Μπορεί οι εντάσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή να είναι ελεγχόμενες και φθίνουσες και ο Τραμπ να διατηρεί ανοιχτό δίαυλο με τον Πούτιν, οι δυο τους όμως φαίνεται ότι προετοιμάζουν να ανοίξουν μια ακόμη πληγή… στον πλανήτη: Τη δίοδο της Αρκτικής.
Ο Ντόναλντ Τραμπ λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ επανάφερε στη δημόσια συζήτηση τη μάχη για τον έλεγχο κρίσιμων διόδων, ζητώντας να εξαγοράσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία, να προσαρτήσουν τον Καναδά και να ελέγξουν τη διώρυγα του Παναμά. Σε αυτά… ο Πούτιν απάντησε ότι η Ρωσία έχει στρατηγική συμφέροντα στην Αρκτική.
Αν και μέχρι στιγμής όλοι αντιδρούν στο προφανές, δηλαδή στην απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας και την έξωθεν επιβολή, οι περισσότεροι -όχι όλοι- χάνουν το δάσος, ότι δηλαδή τα σχόλια αυτά υποκρύπτουν βούληση για αναδιάταξη ισορροπιών και τη μετάθεση των σημείων ενδιαφέροντος. Η ευθυγράμμιση των επιδιώξεων Τραμπ και Πούτιν, ακόμα κι αν βρει την αντίδραση των Ευρωπαίων θα είναι δύσκολο να ανακοπεί… Στη συγκεκριμένη φάση φαίνεται ότι αυτή εστιάζεται στην Αρκτική.
Στήνουν το σκηνικό
Ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου στις 20 Ιανουαρίου, αρνήθηκε να αποκλείσει στρατιωτική ή οικονομική δράση για να επιτύχει την απόκτηση της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας, στο πλαίσιο ευρύτερης επεκτατικής ατζέντας που προωθεί μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ είχε επίσης την ιδέα να μετατραπεί ο Καναδάς σε πολιτεία των ΗΠΑ και υποσχέθηκε να αλλάξει το όνομα του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής.
Η Ρωσία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Αρκτική, παρακολουθεί στενά τη «δραματική εξέλιξη» της κατάστασης, απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια του Τραμπ για τη Γροιλανδία και τον Καναδά.
«Η Αρκτική είναι περιοχή των εθνικών μας συμφερόντων, των στρατηγικών μας συμφερόντων», σημείωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ενδιαφερόμαστε να διατηρηθεί η ατμόσφαιρα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Αρκτικής».
«Παρακολουθούμε πολύ στενά την ιδιαίτερα δραματική εξέλιξη της κατάστασης, ωστόσο, προς το παρόν, δόξα σοι ο Θεός, στο επίπεδο δηλώσεων», πρόσθεσε.
Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι οι απόπειρες των ΗΠΑ να αποκτήσουν τη Γροιλανδία, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, είναι υπόθεση των ΗΠΑ και της Δανίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη αντιδρά πολύ προσεκτικά στις δηλώσεις του Τραμπ.
«Η Ευρώπη αντιδρά πολύ δειλά και είναι βεβαίως τρομακτικό να αντιδρά κάποιος στα λόγια του Τραμπ, επομένως η Ευρώπη αντιδρά πολύ προσεκτικά, σεμνά, ήσυχα, σχεδόν ψιθυριστά», σχολίασε ο Πεσκόφ.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς εξέφρασε την έκπληξή του για τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με τη Γροιλανδία και τον Καναδά και σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφωνούν ότι το απαράβατο των συνόρων είναι θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου.
Σε ερώτηση για τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με τη Διώρυγα του Παναμά, την οποία κατασκεύασαν οι ΗΠΑ προτού την παραδώσουν στον Παναμά το 1999, το Κρεμλίνο απάντησε ότι τα άκουσε, αλλά ότι είναι θέμα των ΗΠΑ και του Παναμά.