Έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές παρά την κλιμάκωση της γεωοικονομικής αβεβαιότητας που συνοδεύει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και την ανησυχία για τη δυνατότητα της ΕΚΤ να συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία.
Οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν σημαντικά κέρδη τη Δευτέρα, με τον Stoxx 50 να ενισχύεται άνω του 2% και τον Stoxx 600 σχεδόν 1%.
Το ράλι ενισχύθηκε από τον τομέα αυτοκινήτων (+3%), με τη Volkswagen να σημειώνει άνοδο 3,5% μετά την ανακοίνωση συνεργασίας με την Xpeng για δημιουργία δικτύου ταχυφορτιστών. Οι μετοχές τεχνολογίας επίσης σημείωσαν άνοδο, ενισχυμένες από τα νέα για επένδυση 80 δισ. δολαρίων της Microsoft σε κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης και τα έσοδα-ρεκόρ της Foxconn.
Παράλληλα, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε φήμες για λιγότερο αυστηρά σχέδια δασμών, διατηρώντας τις εμπορικές αβεβαιότητες. Στην Ευρώπη, τα δεδομένα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε απροσδόκητα στο 2,9% τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για 2,6%, ενισχύοντας τις ανησυχίες για διαρκείς πληθωριστικές πιέσεις.
Μεγάλα κέρδη στο Μιλάνο
Ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο σχεδόν 2%, κλείνοντας στις 34.781 τη Δευτέρα, παρακολουθώντας τη θετική παγκόσμια διάθεση, καθώς αναφορές έδειξαν ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο λιγότερο επιθετικών δασμών. Παράλληλα, οι επενδυτές αξιολόγησαν μια σειρά οικονομικών δεδομένων, όπως οι δείκτες PMI και ο πληθωρισμός στη Γερμανία. Στο εγχώριο οικονομικό μέτωπο, ο δείκτης HCOB Ιταλίας για τον τομέα υπηρεσιών ανέβηκε στις 50,7 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2024, ανατρέποντας τη σύντομη πτώση του Νοεμβρίου και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς για 50,3.
Στο ταμπλό, η Stmicroelectronics ηγήθηκε με άνοδο σχεδόν 8%, παρακολουθώντας το ράλι τεχνολογικών μετοχών στη Wall Street, χάρη στις θετικές προοπτικές για τις παγκόσμιες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Ακολούθησε η Amplifon (+5,5%), που ανέκαμψε από τις πρόσφατες απώλειες, ενισχυόμενη από αναβάθμιση της τιμής στόχου από τη Morgan Stanley. Καλή απόδοση σημείωσαν επίσης τα πολυτελή brands Moncler και Cucinelli, καθώς και οι αυτοκινητοβιομηχανίες Stellantis και Iveco. Ισχυρή θέση διατήρησαν και οι τράπεζες, με κυριότερη την Unicredit (+3,1%).
Ανοδικά και το Λονδίνο
Ο FTSE 100 κατέγραψε μικρή άνοδο στις 8.250 τη Δευτέρα, υπολειπόμενος των Ευρωπαίων ομολόγων του, εν μέσω υποτονικών οικονομικών δεδομένων.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο του Ηνωμένου Βασιλείου, μια έρευνα έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα σχεδόν παρέμεινε στάσιμη τον Δεκέμβριο, ενώ η απασχόληση στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών. Επιπλέον, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο χαμηλότερο σημείο από την κρίση του μίνι-προϋπολογισμού της Liz Truss, σύμφωνα με το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων, οι JD Sports Fashion, Intermediate Capital Group και Lloyds Banking Group σημείωσαν άνοδο μεταξύ 2,6% και 4%. Αντίθετα, η WPP κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες (-3%), επηρεασμένη από σημείωμα της City μετά από επαναβεβαίωση της σύστασης “Πώληση” από αναλυτές της UBS. Πιέσεις δέχθηκαν η Rolls-Royce (-2,6%), που την υποβάθμισε η Citi, και η Unilever (-2,5%), που την έκοψε η RBC λόγω ανησυχιών για υπερβολική υπεραπόδοση της μετοχής.
Ράλι πολυτελείας και τεχνολογίας στο Παρίσι
Ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 2,3%, κλείνοντας στις 7.446 τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας από πτώση 1,5% στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Η άνοδος στηρίχθηκε από ισχυρά κέρδη στα πολυτελή και τεχνολογικά brands, ενώ οι επενδυτές αξιολόγησαν τα δεδομένα PMI από όλη την Ευρώπη. Οι μετοχές πολυτελείας LVMH, Hermes και Kering σημείωσαν κέρδη μεταξύ 2,5% και 4,5%, μετά από ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα υπηρεσιών της Κίνας και αισιοδοξία για μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Επιπλέον, οι μετοχές τεχνολογίας υπεραπέδωσαν, με τη STMicroelectronics να σημειώνει άνοδο 7,9% και τη Dassault Systèmes 5,3%, χάρη στη ζήτηση που προκάλεσε η τεχνητή νοημοσύνη και τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της Foxconn για το 4ο τρίμηνο.
Στο εσωτερικό, ο σύνθετος PMI αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 47,5 μονάδες για τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική εκτίμηση των 46,7 και βελτιώνοντας από το χαμηλό δεκαμήνου του Νοεμβρίου στις 45,9. Αν και ο τομέας υπηρεσιών εμφάνισε ανθεκτικότητα (49,3 έναντι 46,9), ο μεταποιητικός τομέας συνέχισε να συρρικνώνεται (41,9 έναντι 43,1).