Με τη Wall Street χθες να καταγράφει εξαιρετικά μεγάλες απώλειες με φόντο τη Fed και τον Dow Jones να κλείνει για 10η συνεχή συνεδρίαση πτωτικά, κάτι που έγινε για πρώτη φορά εδώ και πενήντα χρόνια, από το 1974, οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα επηρεάστηκαν έντονα αρνητικά, καταγράφοντας πτώση άνω του 1%.
- Έβγαλε άμυνες το Χ.Α. στις 1.455 μονάδες
- Νέα ιστορικά υψηλά τα 40 ευρώ για την Τιτάν
- Μειωμένες οι συναλλαγές, στα 95 εκατ. ευρώ
- Σημαντικές πιέσεις στην Ευρώπη, μετά το χθεσινό ξεπούλημα στη Wall Street
Μάλιστα, στην ευρωπεριφέρεια, οι πιέσεις ήταν μεγαλύτερες, καθώς τα χρηματιστήρια Ιταλίας και Ισπανίας είχαν πτώση άνω του 1,80% στις 17:40 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 1,71% πέφτοντας στις 505 μονάδες.
Θυμίζουμε πως χθες ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2,58% χάνοντας 1.123 μονάδες, ο βαρύς S&P 500 σημείωσε πτώση 2,95% στις 5.872 μονάδες και o τεχνολογικός Nasdaq καταποντίστηκε κατά 3,56% στις 19.392 μονάδες. Σήμερα οι δείκτες της Wall Street κάνουν προσπάθεια να βγάλουν αντίδραση και αναχώματα, όμως σε καμιά περίπτωση δεν καταφέρνουν – έως τώρα – να καλύψουν ούτε το 20% των χθεσινών απωλειών.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε άμυνες, δείχνοντας για ακόμη μια φορά ότι η πορεία του εμφορείται πρωτίστως από εσωτερικούς καταλύτες, από την άλλη πλευρά, αυτό έχει και δεύτερη ανάγνωση, ότι το Χ.Α., αποτελώντας μια μικρή, περιφερειακή αγορά, δεν είναι συνδεδεμένο απολύτως με το διεθνές momentum.
Βεβαίως, θα πρέπει να επισημανθεί πως οι διεθνείς αγορές πολύ πρόσφατα «χτύπησαν» νέα ιστορικά υψηλά, έχοντας σημαντικότατο ράλι φέτος, ενώ η ελληνική αγορά, απέχει από τα υψηλά 13 ετών του περασμένου Μαΐου, έχοντας απόδοση μικρότερη του 13% φέτος. Επίσης, μια άλλη παράμετρος είναι πως η ελληνική οικονομία είναι σε διαφορετικό timing έναντι αντίστοιχων ευρωπαϊκών, καθώς βρίσκεται σε φάση «επιστροφής», με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα, την ώρα που μεγάλες οικονομίες της Ηπείρου, όπως η γερμανική και η γαλλική, δεν πάνε καλά.
Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ένα ξεχωριστό αβαντάζ, που είναι η πολιτική σταθερότητα, καθώς η τωρινή κυβέρνηση έχει μεγάλη πλειοψηφία, δεν απειλείται από άλλο κόμμα και σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, εκλογές θα γίνουν σε δυόμισι χρόνια από σήμερα, κάτι που σε «πολιτικό χρόνο», μεταφράζεται σε πολύ μεγάλο διάστημα.
Η εικόνα του Χ.Α. την Πέμπτη
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε αρνητική τροχιά, έχοντας χαμηλό στις 1.440,24 (-1,06%) μονάδες στο άνοιγμα, ενώ έκτοτε η αγορά έδειξε ότι σοβαρό «κύμα» μεγάλων ρευστοποιήσεων που θα αλλοίωναν τα τεχνικά κεκτημένα δεν υπήρχε. Αυτό φάνηκε, ξανά, και από την πορεία του τζίρου που κινήθηκε σε εξαιρετικά αργό τέμπο, κάτι που σε πτωτική αγορά, έδειξε ότι δεν υπήρχε διάθεση ξεφορτώματος.
Έτσι, σταδιακά και προϊόντος του χρόνου, άρχισαν μικρές αγορές, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πιέσεις σε δείκτες και μετοχές, με το Γενικό Δείκτη μέσα στις δημοπρασίες να περνά σε θετικό έδαφος και να κλείνει στις 1.456,28 μονάδες με οριακή άνοδο 0,04%.
Ο τραπεζικός δείκτης είδε χαμηλό στις 1.262,08 μονάδες όμως τελικώς έκλεισε στις 1.294,39 μονάδες με άνοδο 0,62%, καθώς βγήκαν αγορές που άλλαξαν την εικόνα προς το τέλος, ενώ ο FTSE 25 είδε χαμηλό στις 1.498,16 μονάδες, όμως έκλεισε πολύ υψηλότερα, στις 1.546,39 μονάδες με οριακή άνοδο 0,09%. Τέλος, ο Mid Cap της μεσαίας αποτίμησης κατήλθε αρχικά έως τις 2.300,19 μονάδες, όμως τελικώς έκλεισε στις 2.319,42 μονάδες με οριακή άνοδο 0,02%.
Μειωμένες και συγκεντρωμένες συναλλαγές
Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη καθώς διαμορφώθηκε στα 95,37 εκατ. ευρώ, με τα 82,2 εκατ. ευρώ στον FTSE 25, εκ των οποίων τα 46 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, με την Εθνική να κυριαρχεί με 21,47 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από το 1/5 του συνόλου, ενώ η Eurobank διακίνησε 10,50 εκατ. ευρώ.
Στις τράπεζες, η Eurobank έκλεισε με άνοδο 1,13%, η Εθνική +0,88% και η Πειραιώς +0,43%, ενώ πτώση 0,44% είχε η Alpha Bank. Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips σήμερα ξεχώρισε η Τιτάν με άνοδο 2,30% και νέα ιστορικά υψηλά τα 40 ευρώ, με τον ΟΤΕ να υποστηρίζει το Γ.Δ. με άνοδο 1,30%. Μικρή άνοδο σημείωσαν και οι Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα.
Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% είχαν οι Coca Cola HBC, Cenergy Holdings, ElvalHalcor και ΕΥΔΑΠ, ενώ μικρότερη πτώση είχαν οι Metlen, Motor Oil, Helleniq Energy, Viohalco, Aegean Airlines, ΔΕΗ, Autohellas, Lamda Development, Ελλάκτωρ κ.λπ.
Στο χώρο της μεσαίας αποτίμησης, ισχυρές πιέσεις 3,73% δέχτηκε η Dimand, άνω του 1% έχασαν οι Intracom Holdings, Ideal Holdings και Lavipharm, ενώ κέρδη είχαν οι Quest Συμμετοχών, Briq Properties, ΟΛΠ, Aktor, ΑΔΜΗΕ (νέα υψηλά τριετίας τα 2,60 ευρώ), Optima Bank κ.α. Στην ευρύτερη αγορά, ράλι +10,15% έκανε η Εβροφάρμα, ενώ κέρδη είχαν και οι Ντόπλερ, Medicon, Κέκροπας, Unibios και ΓΕΒΚΑ, ενώ στο σύνολο του Χ.Α. 38 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 62 που υποχώρησαν.
Θυμίζουμε πως αύριο Παρασκευή έχουμε την τριπλή λήξη παραγώγων του Δεκεμβρίου, ενώ θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE, με κυριότερες αλλαγές την είσοδο της Optima Bank στον Large Cap και με παράλληλη υποβάθμιση της Autohellas στο δείκτη μεσαίας αποτίμησης Mid Cap.