Εντείνει, διευρύνει και κλιμακώνει το μπαράζ προκλήσεων ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρώντας να θέσει ατζέντα και να δημιουργήσει πλαίσιο διαπραγματεύσεων με συμμάχους και αντιπάλους, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιανουαρίου.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκαθάρισε τη διάθεσή του για επιθετική αναθεώρηση της γεωπολιτικής στρατηγικής των ΗΠΑ, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.
Γροιλανδία, Παναμάς, Καναδάς και Μεξικό βρέθηκαν στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που ο γιός του βρίσκεται στη Γροιλανδία και ο Καναδάς σε μεταβατική φάση και ενόψει εκλογών. Παράλληλα, ο Μασκ εντείνει τις παρεμβάσεις στην Ευρώπη με πλήγματα στη Γερμανία, τη Βρετανία. Ο Τραμπ δεν απέκλεισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και τον έλεγχο της Γροιλανδίας. Επέμεινε στην “συγχώνευση” του Καναδά ως 51η Πολιτεία και απείλησε και το Μεξικό με κυρώσεις.
Περίεργο είναι πάντως που ο Τραμπ δεν αναφέρεται ευθέως στην Κίνα, καθώς φαίνεται ότι πλέον κατανοεί ότι το Πεκίνο δεν διαπραγματεύεται στο προσκήνιο και με απειλές, αλλά στο παρασκήνιο και με πράξεις… Εντύπωση προκαλεί και η αλλαγή στάσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου μετρίασε την αισιοδοξία για λύση, βλέποντας πλέον ακόμη και κλιμάκωση.
Η συνέντευξη Τύπου του Τραμπ
Ερωτώμενος για την πρόθεσή του να αποφύγει τη στρατιωτική ή οικονομική πίεση στον Παναμά και τη Γροιλανδία, ο Τραμπ αρνήθηκε να δώσει διαβεβαιώσεις. «Όχι, δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για κανένα από τα δύο», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Αλλά μπορώ να πω το εξής: τα χρειαζόμαστε για την οικονομική μας ασφάλεια».
Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει τη διάθεσή του να προχωρήσει σε διεκδικήσεις για τη Διώρυγα του Παναμά, καθώς και για την αγορά της Γροιλανδίας, την οποία ελέγχει η Δανία, επαναφέροντας στο προσκήνιο θέματα κυριαρχίας που προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις. Δεν απέκλεισε δε την επιβολή σκληρών δασμών στη Δανία, αν αντιδράσει για το θέμα της Γροιλανδίας.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να μετονομάσει τον Κόλπο του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής», χαρακτηρίζοντας το όνομα «όμορφο».
Παράλληλα, υπογράμμισε την πρόθεσή του να επιβάλει σημαντικούς δασμούς στο Μεξικό και τον Καναδά.
Απειλές προς τον Καναδά
Ο Τραμπ απείλησε να χρησιμοποιήσει την «οικονομική ισχύ» των ΗΠΑ απέναντι στον Καναδά, αφού χθες δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον αυτού του συμμάχου της Ουάσιγκτον να γίνει «η 51η Πολιτεία» της χώρας.
«Οχι, οικονομική ισχύ» απάντησε στην ερώτηση εάν εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στις ένοπλες δυνάμεις για να προσαρτήσει τον Καναδά, σχολιάζοντας ότι η γειτονική χώρα «επιδοτείται» από τις ΗΠΑ για την προστασία της.
Την Δευτέρα, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social, που του ανήκει, είχε γράψει ότι θα ήταν προς το συμφέρον του Καναδά να γίνει η «51η Πολιτεία» των ΗΠΑ.
«Αν ο Καναδάς συγχωνευόταν με τις ΗΠΑ, δεν θα υπήρχαν τελωνειακοί δασμοί, οι φόροι θα μειώνονταν σημαντικά και ο Καναδάς θα ήταν απολύτως ασφαλής απέναντι στην απειλή των ρωσικών και κινεζικών πλοίων που τον περικυκλώνουν συνεχώς. Μαζί, τι μεγάλο έθνος που θα ήμασταν!» ανέφερε σε αυτήν την ανάρτηση, την ίδια ημέρα που το Κογκρέσο επικύρωσε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι πρώτες ενέργειες μετά την 20η Ιανουαρίου
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αποκάλυψε σειρά αποφάσεων που αναμένεται να λάβει μετά την 20η Ιανουαρίου:
Ανακοίνωσε ότι θα πιέσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στο 5% του ΑΕΠ, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις μεταξύ των συμμάχων. «Όλες μπορούν να το αντέξουν» είπε και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε (οι αμυντικές δαπάνες) να είναι στο 5%, όχι στο 2%».
Στη Μέση Ανατολή, ο διορισμένος απεσταλμένος του Τραμπ, Στίβεν Γουίτκοφ, δήλωσε πως ελπίζει σε θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους στη Γάζα μέχρι την ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου. Ο Τραμπ υποσχέθηκε σκληρή στάση, λέγοντας: «Εάν οι όμηροι δεν έχουν επιστρέψει έως τη στιγμή που θα είμαι στον προεδρικό θώκο, θα ξεσπάσει κόλαση στη Μέση Ανατολή και αυτό δεν θα είναι καλό για τη Χαμάς και, ειλικρινά, δεν θα είναι καλό για κανέναν».
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι είναι «πολύ πιο περίπλοκος» τώρα και ότι θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω.
Αναφέρθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον «φίλο» του και έναν «έξυπνο τύπο» που στέλνει ανθρώπους στη Συρία και δεν επιτίθεται στους Κούρδους στη χώρα. «Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι φίλος μου. Είναι ένας τύπος που μου αρέσει, τον σέβομαι. Νομίζω ότι με σέβεται. Αν δείτε τι έγινε με τη Συρία, η Ρωσία αποδυναμώθηκε, το Ιράν αποδυναμώθηκε. Και είναι πολύ έξυπνος τύπος, έστειλε τους ανθρώπους του εκεί μέσα με διάφορες μορφές και διαφορετικά ονόματα – και μπήκαν και ανέλαβαν».
Προανήγγειλε μαζικές απονομές χάριτος για όσους εμπλέκονται στα γεγονότα της επίθεσης στο Καπιτώλιο το 2021.
Δεσμεύτηκε να ακυρώσει την απαγόρευση εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου που είχε θέσει ο προκάτοχός του, Τζο Μπάιντεν. «Η απαγόρευση αυτή δεν θα σταθεί. Θα την αντιστρέψω αμέσως», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η εξόρυξη θα προχωρήσει σε μεγάλες θαλάσσιες ζώνες.
Ξεκαθάρισε πως η πολιτική του δεν περιλαμβάνει την κατασκευή νέων ανεμογεννητριών, τονίζοντας ότι η εστίαση θα μετατοπιστεί σε επενδύσεις υποδομών.
Ανακοίνωσε μια νέα επένδυση, ύψους 20 δισ. δολαρίων, για την κατασκευή data centers σε όλη τη χώρα. Τα χρήματα θα προέλθουν από τον δισεκατομμυριούχο Χουσάιν Σατζουανί, τον πρόεδρο της εταιρίας ανάπτυξης ακινήτων DAMAC Properties που εδρεύει στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.