Με την απομάκρυνση του Άσαντ, η Συρία αντιμετωπίζει μια κρίσιμη φάση ανασυγκρότησης. Η HTS σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση μέχρι τον Μάρτιο.
Πολλοί εκτοπισμένοι Σύροι ελπίζουν να επιστρέψουν, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Τουρκία, όπου εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν επιβαρύνει πολιτικά και οικονομικά συστήματα. Πολλοί θα χρειαστεί να περιμένουν την ανασυγκρότηση των κοινοτήτων τους. Άλλοι έχουν ήδη ξεκινήσει νέες ζωές στο εξωτερικό και δεν θα θελήσουν να φύγουν.
Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, που ξεκίνησε το 2011, εκτόπισε περισσότερους από 13 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων σχεδόν 5 εκατομμύρια κατέφυγαν στο εξωτερικό.
Επιπλέον, πέρα από τον κίνδυνο αναζωπύρωσης συγκρούσεων μεταξύ των εναπομεινουσών ομάδων, η ανάμειξη των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ισραήλ και της Τουρκίας περιπλέκει την ανάκαμψη της Συρίας, δημιουργώντας κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης καθώς αυτές οι δυνάμεις ανταγωνίζονται για επιρροή.
Ωστόσο, με την αιφνίδια κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου, πολλοί ενδέχεται σύντομα να επιστρέψουν στη χώρα. Μετά τη φυγή τους από τη Συρία, οι περισσότεροι πρόσφυγες παρέμειναν στην περιοχή. Το μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι, εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία. Άλλοι 1,6 εκατομμύρια βρήκαν καταφύγιο στο Ιράκ, την Ιορδανία και τον Λίβανο. Ο κύριος προορισμός εκτός της περιοχής ήταν η Γερμανία, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 850.000 Σύρους πρόσφυγες.
Τί εμποδίζει την επιστροφή των προσφύγων
Αν και πολλοί μπορεί να επιθυμούν να επιστρέψουν, αρκετές περιοχές παραμένουν ασταθείς, καθώς οι φατρίες ανταγωνίζονται για την κάλυψη του κενού εξουσίας. Βασικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των πλούσιων σε πετρέλαιο περιοχών ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, παραμένουν εκτός ελέγχου της επαναστατικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS), η οποία ηγήθηκε της τελικής επίθεσης κατά των δυνάμεων του Άσαντ. Αυτές οι περιοχές διοικούνται από τις κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, γνωστές ως Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες πρόσφατα υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τους επαναστάτες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και αποχώρησαν από τη Μανμπίτζ.
Αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία ελέγχουν ζώνες στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, λειτουργώντας ως buffer για την Άγκυρα.
Τέλος, το Ισραήλ δήλωσε ότι η πτώση του Άσαντ ακυρώνει τη συμφωνία του 1974 για την αποστρατικοποίηση των Υψωμάτων του Γκολάν και ισραηλινά στρατεύματα κινήθηκαν γρήγορα για να καταλάβουν την περιοχή. Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίσης σημαντικές αεροπορικές επιδρομές, στοχεύοντας στρατιωτικό εξοπλισμό, αποθήκες χημικών όπλων και άλλες απειλές που ήθελε να αποτρέψει από το να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών.