Η Σαουδική Αραβία εξήγαγε με επιτυχία λίθιο από δείγματα άλμης από τα κοιτάσματα πετρελαίου του εθνικού γίγαντα Aramco και σχεδιάζει να ξεκινήσει σύντομα ένα εμπορικό πιλοτικό πρόγραμμα για άμεση εξόρυξη, δήλωσε την Τρίτη ο Σαουδάραβας υφυπουργός μεταλλευτικών υποθέσεων.
Η Lithium Infinity, επίσης γνωστή ως Lihytech, μια start-up που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του βασιλιά Abdullah, θα ηγηθεί του προγράμματος εξόρυξης με τη συνεργασία της σαουδαραβικής μεταλλευτικής εταιρείας Ma’aden και της Aramco, δήλωσε στο Reuters ο Khalid al-Mudaifer.
«Εξάγουν λίθιο μέσω της νέας τους τεχνολογίας που έχουν αναπτύξει στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας King Abdullah και βρίσκονται σε επιταχυνόμενη ανάπτυξη από αυτή την άποψη», είπε.
«Κατασκευάζουν έναν εμπορικό πιλότο στα πετρελαϊκά πεδία. Έτσι, οι άλμες που θα βγαίνουν από τα κοιτάσματα θα τροφοδοτούν σε συνεχή βάση αυτόν τον εμπορικό πιλότο», πρόσθεσε ο Al-Mudaifer.
Το λίθιο είναι βασικό συστατικό στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, των φορητών υπολογιστών και των smartphones. Το Reuters αποκάλυψε προηγουμένως ότι οι εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχεδίαζαν να εξάγουν το ορυκτό από τις εκροές πετρελαίου.
Άλλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Exxon Mobil και η Occidental Petroleum, σχεδιάζουν να επωφεληθούν από τις αναδυόμενες τεχνολογίες για το φιλτράρισμα του λιθίου από την άλμη, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι, ενώ το κόστος της εξόρυξης λιθίου από τις απορροές της άλμης από τις πετρελαιοπηγές παραμένει υψηλότερο από την παραδοσιακή μέθοδο εξόρυξης από αλυκές, αναμένει ότι αν οι τιμές του λιθίου αυξηθούν, το έργο θα είναι σύντομα εμπορικά βιώσιμο.
Σε δήλωσή της προς το Reuters την Τετάρτη ως απάντηση στο ρεπορτάζ, η Aramco ανέφερε ότι το λίθιο είναι «ένας τομέας ενδιαφέροντος» για την εταιρεία και ότι αξιολογεί την παρουσία του μετάλλου στα κοιτάσματά της και την εξόρυξή του. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η KAUST και η Ma’aden – η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στο κρατικό ταμείο πλούτου του βασιλείου – δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχόλια.
Η Σαουδική Αραβία, η οικονομία της οποίας επί δεκαετίες βασιζόταν στο πετρέλαιο, έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια για την προσπάθειά της να μετατραπεί σε κόμβο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman να βρει εναλλακτικές πηγές πλούτου.