Ένας άνδρας σε κατάσταση αμόκ πυροβόλησε 12 ανθρώπους σε μια μικρή πόλη του Μαυροβουνίου νωρίς την Πέμπτη, δήλωσαν οι αρχές, σε μια από τις χειρότερες μαζικές δολοφονίες της μικρής βαλκανικής χώρας.
Ο δράστης, ο οποίος κατονομάστηκε από την αστυνομία ως ο 45χρονος Aleksandar Aco Martinovic, σκότωσε αρχικά τέσσερις ανθρώπους όταν άνοιξε πυρ μετά από καυγά σε εστιατόριο στο Cetinje το απόγευμα της Τετάρτης.
Στη συνέχεια πυροβόλησε οκτώ ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, σε τρία άλλα σημεία, δήλωσε η εισαγγελέας Andrijana Nastic.
Ο Martinovic στριμώχτηκε από αστυνομικούς κοντά στο σπίτι του στην πόλη και προσπάθησε να αυτοκτονήσει, ενώ στη συνέχεια υπέκυψε στα τραύματά του καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Danilo Saranovic.
«Όταν είδε ότι βρισκόταν σε απελπιστική κατάσταση, επιχείρησε να αυτοκτονήσει. Δεν υπέκυψε στα τραύματά του επί τόπου, αλλά κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο», δήλωσε ο Saranovic στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Μαυροβουνίου, RTCG.
Το περιστατικό είναι ο δεύτερος πυροβολισμός μέσα σε τρία χρόνια στην ίδια πόλη 38 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα. Το 2022 ένας ένοπλος σκότωσε 10 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, πριν πέσει νεκρός από πυρά.
Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Martinovic είχε πιει πολύ και είχε ιστορικό παράνομης οπλοκατοχής.
Μετά από διαπληκτισμό με θαμώνες του εστιατορίου πήγε σπίτι του, πήρε ένα όπλο, επέστρεψε στο εστιατόριο και άρχισε να πυροβολεί, δήλωσε η αστυνομία.
Τέσσερις ακόμη άνθρωποι φέρουν τραύματα απειλητικά για τη ζωή τους και ένας παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε ο Aleksandar Radovic, διευθυντής του κλινικού κέντρου στην Ποντγκόριτσα,.
Η αστυνομία δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί της Τετάρτης δεν σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα.
Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Milojko Spajic χαρακτήρισε το αμόκ «τρομερή τραγωδία» και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Ο πρόεδρος Jakov Milatovic δήλωσε «τρομοκρατημένος» από την επίθεση.
Ο Spajic δήλωσε ότι οι αρχές θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των κριτηρίων για την κατοχή και την οπλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας πλήρους απαγόρευσης των όπλων. Αυτό θα συναντήσει πιθανότατα αντιδράσεις στο Μαυροβούνιο, το οποίο έχει βαθιά ριζωμένη κουλτούρα οπλοκατοχής.
Παρά τους αυστηρούς νόμους περί όπλων, η οπλοκατοχή στα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Τα περισσότερα προέρχονται από τους πολέμους της δεκαετίας του 1990, αλλά ορισμένα χρονολογούνται ακόμη και από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.