Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, μετά από εννέα χρόνια στην πρωθυπουργία, υπό το βάρος υποχώρησης της αποδοχής του και εσωκομματικών συγκρούσεων.
Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό παραιτείται μετά από περισσότερα από εννέα χρόνια ηγεσίας στον Καναδά, υποχωρώντας υπό το βάρος χαμηλών ποσοστών αποδοχής και ανταρσίας στο πολιτικό του κόμμα.
Ο 53χρονος Τριντό, ο μακροβιότερος ηγέτης οποιασδήποτε χώρας της Ομάδας των Επτά (G7) αυτή τη στιγμή, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος. Θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί νέος ηγέτης, ενώ το κοινοβούλιο έχει αναστείλει τη λειτουργία του μέχρι τις 24 Μαρτίου, όσο διαρκεί η διαδικασία.
Ο νικητής της εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία των Φιλελευθέρων αναμένεται να γίνει ο 24ος πρωθυπουργός του Καναδά και θα πρέπει να προετοιμαστεί γρήγορα για εκλογές, όπου το Συντηρητικό Κόμμα είναι το ξεκάθαρο φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Η εθνική εκλογική αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο, αλλά πιθανότατα θα γίνει νωρίτερα. Τα τρία κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Εάν προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση θα πέσει και θα ξεκινήσει η εκλογική εκστρατεία.
Το Timeline της πολιτικής καριέρας του Τριντό
Η πολιτική πορεία του Τριντό έχει αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς απέτυχε να αναστρέψει την πτωτική πορεία του κόμματός του, η οποία επιταχύνθηκε μετά την αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων που έπληξε τα καναδικά νοικοκυριά.
Η αποχώρησή του τον καθιστά τον τελευταίο ηγέτη ανεπτυγμένης οικονομίας που χάνει την εξουσία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, ενώ το κόμμα του Ρίσι Σούνακ υπέστη βαριά ήττα στις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς φαίνεται ότι θα χάσει τις επερχόμενες εκλογές.
Για τον Τριντό, το τελειωτικό πλήγμα ήρθε από την Κρίστια Φρίλαντ, την επί χρόνια αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών του. Η Φρίλαντ, επί μακρά στενή σύμμαχος του Τριντό, συγκλόνισε τη χώρα στις 16 Δεκεμβρίου με την παραίτησή της και την κριτική της για «δαπανηρές πολιτικές τακτικές» σε μια εποχή που ο Καναδάς προετοιμάζεται για πιθανό εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Η παραίτηση της Φρίλαντ πυροδότησε τη δυσαρέσκεια που ήδη σιγόκαιγε στους κόλπους του κόμματος του Τριντό. Δεκάδες μέλη του ίδιου του κόμματός του, δημόσια και ιδιωτικά, τον πίεσαν να αποχωρήσει, δεδομένων των καταστροφικών δημοσκοπήσεων.
Σενάρια διαδοχής
Πιθανοί υποψήφιοι για την ηγεσία των Φιλελευθέρων είναι η Φρίλαντ, ο Ντόμινικ Λεμπλάν, παιδικός φίλος του Τριντό και διάδοχος της Φρίλαντ στο Υπουργείο Οικονομικών, η Υπουργός Εξωτερικών Μελανί Ζολί, καθώς και ο Μαρκ Κάρνεϊ, πρώην διοικητής της Τράπεζας του Καναδά και της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο Κάρνεϊ έχει αναμειχθεί στην πολιτική των Φιλελευθέρων από το 2020, αν και δεν έχει θέσει υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα στο παρελθόν.
Η εκλογική μάχη μπορεί επίσης να προσελκύσει προσωπικότητες εκτός της ομοσπονδιακής πολιτικής, όπως η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανικής Κολομβίας Κρίστι Κλαρκ.
Γόνος…
Η πολιτική ήταν πάντα στο πεπρωμένο του Τζάστιν Τριντό. Γεννήθηκε στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του πατέρα του, Πιέρ Ελιοτ Τριντό, στον πρωθυπουργικό θώκο.
Όταν ανέλαβε την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος το 2013, το κόμμα ήταν σε ιστορικό χαμηλό. Ωστόσο, το 2015, με σύνθημα «Ηλιόλουστες Διαδρομές», κέρδισε μια ιστορική εκλογική νίκη.
Ωστόσο, η διακυβέρνηση αποδείχθηκε πιο δύσκολη από την εκλογική νίκη. Η θητεία του σημαδεύτηκε από οικονομικές κρίσεις, σκάνδαλα και προκλήσεις, όπως η πανδημία και οι διαδηλώσεις κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Η φθίνουσα δημοτικότητα του κόμματός του και η άνοδος του Συντηρητικού Κόμματος, υπό την ηγεσία του Πιερ Πουαλιέβρ, επισφράγισαν το τέλος της ηγεσίας του.