Το γόρδιο δεσμό μεταξύ ασφαλιστικών, ιδιωτικών κλινικών και κυβέρνησης διατείνεται ότι θα λύσει δια νόμου η κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε δηλώσεις του κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Με κυβερνητική παρέμβαση πρόκειται -σύμφωνα με πληροφορίες- να διορθωθεί η στρέβλωση που δημιούργησε ο ελλειπτικός δείκτης του ΙΟΒΕ, η δημοσίευση του οποίου αποτέλεσε το υπόβαθρο για την αιτιολόγηση των αλυσιδωτών αυξήσεων στις χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, τις οποίες οι ασφαλιστικές μετακύλισαν στα ασφάλιστρα Υγείας, προκαλώντας τη μαζική ακύρωση συμβολαίων Υγείας και ζωής. Οι επιθετικές -στα όρια του καταχρηστικου- πολιτικές αυτές υπονόμευσαν την ασφαλιστική συνείδηση και έπληξαν και την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία των ασφαλιστικών, οι οποίες όμως επωφελήθηκαν από την ακύρωση παλαιών συμβολαίων με πολύ χαμηλότερες τιμές που πίεζαν τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας.
Οι συνθήκες για τους ασφαλισμένους χειροτέρεψαν όταν το CVC, που ελέγχει την Εθνική Ασφαλιστική, απέκτησε τον έλεγχο των ιδιωτικών νοσοκομείων με τα οποία οι ασφαλιστικές έχουν συμβάσεις. Τη δυσάρεστη κατάσταση ενέτεινε νόμος που πέρασε η κυβέρνηση, ο οποίος με χρησιμοποιούσε τον δείκτη του ΙΟΒΕ για να ενισχύσει τα περιθώρια ευελιξίας των ασφαλιστικών ως προς την αύξηση των τιμών. Ευθύνες έχουν και οι ασφαλιστικές, οι οποίες δεν επιδίωξαν ριζικές διαπραγματεύσεις με τα ιδιωτικές νοσοκομεία, δηλώνοντας αδυναμία αντιπαράθεσης με το ολιγοπώλιο δημιουργεί ο έλεγχος μεγάλου μέρους των ιδιωτικών νοσοκομείων από το CVC.
Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με έγγραφο της διεκδικεί -τώρα, θέση στη συζήτηση για τη διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος δηλώνοντας ότι είναι ανοικτή να συνομιλήσει με την κυβέρνηση και την Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΤτΕ – ΔΕΙΑ) και λοιπούς άλλους αρμόδιους φορείς.
Η ΕΑΕΕ εκτιμά στην επιστολή της ότι ο δείκτης του ΙΟΒΕ είναι αξιόπιστός σε αντίθεση με άλλους θεσμικούς φορείς. Οι διαφωνούντες με την ΕΑΕΕ υποστηρίζουν ότι ο δείκτης μετρά επιλεκτικά το κόστος της υγείας, σε ισόβια συμβόλαια που είναι πλέον ελάχιστα και δεν ανανεώνονται οπότε μόνο ζημιές θα βγάζουν. Αξιοσημείωτο ωστόσο ότι στο συνέδριο για την ιδιωτική ασφάλιση της KPMG λίγες μόνο ημέρες πριν κλείσει ο χρόνος ο Φίλιπος Κάσος τόνισε ότι το περιθώριο κέρδους των ισοβίων συμβολαίων στην Ελλάδα είναι υψηλότερο (18%) άλλων Ευρωπαϊκών χωρών στην Ευρώπη.
Οι προτάσεις ΕΑΕΕ
Η ΕΑΕΕ με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνει 5 μέτρα, εξ αυτών κάποια έρχονται από το παρελθόν, όπως είναι τα ΣΔΙΤ μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η εφαρμογή ιατρικών πρωτοκόλλων που τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν εφαρμόζουν σκόπιμα όπως διαφαίνεται, αλλά και την απαλλαγή φόρου ασφαλίστρων υγείας σε όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Η ΕΑΕΕ προτείνει την επανεξέταση του συντελεστή του ΦΠΑ που σήμερα είναι στο 24% ωστόσο στο σημείο αυτό θα πρέπει να ειπωθεί ότι στην Ελλάδα κάθε τέτοια μείωση του δείκτη δεν ευνόησε ποτέ τους καταναλωτές παρά μόνο τις επιχειρήσεις.
- Ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της Υγείας μέσω απλοποίησης του πλαισίου για τη δημιουργία νέων ιδιωτικών νοσοκομείων και την ταχύτερη προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό.
- Γενίκευση της εφαρμογής των DRGs (Diagnosis-Related Groups) και στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του ποιος πληρώνει (ΕΟΠΥΥ, ασφαλιστικές εταιρίες, ιδιώτης). Τα DRGs είναι διεθνώς εφαρμοζόμενα συστήματα ταξινόμησης και αποζημίωσης νοσηλειών. Κάθε νοσηλεία ταξινομείται με έναν κωδικό DRG, στον οποίο αντιστοιχεί μια τιμή που είναι το ποσό που πρέπει να πληρωθεί από τον ασθενή ή τον ασφαλιστικό φορέα του. Η υιοθέτηση τους θα βοηθήσει σημαντικά στη συγκράτηση των δαπανών υγείας και θα προωθήσει τη διαφάνεια.
- Επανεξέταση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας.
- Επέκταση της απαλλαγής των ασφαλίστρων Υγείας από το φόρο 15% σε όλες τις ηλικίες ή τουλάχιστον στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
- Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μέσω συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιριών με δημόσια νοσοκομεία προς όφελος των πολιτών, των ασφαλισμένων και των εσόδων του κράτους.