Η Δανία αναγνωρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφέροντα ασφαλείας στην Αρκτική και είναι έτοιμη να τα συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί υπό τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.
Η Δανία έχει αναγνωρίσει τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια στην Αρκτική και εξέφρασε ετοιμότητα να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Συμφωνούμε ότι οι Αμερικανοί έχουν ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στην Αρκτική, τις οποίες συμμεριζόμαστε και επομένως, σε στενή συνεργασία με τη Γροιλανδία, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ προκειμένου να διασφαλίσουμε τα νόμιμα αμερικανικά συμφέροντα», τόνισε ο Δανός υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ.
Η αναγνώριση των συμφερόντων των ΗΠΑ από τη Δανία και η προθυμία της για διάλογο αντανακλούν τη δέσμευσή της για διατήρηση ισχυρών διμερών σχέσεων και διασφάλιση αμοιβαίας ασφάλειας στο εξελισσόμενο γεωπολιτικό σκηνικό της Αρκτικής.
Background
Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τις πρόσφατες δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ, που εξέφρασε ενδιαφέρον για τη Γροιλανδία, περιλαμβάνοντας και την πιθανότητα χρήσης στρατιωτικής δύναμης για την προσάρτηση της περιοχής.
Σε απάντηση, οι Δανοί ηγέτες έχουν επικοινωνήσει ιδιωτικά με την ομάδα του Τραμπ, δηλώνοντας προθυμία να επιτρέψουν αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο νησί, ως συμβιβασμό για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια και την αποφυγή προσάρτησης.
Έτοιμοι για… διαπραγματεύσεις
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε, έχει επίσης εκφράσει την προθυμία του να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ σχετικά με το μέλλον του νησιού. Ωστόσο, τόνισε ότι οι Γροιλανδοί δεν ενδιαφέρονται να γίνουν Αμερικανοί, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του νησιού για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση.
Η περιοχή της Αρκτικής έχει αποκτήσει στρατηγική σημασία λόγω της γεωγραφικής της θέσης, των φυσικών πόρων και του ανοίγματος νέων θαλάσσιων διαδρομών ως αποτέλεσμα της τήξης των πάγων. Μεγάλες δυνάμεις, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, ανταγωνίζονται ολοένα και περισσότερο για επιρροή στην περιοχή. Η Δανία, μέσω της Γροιλανδίας, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη γεωπολιτική της Αρκτικής και έχει ιστορικά συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.