Τον Νοέμβριο του 2024, το κινεζικό γιουάν (CNY) ξεπέρασε το ιαπωνικό γεν και έγινε το τέταρτο πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα στις παγκόσμιες πληρωμές, σύμφωνα με δεδομένα από το SWIFT, το παγκόσμιο δίκτυο μηνυμάτων τραπεζών.
Η άνοδος του κινεζικού γιουάν ως το τέταρτο πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα στις παγκόσμιες πληρωμές αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη αποδοχή του και τη στρατηγική εστίαση της Κίνας στη διαμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η πορεία του γιουάν προς την καθιέρωση ως κύριο παγκόσμιο νόμισμα θα εξαρτηθεί από συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, τεχνολογικές εξελίξεις και γεωπολιτική ευθυγράμμιση.
Αυτή η άνοδος ευθυγραμμίζεται με μια ετήσια αύξηση του μεριδίου του γιουάν στις πληρωμές από 2,37% το 2023 σε 3,89% το 2024 και με μια μηνιαία αύξηση από 2,93% τον Οκτώβριο του 2024. Αυτό το επίτευγμα υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή του γιουάν στη διεθνή χρηματοδότηση και τη στρατηγική προσπάθεια της Κίνας να διεθνοποιήσει το νόμισμά της.
Βασικά Στοιχεία
- Παγκόσμιο Μερίδιο στις Πληρωμές:
- Νοέμβριος 2024: 3,89%
- Οκτώβριος 2024: 2,93%
- Νοέμβριος 2023: 2,37%
- Μηνιαία Αύξηση:
- Το μερίδιο του γιουάν αυξήθηκε κατά 0,96 ποσοστιαίες μονάδες σε μηνιαία βάση, αντανακλώντας ρυθμό αύξησης 33% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2024.
- Ετήσια Αύξηση:
- Το μερίδιο του γιουάν αυξήθηκε κατά 1,52 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας σημαντικό ρυθμό αύξησης περίπου 64%.
- Αύξηση Συναλλαγών:
- Η αξία των συναλλαγών σε γιουάν αυξήθηκε κατά 22,12% τον Νοέμβριο του 2024 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, αντανακλώντας τις στρατηγικές πρωτοβουλίες της Κίνας για διεθνοποίηση του νομίσματος και την αυξανόμενη αποδοχή του στις παγκόσμιες εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές.
Ιστορικό Πλαίσιο
Η άνοδος του γιουάν δεν αποτελεί όμως έκπληξη, καθώς την τελευταία 10ετία η διεθνής παρουσία του ενισχύεται σταθερά, καθώς η Κίνα καθίσταται εξωστρεφής και η μεγαλύτερη βιομηχανική χώρα στον κόσμο, ενώ παράλληλα πλέον προωθεί και την ατζέντα των BRICS.
Τον Δεκέμβριο του 2014, το γιουάν αντιπροσώπευε 2,17% των παγκόσμιων πληρωμών, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση μεταξύ των παγκόσμιων νομισμάτων. Αυτή η σταθερή αύξηση υπογραμμίζει τις προσπάθειες της Κίνας να ενσωματώσει το γουάν στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα και να επεκτείνει τον ρόλο του πέρα από την εγχώρια χρήση.
Σύγκριση με Άλλα Νομίσματα
Η νέα θέση του γιουάν το τοποθετεί πίσω από το δολάριο ΗΠΑ, το ευρώ και τη βρετανική λίρα, αλλά μπροστά από το ιαπωνικό γεν. Αυτή η αλλαγή στις κατατάξεις υποδηλώνει:
- Για το ιαπωνικό γεν: Την ανάγκη για νέες στρατηγικές για τη διατήρηση της σημασίας του στις παγκόσμιες πληρωμές.
- Για το παγκόσμιο νομισματικό τοπίο: Μια διαφοροποίηση των συστημάτων πληρωμών με αυξανόμενη εξάρτηση από νομίσματα αναδυόμενων αγορών.
Παράγοντες Ανάπτυξης
- Οικονομική Ισχύς της Κίνας:
- Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, οι εμπορικές συμφωνίες της Κίνας συχνά προωθούν συναλλαγές σε γιουάν.
- Πρωτοβουλίες όπως η Πρωτοβουλία Ζώνης και Δρόμου (BRI) ενθαρρύνουν τις συνεργαζόμενες χώρες να υιοθετήσουν το γιουάν.
- Πολιτικές Πρωτοβουλίες:
- Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) έχει εφαρμόσει swap lines νομισμάτων και διμερείς εμπορικές συμφωνίες για να διευκολύνει τη διεθνή χρήση του γουάν.
- Η ένταξη του γουάν στο καλάθι Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDR) του ΔΝΤ έχει ενισχύσει την αξιοπιστία του.
- Γεωπολιτική Δυναμική:
- Χώρες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ ή αναζητούν εναλλακτικές στο δολάριο έχουν στραφεί όλο και περισσότερο στο γιουάν.
- Περιφερειακές συνεργασίες στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχουν ενισχύσει τη χρήση του γιουάν.
- Τεχνολογικές Προόδους:
- Η ανάπτυξη και υιοθέτηση του ψηφιακού γιουάν (e-CNY) έχουν απλοποιήσει τις διασυνοριακές πληρωμές, ενισχύοντας την παγκόσμια αποδοχή.
Επιπτώσεις
- Για την Κίνα: Αυτό το ορόσημο ευθυγραμμίζεται με τον μακροπρόθεσμο στόχο του Πεκίνου να εδραιώσει το γιουάν ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Ωστόσο, παραμένουν προκλήσεις, όπως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και η περιορισμένη μετατρεψιμότητα.
- Για τις Παγκόσμιες Αγορές: Η άνοδος του γιουάν σηματοδοτεί μια σταδιακή απομάκρυνση από την κυριαρχία του δολαρίου, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές.
- Για τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα: Η αυξημένη χρήση του γιουάν απαιτεί ενισχυμένη υποδομή για συναλλαγές σε γιουάν και στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων.
Μελλοντική Προοπτική
Το κινεζικό γιουάν αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το μερίδιό του στις παγκόσμιες πληρωμές, υποκινούμενο από:
- Διεύρυνση εμπορικών και επενδυτικών δεσμών με αναπτυσσόμενες οικονομίες.
- Συνεχιζόμενη προώθηση του ψηφιακού γιουάν στα διεθνή συστήματα πληρωμών.
- Ενισχυμένες οικονομικές συνεργασίες υπό πρωτοβουλίες όπως η Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Συνεργασία (RCEP).