Συνθήκες οιονεί κρίσης εκκολάπτονται στην Ελλάδα, εξαιτίας του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ και της αποτυχίας της κυβέρνησης να ελέγξει την ακρίβεια και αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Σε επίπεδα σαφώς υψηλότερα από το όριο της ΕΚΤ διατηρείται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, ενώ στην ίδιαα στιγμή στην Ευρώπη η οικονομία αποθερμαίνεται, εγείροντας ανησυχία για τον αντίκτυπο της μείωσης επιτοκίων, ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που βασικός μοχλός ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι η κατανάλωση και η κυβέρνηση προαναγγέλλει αυξήσεις μισθών.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, διαμορφώθηκε στο 3% τον Νοέμβριο, έναντι 2,9% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και 3,1% τον Οκτώβριο του 2024.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται σταθερά πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παρότι βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης απέχει πολύ από τον στόχο. Τα στοιχεία διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ακρίβεια είναι διεθνές πρόβλημα και αποδεικνύουν ότι οι έως τώρα ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν έχουν αποδώσει καρπούς…
Το σκηνικό περιπλέκεται καθώς η ΕΚΤ μειώνει διαρκώς τα επιτόκια, με τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα να προβλέπει υποχώρηση στο 2% μέχρι το τέλος του 2025. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ούτε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, ούτε να δημιουργήσει δυναμικής διαφοροποίησης του μίγματος, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη στην Ελλάδα να τροφοδοτεί η ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, ενώ οι εξαγωγές μειώνονται διαρκώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ και της Eurostat.
Η προαναγγελία αυξήσεων στους μισθούς από την κυβέρνηση, εν μέσω κύματος ακρίβειας δημιουργεί κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης, ενώ εντείνει τη δυναμική αύξησης των εκροών συναλλάγματος στο εξωτερικό, υπονομεύοντας παράλληλα και την προσπάθεια ελέγχου του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών, το οποίο επιδεινώνεται.
Τα στοιχεία
Στην Ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 2,2% τον Νοέμβριο του 2024, από 2,0% τον προηγούμενο μήνα.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 2,5% τον Νοέμβριο του 2024, από 2,3% τον Οκτώβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 3,1%.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (0,5%), τη Λιθουανία και το Λουξεμβούργο (αμφότερα 1,1%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,4%), το Βέλγιο (4,8%) και την Κροατία (4,0%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε τέσσερα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε είκοσι.
Τον Νοέμβριο του 2024, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,74 ποσοστιαίες μονάδες, μ.ο.), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,53 μ.ο.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,17 μ.ο.) και την ενέργεια (-0,19 μ.ο.).