Νέο ράλι καταγράφει το πετρέλαιο κοντά στα υψηλά των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς ένα νέο κύμα κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας απειλεί να περιορίσει τις προμήθειες από έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς παγκοσμίως.
Το brent προχώρησε κοντά στα 81 δολάρια το βαρέλι, μετά από άνοδο σχεδόν 4% την Παρασκευή. Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Παρασκευή τις πιο επιθετικές και φιλόδοξες κυρώσεις τους κατά της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, στοχεύοντας μεγάλους εξαγωγείς, ασφαλιστικές εταιρείες και περισσότερα από 150 δεξαμενόπλοια.
Οι κινήσεις -λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump- ρίχνουν τα φώτα της δημοσιότητας στην Ινδία και την Κίνα, με τα διυλιστήρια να αναγκάζονται ενδεχομένως να αναζητήσουν εναλλακτικές προμήθειες επισημαίνει το Bloomberg. Η Ινδία αναδείχθηκε σε ζωτικό αγοραστή ρωσικού αργού μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022 και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.
«Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία προχώρησαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν», έγραψαν αναλυτές της Morgan Stanley, συμπεριλαμβανομένου του Martijn Rats. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να χωνευτούν αυτά τα μέτρα, αλλά αυτό δημιουργεί καθοδικούς κινδύνους για την προσφορά πετρελαίου, τουλάχιστον για μια περίοδο».
Οι αντιδράσεις σε Κίνα και Ινδία
Στην Κίνα, τα ανεξάρτητα διυλιστήρια στη Σαντόνγκ πραγματοποίησαν έκτακτες συνεδριάσεις για να προσπαθήσουν να βρουν αν θα μπορούσαν να συνεχίσουν την παραλαβή αργού όταν ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις, δήλωσαν traders. Στην Ινδία, στελέχη διυλιστηρίων δήλωσαν ότι προετοιμάζονται για μεγάλες διαταραχές, οι οποίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και έξι μήνες.
Το αργό είχε ένα ισχυρό ξεκίνημα στο έτος, με κέρδη που ωθήθηκαν από τον ψυχρότερο καιρό, την πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων και τις εικασίες ότι οι αξιωματούχοι του Trump μπορεί να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς κατά των ροών από το Ιράν τους επόμενους μήνες.
Η ευρεία δέσμη κυρώσεων από την απερχόμενη κυβέρνηση Biden απειλεί να φέρει νέες αναταραχές, αλλάζοντας ενδεχομένως το πλαίσιο της αγοράς για τον ΟΠΕΚ+, καθώς η συμμαχία σχεδιάζει να αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς της παραγωγής αργότερα φέτος, μετά από μια σειρά καθυστερήσεων.
Πρόκληση για τα επιτόκια – Αβεβαιότητα στις αγορές
Το άλμα των τιμών μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόκληση για τους κεντρικούς τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve, εάν οδηγήσει σε πιο κολλώδη πληθωρισμό. Οι επενδυτές έχουν μειώσει τις προσδοκίες για τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων από τη Fed φέτος, με την αμερικανική οικονομία να αποδεικνύεται εύρωστη και τις πιέσεις στις τιμές να παραμένουν.
Αν και παραμένει αβέβαιο πώς οι περιορισμοί θα επηρεάσουν τις πραγματικές ροές αργού για τους παραγωγούς, τους ναυλωτές, τους εμπόρους και τους χρήστες, ορισμένα πρώτα σημάδια διαταραχής ήταν εμφανή. Τρία δεξαμενόπλοια που μετέφεραν περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου παρέμεναν εν πλω στα ύδατα ανοικτά της ανατολικής Κίνας μετά την επιβολή κυρώσεων.
Μεταξύ των τραπεζών, η Citigroup Inc. δήλωσε ότι μπορεί να επηρεαστεί έως και το 30% του λεγόμενου σκιώδους στόλου δεξαμενόπλοιων της Ρωσίας, απειλώντας έως και 800.000 βαρέλια ημερησίως, αν και η πραγματική απώλεια μπορεί να είναι μικρότερη από το μισό. Η Goldman Sachs Group Inc. δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει τις προσδοκίες της για τη ρωσική προσφορά, καθώς το αργό θα μπορούσε να τιμολογηθεί ακόμη πιο φθηνά για να δώσει κίνητρα για αγορές.
Η ευρύτερη συμμαχία του ΟΠΕΚ+, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ρωσία, σχεδιάζει να αναζωογονήσει σταδιακά την παραγωγή από τον Απρίλιο μετά από μια σειρά αναβολών και τα μέλη της έχουν στη διάθεσή τους σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.
Οι αγοραστές, ιδίως από την Ινδία, είναι πιθανό να αναζητήσουν τώρα εναλλακτικές προμήθειες από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Harry Tchilinguirian, επικεφαλής του ομίλου ερευνών της Onyx Capital Group. «Η δράση στη φυσική αγορά θα είναι ενδιαφέρουσα, ιδίως σε σχέση με τα φορτία της Μέσης Ανατολής που φορτώνονται τον Φεβρουάριο».