίως φέτος θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθεί το έλλειμμα του ρωσικού αερίου».
Για να καλύψει την προβλεπόμενη ζήτησή της, η Ευρώπη θα χρειαστεί να εισάγει έως και 10 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως επιπλέον — περίπου 10% περισσότερο από το 2024, σύμφωνα με τον Saul Kavonic, αναλυτή ενέργειας στη MST Marquee στο Σίδνεϊ. Νέα έργα εξαγωγών στη Βόρεια Αμερική θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη χαλάρωση της πίεσης στην αγορά, αλλά αυτό εξαρτάται από την ταχύτητα αύξησης της παραγωγής στις εγκαταστάσεις.
Παγκόσμια έλλειψη LNG
Οι καθυστερήσεις στην επέκταση σημαίνουν ότι η ζήτηση πιθανότατα θα υπερβαίνει την προσφορά.
Με λιγότερες επιλογές για αναπλήρωση αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα, η Ευρώπη θα χρειαστεί αποστολές LNG, αποσπώντας κάποιες από την Ασία, που φιλοξενεί τους μεγαλύτερους καταναλωτές στον κόσμο. Ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση, ο ανταγωνισμός θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές πέρα από τις δυνατότητες χωρών όπως η Ινδία, το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας.
Τα futures φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που επηρεάζουν επίσης τις ασιατικές τιμές LNG, παραμένουν περίπου 45% υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ οι συμβάσεις διαπραγματεύονται σε επίπεδα περίπου τριπλάσια των προ-κρίσης μέχρι στιγμής το 2025.
Η διατήρηση των υψηλών τιμών «θα γίνει χειρότερη εάν τα αποθέματα της Ασίας-Ειρηνικού εξαντληθούν, οδηγώντας σε ανταγωνισμό για φορτία», όπως υπογραμμίζουν αναλυτές.
Δεν είναι εύκολο για όλες τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας και τις βιομηχανίες να βρουν εναλλακτικές λύσεις στο φυσικό αέριο. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τη Γερμανία, που βασιζόταν στη Ρωσία για περισσότερο από το μισό της προμήθειας φυσικού αερίου πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Η εικόνα της αγοράς
Τα Futures του TTF έχουν υπερβεί ξανά τα 48 ευρώ η μεταβατώρα, λόγω αυξανόμενης ζήτησης και ανησυχιών για την προσφορά. Για πρώτη φορά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο να μην επιτύχει τους στόχους αποθήκευσης φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει έναν παγκόσμιο αγώνα για προμήθειες μέχρι να γίνει διαθέσιμη νέα χωρητικότητα LNG το 2026.
Ο ψυχρός καιρός και η διακοπή των παραδόσεων μέσω αγωγών από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας έχουν μειώσει τα αποθέματα της Ευρώπης, αναγκάζοντας την περιοχή να αναζητήσει έως και 10% περισσότερες εισαγωγές LNG το 2025. Επιπλέον, ο εκλεγμένος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει με επιβολή δασμών, εκτός αν η Ευρώπη αυξήσει τις αγορές ενέργειας από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται περαιτέρω λόγω της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, μετά από νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη ρωσική ενεργειακή βιομηχανία.