Παρεμβάσεις που οδηγούν σε δομική αναμόρφωση του τοπίου μέριμνας των Ενόπλων Δυνάμεων προωθεί ο Νίκος Δένδιας, όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Με δύο οριζόντιες παρεμβάσεις ο Νίκος Δένδιας προωθεί τη δημιουργία Fund of Funds στις Ένοπλες Δυνάμεις και μια νέα Εταιρία Real Estate η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ακινήτων και εκτάσεων που θα απελευθερώνονται από την αναδιάρθρωση της παρουσίας του στρατεύματος.
Η εταιρία ακινήτων θα έχει κοινωνική αποστολή και θα εστιάζει στη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό συνεπάγεται την εξ αρχής δημιουργία στεγαστικού προγράμματος των ΕΔ και διαδικασιών εκτέλεσης και ωρίμανσής τους. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν ανάγκες για ΣΔΙΤ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ανάπτυξης και διαχείρισης των κατοικιών.
Το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση του νομοσχεδίου, η προηγούμενη δομή για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων αναβαθμίζεται σε εταιρία ακινήτων, στην οποία θα περάσουν υφιστάμενα ακίνητα και εκτάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και οι χώροι που θα προκύψουν από τη συγχώνευση μονάδων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι χώροι που θα προκύπτουν από στρατόπεδα που εκκενώνονται θα μετατρέπονται σε πάρκα κατοικιών, έτσι ώστε οι μετατιθέμενοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί να απολαμβάνουν -σε μεγαλύτερα ποσοστά- κατοικία ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές. Μάλιστα, το 10-15% των κατοικιών που θα κτίζονται θα διατίθενται σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς, που επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης σε πολλές περιοχές.
Fund of Funds
Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2024 που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσίασε το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την ενοποίηση των ταμείων και τη δημιουργία ενός νέου φορέα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο από το 2030 να υπάρχει μία κατοικία για κάθε στέλεχος που παίρνει μετάθεση.
Ειδικότερα, προωθείται η ενοποίηση των τριών ταμείων, του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), στο οποίο ανήκουν τα περιουσιακά του στρατού ξηράς, του Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) του Πολεμικού Ναυτικού και του Ταμείου Αεροπορικής Αμυνας (ΤΑΑ) της Πολεμικής Αεροπορίας. Από τη συγχώνευση αυτών θα προκύψει το ΤΑΕΘΑ, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με αντικείμενο την ολοκληρωμένη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με τα γενικά επιτελεία, την υλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής και τη διασφάλιση της αυτοχρηματοδότησης των στρατιωτικών οικισμών.
Εταιρία Ακινήτων
Ακόμη, θα συσταθεί η Εταιρία Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που αποτελεί αναβάθμιση της υφιστάμενης δομής. Στόχος του υπουργείου είναι από το 2030, όποιος παίρνει μετάθεση να παίρνει και το κλειδί του σπιτιού στο χέρι, ενώ το 15% των ακινήτων που θα δημιουργηθούν θα παραχωρούνται σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπολογίζει ότι θα απελευθερωθούν εκτάσεις 3.500 στρεμμάτων. Τα στρατόπεδα αυτά βρίσκονται στη Λακωνία, την Αττική, τη Φθιώτιδα, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, τον Εβρο και την Κω.
Εξαιρέσεις
Η νέα εταιρία που θα διαχειρίζεται τις ελεύθερες εκτάσεις και τα ακίνητα-φιλέτα των Ενόπλων Δυνάμεων και των συνδεδεμένων οργανισμών, θα έχει ως βασικό στόχο την κοινωνική κατοικία. Παράλληλα, όμως θα κληθεί να εκμεταλλευτεί και ακίνητα τα οποία αποδίδουν πολύ περισσότερα με ενεργητική διαχείριση, όπως η ενοικίαση ή ακόμα και η πώληση. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στον Έβρο, εκτάσεις που θα απελευθερώνονται από στρατόπεδα θα επανέρχονται στους αρχικούς τους ιδιοκτήτες, που τις είχαν παραχωρήσει για το λόγο αυτό.
Διάρθρωση και στελέχωση
Οι πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο οδηγούν σε εκ βάθρων αναδιάρθρωση του τομέα πρόνοιας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό συνεπάγεται αναστελέχωση ταμείων και διοικητικών υπηρεσιών, τόσο με στελέχη εκ των έσω, όσο και με προσωπικό από την αγορά. Δημιουργούνται ανάγκες για έμπειρους διαχειριστές κεφαλαίων και ομάδες project management ακινήτων και ανάπτυξης.
Είναι προφανώς ότι για την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας έργων απαιτείται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η αρμοδιότητα αυτή θα περάσει επίσης στο νέο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού Δικαίου που θα είναι η Εταιρία Ακινήτων.
Όπερ σημαίνει ότι απαιτείται ο σχηματισμός οργανωτικής δομής εταιρίας ανάπτυξης ακινήτν, μονάδας ωρίμανσης project και διαδιασιών, αντίστοιχης με αυτής του ΤΑΙΠΕΔ. Από τη στιγμή που δεν γίνεται αναφορά στην ΕΤΑΔ και σε συνεργασία με φορείς και οργανισμούς που διαθέτουν εμπειρία, φαίνεται ότι το Υπουργείο Άμυνας θα επιδιώξει την πλήρη αυτονομία της δικής του εταιρίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.