Σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες το 2025 βλέπει η Axia, παρά το ράλι των μετοχών το 2024, εστιάζοντας στη δυναμική για εξορθολογισμού του gap κεφαλαιοποιήσεων. Παράλληλα, βλέπει την υποχώρηση του πολιτικού ρίσκου για τον κλάδο, σε όρους νέων παρεμβάσεων, ενώ αναγνωρίζει ως χαμηλού αντικτύπου τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν.
Η Axia βλέπει τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου 55% για τις Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ στο ήμισυ αυτών δίνει τη δυναμική για την Εθνική και 36% Eurobank. Η AXIA περιλαμβάνει στην αξιολόγησή της και την Τράπεζα Κύπρου, δίνοντας ανοδικό περιθώριο 36%.
Οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί σε τρία βασικά ερωτήματα: 1) την κυβερνητική παρέμβαση στις αμοιβές, 2) τα επιτόκια και 3) την ανάπτυξη.
«Υπολογίζουμε ότι τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έχουν μικρή επίδραση στην κερδοφορία, ενώ ο κίνδυνος κυβερνητικής παρέμβασης έχει υποχωρήσει, κατά την άποψή μας, για το ορατό μέλλον.
Η AXIA αναφέρει ότι υποστηρίζει ότι με τελικό επιτόκιο 1,75% ή υψηλότερο, οι εισηγμένες στο Χ.Α. τράπεζες θα διατηρήσουν σταθερά επίπεδα κερδοφορίας. Αναγνωρίζει διαφορετικά αναπτυξιακά πλάνα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Τράπεζα Κύπρου, γεγονός που υποβαθμίζει τον κίνδυνο μείωσης περιθωρίων λόγω όξυνσης του ανταγωνισμού και αμβλύνοντας τις επιπτώσεις της μείωσης των επιτοκίων. Οι αναλυτές της AXIA υπογραμμίζουν ότι βλέπουν σημαντικό ανοδικό δυναμικό στις τιμές των μετοχών του κλάδου, υποστηριζόμενο από την οικονομική επέκταση, την αυξανόμενη ζήτηση πιστώσεων και τις στρατηγικές δράσεις. Οι προοπτικές του κλάδου παραμένουν αποφασιστικά θετικές».
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες και αμοιβές αναμένεται να αποτελέσουν βασική κινητήρια δύναμη για τις τράπεζες της ελληνικής περιφέρειας, ιδίως καθώς κινούνται σε ένα περιβάλλον μειωμένων επιτοκίων. Η ΑΧΙΑ αναμένει μια αυξητική τάση στα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες λόγω του βελτιωμένου όγκου δανείων, καθώς και των καλύτερων προσδοκιών των επιχειρηματικών κλάδων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών ασφαλίσεων. Με εκτιμώμενο μέσο ρυθμό ανάπτυξης 7% ετησίως, οι τράπεζες της ελληνικής περιφέρειας αναμένεται να καλύψουν τη διαφορά με τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ που αυξάνουν το σκέλος των εσόδων από προμήθειες, με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3%.
Για την Alpha Bank, η τιμή-στόχος είναι αμετάβλητη στα 2,50 ευρώ, με 55% περιθώριο ανόδου, με αποτίμηση στις 0,49 φορές τον δείκτη P/TE το 2026 ή δείκτη P/E το 2026 στις 4,13 φορές, ο οποίος είναι ελκυστικός, δεδομένων των θεμελιωδών στοιχείων του ομίλου.
Για τη Eurobank, η τιμή-στόχος είναι αμετάβλητη στα 3,00 ευρώ, με +37% περιθώριο ανόδου και τη μετοχή να είναι διαπραγματεύσιμη σε 0,74 φορές τον δείκτη P/BV το 2026 ή 5,30 φορές τον δείκτη Ρ/Ε.
Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή-στόχος μειώνεται σε 9,90 ευρώ, από 10,50 ευρώ με +28% ανοδικό περιθώριο, με τη νέα τιμή-στόχο να συνεπάγεται πολλαπλασιαστή 0,72 φορές για τον δείκτη P/BV ή 6,17 φορές δείκτη P/E το 2026. Η πτώση της τιμής οφείλεται στην υψηλή ευαισθησία στις μειώσεις του καθαρού εσόδου από τόκους, καθώς θεωρεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του μετασχηματισμού του σε σχέση με τους ομότιμους έχει ήδη γίνει και έχει ήδη τιμολογηθεί.
Για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή-στόχος τίθεται στα 6,00 ευρώ από 5,30 ευρώ, με +54% ανοδικό περιθώριο. Η αποτίμηση της τράπεζας τοποθετείται σε 0,52 φορές τον δείκτη P/BV ή δείκτη P/E στις 4,31 φορές το 2026.
Για την Τράπεζα Κύπρου η AXIA δίνει τιμή-στόχο τα 6,2 ευρώ, αναγνωρίζοντας σημαντικό περιθώριο ανόδου 36% από τα τρέχοντα επίπεδα.