Η τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας έχει ανασταλεί επ αόριστον μετά τη λήξη της συμφωνίας με την Ουκρανία και την απροθυμία Ζελένσκι για ανανέωση, εξέλιξη που οδηγεί σε ευρείες γεωοικονομικές ανακατατάξεις, με την ισχυροποίηση της Τουρκίας.
Η Ρωσία σταμάτησε να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, διακόπτοντας μια διαδρομή που λειτουργούσε επί πέντε δεκαετίες, αφού το Κίεβο αρνήθηκε να επιτρέψει οποιαδήποτε διέλευση που θα χρηματοδοτούσε τη ρωσική πολεμική μηχανή. Ωστόσο, η Ρωσία συνεχίζει τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του TurkStream, ισχυροποιώντας τη γεωοικονομική αξία και το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Τουρκίας, όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor.
Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα επιβεβαίωσαν τη διακοπή την Τετάρτη, μετά τη λήξη μιας βασικής συμφωνίας διέλευσης. Η διακοπή σημαίνει ότι αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που βασίζονταν στις ροές θα αναγκαστούν να προμηθευτούν πιο ακριβό φυσικό αέριο από άλλες πηγές, αυξάνοντας την πίεση στις προμήθειες, σε μια περίοδο που η περιοχή εξαντλεί τα αποθέματα του χειμώνα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία που θα οδηγούσε σε χρηματοδότηση των ρωσικών ταμείων. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας πριν από τη λήξη του έτους.
Η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει φυσικό αέριο σε Ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Turkstream, μέσω του οποίου προμηθεύεται και η Ελλάδα. Η πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας μέσω Ουκρανίας, η λειτουργία του Turkstream και η δημιουργία LNG Terminals σε Τουρκία και Ελλάδα αναμένεται να οδηγήσει σε αναδιαμόρφωση της αγοράς ενισχύοντας το γεωοικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της Τουρκίας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο τόσο για την Ευρώπη, όσο και τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Αντίκτυπος
Η Ουκρανία υπήρξε βασική διαδρομή για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ακόμη και κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών πολέμου. Αν και η διαδρομή καλύπτει μόλις το 5% των αναγκών της περιοχής, οι χώρες εξακολουθούν να βιώνουν τις συνέπειες μιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας. Η επικείμενη διακοπή συνέβαλε πρόσφατα στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου σε μια αγορά που έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% σε ετήσια βάση.
Η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες την Πρωτοχρονιά, μετά τη λήξη της πενταετούς συμφωνίας διέλευσης, επικαλούμενη την έλλειψη «τεχνικών και νομικών δυνατοτήτων» για αποστολές, εν μέσω «επαναλαμβανόμενης και ρητής άρνησης της ουκρανικής πλευράς να παρατείνει αυτές τις συμφωνίες».
Η διακοπή επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Ενέργειας του Κιέβου, το οποίο ανέφερε ότι οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της επικράτειάς του σταμάτησαν από τις 7 π.μ. τοπική ώρα. Ο διαχειριστής δικτύου της Σλοβακίας επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν λάμβανε φυσικό αέριο.
Συνεχιζόμενη εξάρτηση της Ευρώπης
Η λήξη της συμφωνίας ανέδειξε την συνεχιζόμενη εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών και τις αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου, παρά το σχέδιο για τη σταδιακή απομάκρυνση από τις προμήθειες της Μόσχας. Παράλληλα, αρκετές χώρες προσπάθησαν να καταλήξουν σε μια εναλλακτική συμφωνία, αλλά μήνες πολιτικής διαμάχης δεν απέδωσαν καρπούς.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία έχουν διεξάγει έντονες διαπραγματεύσεις για να διατηρήσουν τη ροή καυσίμων. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, απείλησε το Κίεβο με διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ευρύτερη ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, αφού προηγουμένως επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Προετοιμασία της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εργαστεί για πάνω από έναν χρόνο για να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο σενάριο. Η διαφοροποίηση των προμηθειών από το 2022 περιλάμβανε αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ευρώπη συνεχίζει να αναζητά εναλλακτικές λύσεις, ενώ η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου γίνεται ολοένα και πιο περιορισμένη. Οι τιμές του φυσικού αερίου έκλεισαν το 2024 στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
Μερίδιο προμηθευτών στις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ:
- Νορβηγία: Στο τρίτο τρίμηνο του 2024, η Νορβηγία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου σε αέρια μορφή προς την ΕΕ, με μερίδιο 42,0%.
- Ηνωμένες Πολιτείες: Στο τρίτο τρίμηνο του 2024, οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την ΕΕ, με μερίδιο 37,8%.
- Ρωσία: Το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου σε αέρια μορφή μειώθηκε στο 17,6% το τρίτο τρίμηνο του 2024, ενώ στις εισαγωγές LNG αυξήθηκε στο 18,9% την ίδια περίοδο.
Συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου:
- Το τρίτο τρίμηνο του 2024, οι εισαγωγές LNG στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 22% σε όγκο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι εισαγωγές φυσικού αερίου σε αέρια μορφή παρουσίασαν μικρές μεταβολές.
Επενδύσεις σε υποδομές LNG:
- Η ΕΕ αύξησε την ικανότητα εισαγωγής LNG κατά 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2023, με επιπλέον 30 bcm να αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2024.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα παρουσίασε σημαντική αύξηση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου το 2024.
Ελλάδα:
- Πρώτο εξάμηνο 2024: Οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν το 50,2% του συνόλου, μέσω του αγωγού TurkStream. Παράλληλα, οι εισαγωγές LNG μειώθηκαν στο μισό σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2023. citeturn0search8
- Ενδεκάμηνο 2024: Το μερίδιο του ρωσικού αερίου στις συνολικές εισαγωγές ανήλθε σε 56,9%, κυρίως μέσω αγωγών, με τις εισαγωγές ρωσικού LNG να είναι μηδενικές τους περισσότερους μήνες, εκτός από τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο. citeturn0search24
Ευρωπαϊκή Ένωση:
- Σεπτέμβριος 2024: Η ΕΕ συνέχισε να εισάγει το 18% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, ποσοστό παρόμοιο με το προηγούμενο έτος. citeturn0search1
- Δεκέμβριος 2024: Οι εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με 16,5 εκατομμύρια τόνους, ξεπερνώντας τα 15,18 εκατομμύρια τόνους του προηγούμενου έτους. citeturn0search11
Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν την αυξημένη εξάρτηση της Ελλάδας και της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο το 2024, παρά τις προσπάθειες διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.