Ο χαλκός σταθεροποιήθηκε κοντά σε χαμηλό εννέα μηνών την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του έτους, με τους επενδυτές να σταθμίζουν το περιθώριο για πρόσθετα κίνητρα από το Πεκίνο το 2025, καθώς το χρηματιστήριο της χώρας δέχθηκε πιέσεις.Οι τιμές αρχικά αυξήθηκαν περισσότερο από 1% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, αλλά περιόρισαν τα κέρδη μαζί με άλλα μέταλλα, καθώς τα κινεζικά χρηματιστήρια ξεκίνησαν το έτος με τη χειρότερη εκκίνηση από το 2016. Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν επίσης χαμηλότερα.
Οι πιέσεις πώλησης ήρθαν καθώς μια ασθενέστερη του αναμενόμενου έρευνα της Caixin για τη μεταποίηση τον Δεκέμβριο δημιούργησε αμφιβολίες σχετικά με τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας.
Για το επόμενο έτος, η αγορά επικεντρώνεται στο κατά πόσον θα υπάρξει ανάκαμψη στον δοκιμαζόμενο τομέα των ακινήτων της χώρας, που αποτελεί βασικό πυλώνα ζήτησης για τα μέταλλα, καθώς και στις πιθανές επιπτώσεις των εμπορικών συγκρούσεων από την προεδρία του Donald Trump στις ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερο δημόσιο δανεισμό και δαπάνες καθώς και νομισματική χαλάρωση για να τονώσουν την ανάπτυξη το 2025.
Οι επενδυτές, όπως επισημαίνει το Bloomberg, «περιμένουν να δουν αν και πότε τα κινεζικά μέτρα στήριξης θα περάσουν στις αγορές μετάλλων με τη μορφή ισχυρότερης ζήτησης», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Ewa Manthey, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην ING. «Οι δασμοί του Trump θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν μεγαλύτερα κίνητρα από την Κίνα, περιορίζοντας την καθοδική πορεία των τιμών του χαλκού φέτος».
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping αναγνώρισε νέες προκλήσεις από το εξωτερικό περιβάλλον σε ομιλία του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς την Τρίτη. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, δήλωσε ότι η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον επίσημο στόχο της για ανάπτυξη περίπου 5% για το 2024 και ότι η οικονομία είναι «συνολικά σταθερή».
Ο δείκτης LMEX των έξι μετάλλων στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου έκλεισε το 2024 με μια μέτρια άνοδο της τάξης του 4%, καθώς η ηπιότερη κινεζική ζήτηση αντισταθμίστηκε από αναλαμπές πίεσης της προσφοράς λόγω της μείωσης των αποθεμάτων και των ελλείψεων στην προσφορά των ορυχείων.
Ο χαλκός ήταν 0,1% υψηλότερα στα 8,779 δολάρια ανά τόνο στο LME στις 11:13 π.μ. τοπική ώρα (13:14 ώρα Ελλάδος). Ο ψευδάργυρος υποχώρησε κατά 1% στα 2.948,50 δολάρια τον τόνο, μετά από μια άνοδο 12% πέρυσι, ενώ το νικέλιο σημείωσε πτώση 0,8%.