Ευρείες ανακατατάξεις στις οδούς μετανάστευσης προς την Ευρώπη και το προφίλ των μεταναστών καταγράφουν τα στοιχεία της Forontex και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για το 11μηνο του 2024, με τις διελεύσεις Ουκρανών να καταγράφουν εκρηκτική αύξηση.
Συγκρούσεις, καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα και οικονομικές πιέσεις συνεχίζουν να αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, αναζητώντας ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή. Παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών που κινούνται προς την Ευρώπη ακολουθεί νόμιμες οδούς, πολλοί καταφεύγουν στη διέλευση διεθνών συνόρων χωρίς άδεια κάθε χρόνο. Αυτό συχνά περιλαμβάνει επικίνδυνα (και σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρα) περάσματα.
Το γράφημα δείχνει πώς το 2024 σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στα πρότυπα ανίχνευσης παράτυπων διελεύσεων στα σύνορα σε σύγκριση με το 2023. Τα δεδομένα αυτά συλλέχθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2024 από τη Frontex, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαχείρισης της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα. Ο οργανισμός επισημαίνει ότι οι ανιχνεύσεις διαφέρουν από τον αριθμό των ατόμων, καθώς το ίδιο άτομο μπορεί να περάσει ένα εξωτερικό σύνορο πολλές φορές. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει σύστημα στην ΕΕ ικανό να εντοπίζει την κίνηση κάθε ατόμου μετά από μια παράνομη διάβαση συνόρων.
Σύμφωνα με τη Frontex, οι συνολικές ανιχνεύσεις παράτυπων συνοριακών διελεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 40% τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση των ανιχνεύσεων στις διελεύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια (-79%) και στη Κεντρική Μεσόγειο (-59%). Παρά αυτή τη μείωση, η τελευταία διαδρομή εξακολουθεί να έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό ανιχνεύσεων μεταξύ των έξι βασικών διαδρομών, με 62.034 καταγραφές.
Ωστόσο, αρκετά σύνορα κατέγραψαν αυξήσεις. Για παράδειγμα, η Frontex κατέγραψε συνολικά 41.756 ανιχνεύσεις ατόμων που διέσχισαν τα σύνορα κατά μήκος της διαδρομής της Δυτικής Αφρικής, αριθμός αυξημένος κατά 19% από το 2022. Αυτό αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Frontex ξεκίνησε τη συλλογή δεδομένων το 2009 και πιθανότατα οφείλεται στην επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας και ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή. Σύμφωνα με την πηγή, εγκληματικά δίκτυα εντείνουν τις δραστηριότητές τους σε αυτή τη διαδρομή, στέλνοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους με πλοία προς τα Κανάρια Νησιά.
Στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε επίσης αύξηση κατά 18% τους πρώτους 11 μήνες του έτους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 2.233 άνθρωποι έχουν καταγραφεί ως νεκροί ή αγνοούμενοι στη Μεσόγειο Θάλασσα φέτος, με τη Κεντρική Μεσόγειο να έχει στοιχίσει τις ζωές 1.658 ατόμων, τη Δυτική Μεσόγειο 409 ζωές, την Ανατολική Μεσόγειο 164 και τη διαδρομή Δυτικής Αφρικής/Ατλαντικού προς τα Κανάρια Νησιά 2.
Παράλληλα, οι διελεύσεις από τα ανατολικά χερσαία σύνορα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση από όλα τα σύνορα, καθώς αυξήθηκαν κατά 200% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τα 16.530. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών ήταν Ουκρανοί άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας (13.847 ανιχνεύσεις Ουκρανών). Πολύ πιο πίσω ακολουθούν ομάδες υπηκόων από την Αιθιοπία (426), τη Σομαλία (415), την Ερυθραία (405) και τη Συρία (365).
Υπήκοοι από τη Συρία, το Μάλι, το Μπαγκλαντές, την Ουκρανία και το Αφγανιστάν αποτελούν τις πέντε μεγαλύτερες ομάδες ατόμων που σταμάτησαν στα έξι αυτά σύνορα της ΕΕ, καθώς και στη κυκλική διαδρομή Αλβανίας και Ελλάδας, μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2024. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι Σύριοι ήταν επίσης η μεγαλύτερη ομάδα το 2023, αποτελώντας το 27,8% των συνολικών ανιχνεύσεων παράτυπων συνόρων. Συνολικά για τους 12 μήνες, καταγράφηκαν 107.080 παράτυπες διελεύσεις συνόρων Σύριων – τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με τις 35.198 ανιχνεύσεις κατά τους πρώτους 11 μήνες φέτος. Το 2023, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα υπηκόων ήταν οι Γουινεανοί (5,6%) και η τρίτη οι Σενεγαλέζοι (5,2%).
You will find more infographics at Statista