Απόφαση-προοίμιο ένταση έλαβε η εκλογική επιτροπή στο Κόσοβο, καθώς απέκλεισε το μεγαλύτερο σερβικό κόμμα από τις επικείμενες εκλογές του Φεβρουαρίου, εξαιτίας -όπως αναφέρεται- στενών δεσμών με την κυβέρνηση της Σερβίας.
Η απόφαση -αν και δεν είναι οριστική- και επικρίθηκε από ΗΠΑ και ΕΕ αποτελεί προοίμιο έντασης, καθώς αν διατηρηθεί θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές διαδηλώσεις, συγκρούσεις, μποϊκοτάζ των εκλογών και αποσταθεροποίηση της περιοχής. Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός βέβαια, θέλει μ,ε αυτό τον τρόπο να περιορίσει τη δύναμη των Σέρβων στα πολιτικά δρώμενα και ιδιαίτερα στην κεντρική κυβέρνηση και τη δυνατότητά τους να επηρεάζουν κατά το δοκούν τις πολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα όταν αυτές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.
Η υποψηφιότητα του κυριότερου πολιτικού κόμματος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου απορρίφθηκε χθες, Δευτέρα, από την εκλογική επιτροπή, ορισμένα μέλη της οποίας του προσάπτουν πως συνδέεται στενά με το Βελιγράδι και δεν αναγνωρίζει την κοσοβάρικη κρατική υπόσταση.
«Η εισήγηση για την πιστοποίηση της Σερβικής Λίστας δεν υιοθετήθηκε», διαπίστωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της εκλογικής επιτροπής ο πρόεδρός της Κρέσνικ Ραντονίτσι.
Η απόφαση δεν είναι οριστική και η Σερβική Λίστα μπορεί να ασκήσει έφεση. Μολαταύτα, καταγγέλθηκε από τη Σερβία κι επικρίθηκε από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.
Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία που ανακήρυξε το 2008 το Κοσσυφοπέδιο, πρώην σερβική επαρχία με πληθυσμό αποτελούμενο κατά μεγάλη πλειονότητα από Αλβανούς. Την ανεξαρτησία του δεν αναγνωρίζει ούτε η Ελλάδα.
«Οι αντιπρόσωποι» του κόμματος αυτού «βρίσκονται σε μόνιμη επαφή με την κυβέρνηση» του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξήγησε ο Σάμι Κουρτέσι, μέλος της εκλογικής επιτροπής, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του.
«Δεν μπορώ να σηκώσω το χέρι και να ψηφίσω υπέρ ενός κόμματος που ανοικτά δεν αναγνωρίζει το κράτος του Κοσσυφοπεδίου», πρόσθεσε.
Από τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, 12 είναι δεσμευμένες με ποσόστωση για τη σερβική κοινότητα. Τις καταλαμβάνουν επί του παρόντος μέλη της Σερβικής Λίστας.
Μεθοδεύσεις και εντάσεις
Οι σχέσεις της παράταξης με την κοσοβάρικη κυβέρνηση είναι τεταμένες. Η Πρίστινα δεν κρύβει πως δεν θεωρεί τη Σερβική Λίστα παρά εργαλείο του Βελιγραδίου για να ελέγχει τη σερβική κοινότητα.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ, χώρας που αποτελεί βασικό σύμμαχο του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την απόρριψη της υποψηφιότητας της Σερβικής Λίστας. «Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», είπε εκπρόσωπός της, σύμφωνα με κοσοβάρικα ΜΜΕ.
Από τη δική του πλευρά, ο αρχηγός του σερβικού κράτους ανακοίνωσε πως αναφέρθηκε στις «απόπειρες (που γίνονται στην Πρίστινα) να απαγορευτεί στη Σερβική Λίστα να συμμετάσχει στις εκλογές», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι έχει βαλθεί «να εξαλείψει τη μοναδική αντιπολίτευση» και «θέλει, με τη βοήθεια των συμμάχων του, να προχωρήσει σε εθνοκάθαρση» των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, υποστήριξε ο κ. Βούτσιτς μέσω Instagram.